Blijf op de hoogte

Resistente cel ontdekt in neuroblastoom

Een nieuw ontdekte kankercel verklaart waarom een teruggekeerd neuroblastoom niet meer behandelbaar is. AMC-onderzoekers ontdekten dit nieuwe celtype in neuroblastoom-tumoren. Dit celtype blijkt resistent tegen de gangbare chemotherapie. De cel kan zich in grote getale vermenigvuldigen en doet dat vaak na een eerste – schijnbaar succesvolle – chemobehandeling. Dit publiceren onderzoekers Rogier Versteeg en Johan van Nes deze week in Nature Genetics.

Wat is neuroblastoom?

Neuroblastoom is een agressieve tumor die bij jonge kinderen voorkomt. Veertig procent van de patiënten overlijdt uiteindelijk aan de ziekte. De behandeling van neuroblastoom is vaak zwaar: in- en uitwendige bestraling, chemotherapie, operaties, beenmergtransplantaties en tot slot een langdurige behandeling met immuuntherapie. Bij de meeste kinderen verdwijnt de tumor door deze behandeling, maar bij een deel keert de tumor na verloop van tijd terug en is dan niet meer behandelbaar. De tumor blijkt dan resistent tegen de chemotherapie.

Tot nu toe werd gedacht dat de tumor enkel uit één celtype bestaat. Versteeg en Van Nes ontdekten echter een nieuw celtype in de tumor dat verklaart waarom de behandeling een tweede keer niet meer aanslaat. Teruggekeerde neuroblastoom-tumoren blijken voor zo’n 80 procent te bestaan uit het nieuw ontdekte celtype. Dat celtype is resistent tegen gangbare behandelingen met chemotherapie.

Nieuw inzicht in neuroblastoomkanker

“Deze ontdekking biedt een fundamenteel nieuw inzicht in kanker. Het beeld van een neuroblastoom als ongeordende chaos van wild delende cellen verandert in een ziekte die opgebouwd is uit twee heel specifieke celtypen”, zo laten de onderzoekers weten.

De volgende stap is de zoektocht naar een therapie om ook dit celtype te kunnen doden en daarmee de terugkeer van de tumor te voorkomen. “Dit inzicht biedt op termijn een betere kans op genezing van patiëntjes met neuroblastoomkanker”.

Bron: AMC.

Gerelateerde artikelen

In Nederland leven ongeveer 600.000 mensen met kanker. Elk jaar worden er meer dan 100.000 nieuwe diagnoses gesteld. Gelukkig wordt onze standaard kankerzorg gezien als één van de beste ter…

Eierstokkanker geeft geen duidelijke klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Tegen die tijd kan de ziekte al in een vergevorderd stadium zijn en ligt de overlevingskans lager. Een onderzoeksteam…

In bijna een derde van de sterfgevallen was kanker in 2018, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak. Er overleden ongeveer 47.000 (30 procent) aan de gevolgen van…

Dankzij verbeterde technieken wordt de rol van MRI voor de totale zorg alleen maar groter. Eerste lijn, tweede lijn en daarmee de patiënt profiteren. Het MRI Centrum opent binnenkort in…

Maandag 3 juni hield patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een online vragenuurtje over wietolie (cannabisolie). Apotheker Paul Lebbink van de Transvaal Apotheek beantwoordde in 45 minuten allerlei vragen over wietolie. Of je…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.