“Als groothandel in food zijn wij een partner voor de zorg”, zegt Daphne van Stiphout, directeur Health & Care van Bidfood. “Wij geloven in de kracht van samenwerking met alle betrokkenen. Van zorgorganisaties en ziekenhuizen en hun personeel tot voedselproducenten en onderzoekers. Maar ook met bewoners en patiënten én hun bezoekers, want voor die groep doen we het uiteindelijk. Goed en lekker eten heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van mensen. Daar een steentje aan bijdragen is wat ons drijft, dát is onze missie.”

Betere zorg

De zorg vraagt om nieuwe oplossingen, betere service en ondersteuning op diverse gebieden, zegt Daphne. Onder het motto ‘samen naar betere zorg’ heeft haar organisatie die uitdaging opgepakt. Concreet betekent dit onder meer samen werken aan lekker eten voor de zorgcliënt, aan meer beleving, slimme maaltijdconcepten, een slimmere logistiek en minder waste. Zo ontstond een tool om voedselverspilling in kaart te brengen en tegen te gaan. “De besparing hier kan ingezet worden voor meer kwaliteit en beleving op het bord. Uit ervaring weten wij dat een aantrekkelijke presentatie en sfeer doet eten.”

Beide werelden

Een van de grote veranderingen die Daphne signaleert, heeft te maken met de smaak van de zorgconsument. De aankomende generatie patiënten en ouderen heeft veel meer keuzes gehad dan de huidige generatie. Ze hebben meer gereisd en andere keukens geproefd. Daar moet je rekening mee houden als zorgorganisatie of ziekenhuis. “Onze culinair adviseur, een chefkok, heeft in de horeca en de zorg gewerkt. Hij kent beide werelden. Zijn visie en kennis brengen we naar een breder publiek in de zorg. Op Served.nl delen we in een blog inspiratie voor koks in de zorg.”

Op maat

Sinds enige tijd is er een samenwerking met Albert Heijn. “Als partner voor grootschalige, professionele keukens en horeca in de zorg, zien we een toenemende behoefte aan invullingen voor kleinschalige woongroepen. Zij willen kleinere verpakkingen zoals je ook in de supermarkt vindt.” Met Albert Heijn als retailpartner kan Bidfood deze kleinschalige woongroepen nu ook de verpakkingsgrootte bieden die zij nodig hebben. “Bidfood behoudt haar focus op zorgorganisaties. De bulk wordt door ons op maat geleverd, al dan niet voorgesorteerd per afdeling. Albert Heijn bezorgt de boodschappen bij de woongroepen met een klein aantal bewoners.”

Voor meer informatie, ga naar bidfood.nl/zorg.