Nieuw onderzoek legt het verband tussen slaapgebrek en een sterfterisico bij mensen met het stofwisselingssymdroom. Deze aandoening verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Onderzoek naar slaapgebrek en hart- en vaatziekten

Voor het onderzoek werden er 1300 mannen en vrouwen gekozen met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar. Na een aantal tests moesten deze deelnemers een nacht in een slaaplaboratorium spenderen. Uit de tests bleek dat 39 procent van de deelnemers ten minste een van de drie risicofactoren had voor het stofwisselingssyndroom.

Tijdens het 17 jaar durende vervolgonderzoek kwam 22 procent van de deelnemers te overlijden. Deelnemers met het stofwisselingssyndroom, die niet op zes uur slaap kwamen, liepen een tweemaal hoger risico om te overlijden door hart- en vaatziekten. Dit was in vergelijking met anderen die ook slecht sliepen maar niet het stofwisselingssyndroom hadden.

Deelnemers met het stofwisselingsyndroom die wel meer dan zes uur sliepen, hadden anderhalf keer zoveel kans op overlijden door hart- en vaatziekten. Ook bleek uit de resultaten dat mensen met slaapgebrek en het stofwisselingssyndroom over het algemeen tweemaal zoveel kans hadden om te sterven.

Het verband was opmerkelijk omdat slaapapneu buiten beschouwing werd gehouden, een bekende risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Het stofwisselingssyndroom

Het stofwisselingssyndroom is een combinatie van risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, te veel slecht cholesterol, te weinig goed cholesterol, abnormale bloedsuikerwaarden en obesitas. Iemand met ten minste drie van deze condities heeft het stofwisselingssyndroom, wat wijst op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

“Het is mogelijk dat het verbeteren van de nachtrust bij mensen met het stofwisselingssyndroom tot een betere prognose leidt. Dit betekent dat hun toestand niet verslechtert tot een hart- en vaatziekte die een vroegtijdige dood kan veroorzaken,” zegt hoofdonderzoeker Julio Fernandez-Mendoza van het Penn State Milton S. Hershey Medical Center.

Bijdragende factoren

Fernandez-Mendoza benadrukt dat er geen causaal verband is aangetoond, maar slechts een associatie. En volgens hem zijn er meerdere factoren die bijdragen aan die relatie. “Het zou kunnen dat mensen met slaapgebrek en het stofwisselingssyndroom er ook een slechtere levensstijl en dieet op nahouden. Dit zijn factoren waar we geen rekening mee konden houden in ons onderzoek.”

“Ook is er de mogelijkheid dat mensen met slaapgebrek en het stofwisselingssyndroom ernstigere problemen hebben met het zenuwstelsel. We moeten dus meer onderzoek doen naar combinaties van deze hypotheses. En we moeten verschillende groepen mensen met het stofwisselingssyndroom bestuderen.”

Scepsis

Dr. Byron Lee van de University of California vindt dat het onderzoek niet duidelijk maakt of slaapgebrek het risico op een vroegtijdige dood verhoogt. Het kan namelijk ook een teken zijn van een slechte gezondheid. “Het is hoe dan ook belangrijk voor patiënten om goed te slapen, en professionele hulp te zoeken wanneer dit niet het geval is.”

Dr. Steven Feinsilver van Lenox Hill Hospital vindt dat een nacht in een slaaplaboratorium niet veel kan zeggen over de slaapkwaliteit van een individu. Maar hij onderschrijft wel het belang van een goede nachtrust.

De resultaten zijn in de Journal of the American Heart Association gepubliceerd.