We staan aan het begin van het nieuwe jaar. Voor een grote groep mensen het teken om aan de slag te gaan met hun conditie. En voor sommigen kan dit weleens cruciaal zijn. Deense onderzoekers stellen namelijk dat mensen met een slechte conditie een grotere buikomvang hebben en vaker last van inflammatie. Een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. De onderzoekers van de University of Copenhagen publiceerden onlangs hun resultaten in het wetenschappelijke blad PLOS ONE.

Buikomvang en risico op stofwisselingsziekten

Vaak wordt de omvang van de buik gebruikt om een indicatie te krijgen van het vetgehalte rondom de buik en buikspieren. Dat is belangrijk om te achterhalen of er een verhoogd risico is op chronische inflammatie of stofwisselingsziekten. Dit zijn zeldzame erfelijke ziekten waarbij stoffen in lichaamscellen onvoldoende worden aangemaakt en/of afgebroken.

Onderzoeksopzet

Onder leiding van onderzoeker Anne-Sophie Wedell-Neergaard werd de relatie tussen conditie, buikomvang en inflammatie onderzocht. Daarnaast keken ze ook of er een verband was met Body Mass Index (BMI). Het team analyseerde gegevens van ruim 11.000 Denen. Om de conditie van hen te achterhalen werden ze onderworpen aan een zuurstoftest (VO2max). Hun buikomvang en lichaamslengte werd gemeten. Daarnaast namen de onderzoekers bloedmonsters af om het gehalte van een specifiek eiwit te meten. Hiermee konden ze de graad van inflammatie controleren.

Buikvetgehalte verminderen

De analyse was zeer helder. Een goede conditie hield verband met een smallere buikomvang en lage graad van inflammatie. Dit resultaat bleek onafhankelijk van de BMI van deelnemers.
Wedell-Neergaard: “Het resultaat geldt ook in omgekeerde richting. Een slechte conditie houdt verband met een grotere omvang van de buik. Voor ons wijst dit erop dat het verbeteren van de conditie kan leiden tot het verminderen van buikvetgehalte. En daarmee ook de mate van inflammatie.”