Bert Evers, fysiotherapeut in Zwolle, past het al een jaar of dertien toe: shockwavetherapie. Het is een therapie die ingezet wordt bij de behandeling van chronische klachten aan het bewegingsapparaat. Denk bijvoorbeeld aan schouderklachten, pijn onder de knieschijf en elleboogklachten zoals een golf- of tenniselleboog. Of aan chronische pijn aan de achillespees, hielpijn of de ziekte van Peyronie.

Minder bekend misschien, die laatste aandoening, maar heel vervelend voor degene die het treft: het is een verharding in de penis waardoor die bij een erectie kromtrekt. Behalve fysiotherapeut is Evers ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging Musculoskeletale Shockwave Therapie, kortweg NVMST. Hij is enthousiast over shockwavetherapie: “Ik ben ervan overtuigd dat deze therapie grote sprongen gaat maken. Het werkt perfect.”

Hoe verloopt een behandeling met shockwavetherapie?

“Als iemand binnenkomt met een klacht, onderzoek je eerst of shockwave de aangewezen therapie is. Is dat het geval, dan lokaliseer je het pijngebied. Dat wordt steeds vaker gedaan met echografie, ikzelf ben bijvoorbeeld ook echografist. Vervolgens wordt gel op het behandelgebied aangebracht en de shockwave-behandelkop op de huid geplaatst.”

Wat doen die shockwaves precies?

“Het principe is hetzelfde als bij een niersteenvergruizer. Shockwaves zijn geluidsgolven die een mechanisch effect hebben. Ze versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.”

Er zijn verschillende soorten shock- waves. Welke?

“Je hebt radiale en gefocusseerde shock- wavetherapie. Bij de radiale therapie wordt de energie over een groter oppervlak verdeeld. Radiale shockwaves zijn bijvoorbeeld geschikt voor peesontstekingen en hielpijn. Gefocusseerde shockwaves dringen dieper in het lichaam door. Ze worden vooral ingezet bij de wat diepere structuren, bijvoorbeeld rondom de heup of schouder.”

Wat zijn de voordelen van shockwave-therapie?

“Het is een gebruikersvriendelijke be-handeling, zonder medicijnen of chirurgie. Een behandeling duurt kort, zo’n vijf à tien minuten per sessie. Vaak ben je met vier à vijf behandelingen al klaar. Ik heb er al heel wat mensen goed mee geholpen.”