Minstens één sinaasappel per dag vermindert mogelijk het risico op maculadegeneratie (MD). Dit is een oogaandoening die zich vaak op latere leeftijd ontwikkelt. Ongeveer een op de zeven boven de 55 lijdt aan een vorm van MD.

60% minder kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Onderzoekers van de Westmead Institute for Medical Research interviewden meer dan 2000 Australische volwassenen van boven de 50 en volgden hen gedurende een periode van 15 jaar. Uit het onderzoek bleek dat mensen die minstens één portie sinaasappelen per dag aten, meer dan 60% minder risico hadden op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) aan het eind van de onderzoeksperiode van 15 jaar. “Zelfs één keer per week een sinaasappel lijkt al voordelen te bieden”, aldus hoofdonderzoeker en universitair leraar Bamini Gopinath van de Universiteit van Sydney.

Flavonoïden

Volgens Gopinath zouden de flavonoïden in sinaasappelen beschermen tegen de ziekte. Deze krachtige antioxidanten die in bijna alle fruit en groenten voorkomen hebben belangrijke ontstekingsremmende voordelen voor het immuunsysteem. Het was opvallend omdat het meeste onderzoek zich tot nu toe heeft gericht op de effecten van voedingsstoffen zoals vitamine C, E en A op de ogen.

Gopinath: “We hebben een reeks van voedingsmiddelen onderzocht die flavonoïden bevatten zoals thee, appels en rode wijn, maar geen enkele bleek een soortgelijke bescherming te bieden tegen de oogziekte.”

Hoe vaak komt MD voor?

Hoewel het risico op MD toeneemt na het 50ste levensjaar, zijn het vooral 75-plussers waarbij de ziekte vaker voorkomt. Naar schatting bij circa 37% van die groep. De ziekte kan nog altijd niet genezen worden. Nu bestaat behandeling vaak uit het remmen van het ziekteproces.

Factoren in kaart brengen

Met de resultaten hopen de onderzoekers steeds meer de factoren in kaart te brengen die gepaard gaan met MD. Dat geldt ook voor andere oogziekten waarvan het nog niet altijd duidelijk is, welke genetische en omgevingsfactoren van invloed zijn op een degenererend gezichtsvermogen.