Nederland staat op de tweede plek als het gaat om de meeste gevallen van slokdarmkanker wereldwijd. 2300 mensen krijgen jaarlijks de ziekte. Onderzoek gepubliceerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) laat zien dat alcohol en overgewicht het risico op slokdarmkanker vergroten.

Risico op plaveiselcelcarcinoom

In totaal zijn er 46 studies meegenomen in de analyse met gegevens van 15 miljoen mensen, waarvan 31.000 mensen bij wie slokdarmkanker werd vastgesteld. Van de twee meest voorkomende vormen van slokdarmkanker zijn risicofactoren in kaart gebracht.

Hieruit kwam naar voren dat het risico op plaveiselcelcarcinoom met 25% verhoogt voor elke 10 gram alcoholconsumptie per dag. Deze vorm van kanker ontstaat uit plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen.

Risico op adenocarcinoom

Een ander resultaat liet zien dat elke toename van de Body Mass Index (BMI) met 5 punten, het risico op adenocarcinoom met 48% verhoogt. Ter illustratie; een vrouw van 1,80 meter lang met een gewicht van 75 kg heeft een BMI van 23. Zou haar gewicht 100 kg zijn dan wordt de BMI 31. Dit is ver boven de grens van overgewicht wat dus mogelijk de kans op kanker verhoogt.

Adenocarcinoom is een vorm van kanker die ontstaat uit klierweefsel en zit meestal in het slijmvlies onder in de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenaamde Barrett-slokdarm. Dit is een slokdarm waarvan het weefsel blijvend is veranderd.

Een gezonde leefstijl tegen slokdarmkanker

Overgewicht en alcohol in relatie tot kanker is eerder aangetoond. Met deze bevindingen zijn er nu 11 vormen van kanker die in relatie staan tot overgewicht. Voor alcohol zijn dit 6 vormen. Volgens het WKOF wijzen de resultaten erop dat in Nederland circa 800 gevallen van slokdarmkanker kunnen worden voorkomen als een gezondere leefstijl wordt gehanteerd. Hierbij is het nodig bewustwording creëren voor het belang van meer beweging, eten van groente/fruit en vermindering van alcoholconsumptie.

Bron: World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Oesophageal Cancer. 2016.