Als het om slaap gaat weet iedereen nog net dat je zo’n acht uur per nacht moet slapen. Maar ‘wat is goed slapen en waarom’. Dit artikel gaat niet over chronische slapeloosheid maar over de 80% van de mensen die onbewust ’s nachts net te vaak liggen te woelen. Voor iedereen die denkt redelijk te slapen, maar weet dat het beter kan.

Je slaapt 5 X per nacht volgens een vast patroon

Het eerste feit dat je moet weten is dat je niet aan een stuk door op dezelfde manier slaapt. Slapen gaat volgens een vast patroon dat begint met lichte slaap waarin je nog een beetje bewust bent van je omgeving. Dat gaat over in een diepere slaap waarin je lichaam alles een tandje lager zet om te ontspannen, zeg maar uit te rusten. De laatste fase van de slaapcycus is de REM-slaap. Hierin droom je het meest en zetten je hersenen alle belangrijke spieren uit voor totale ontspanning.

Dit proces herhaalt zich bij een goede slaap gemiddeld 5 keer in 8 uur.

Alleen tijdens de diepe slaap rust je lichaam uit

Alleen tijdens de REM-slaap rusten je hersenen uit waardoor je weer mentaal fit wordt. Als je niet doorslaapt kom je niet aan voldoende diepe/REM-slaap toe. Dat kost je concentratievermogen, creativiteit en mentale kracht. Daarom telt alleen de diepe slaap als het gaat om slaapkwaliteit.

In de lichte slaapfase ligt wakker worden op de loer

Om aan in de diepe slaapfase te komen moet je dus doorslapen. En dat betekent in de praktijk dat je in de lichte slaapfase geen last moet hebben van slaapverstoorders. Licht en warmte zijn bijvoorbeeld slaapverstoorders.

De meest onderschatte slaapverstoorder is echter je hoofdkussen. Het is het enige losse element dat je eenvoudig kan wakker maken. Als je erin wegzakt of als je met een geknikte nek ligt zal je lichaam daarop reageren door wakker te worden als signaal om het te corrigeren.

Conclusie: niet elke slaap is evenveel waard. Het is vooral de diepe slaap die telt voor je mentale kracht. Daar komt je alleen aan toe als je doorslaapt. Doorslapen lukt enkel als je tijdens de lichte slaapfase niet gestoord wordt door bijvoorbeeld je hoofdkussen; het spreekwoordelijke hannessen.

© Milco Linssen

www.pritcherpillows.com

Dit is een publicatie op basis van het (te verschijnen) boek door Milco Linssen over slaapkwaliteit. Milco Linssen is oprichter van Pritcher Pillows en deed 18 maanden onderzoek naar hoe we onze slaapkwaliteit kunnen verbeteren.