Blijf op de hoogte

Snelle herkenning en behandeling

In ons land worden dagelijks gemiddeld 117 mensen getroffen door een beroerte. Ongeveer 320.000 Nederlanders leven met de gevolgen van zo’n episode. Dr. Paula Janssen (neuroloog) en dr. Adriaan van Es (neuro-interventieradioloog) van het Erasmus Medisch Centrum vertellen over het belang van het tijdig herkennen en behandelen van een beroerte.

Wat zijn de tekenen van een beroerte?

Janssen: “Een beroerte is doorgaans te herkennen aan een veranderde spraak of een scheef gezicht. Ook een verlamde arm kan een signaal zijn. Het herkennen van een beroerte is belangrijk, omdat een patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moet worden gebracht voor behandeling. Mensen in de omgeving spelen hierbij een belangrijke rol. Zij moeten de patiënt helpen om direct actie te ondernemen en 112 te bellen. Want bij een beroerte telt elke minuut. Als de behandeling snel genoeg plaatsvindt, is volledig herstel nog goed mogelijk.”

Van Es: “Het gebeurt nog wel eens dat mensen de klachten onderschatten en denken dat het wel weer overgaat. Het blijkt dat mensen een beroerte, en daarmee de ernst van de situatie, niet altijd herkennen. Het is heel onverstandig om bij deze klachten niet gelijk aan de bel te trekken.”

Wat kunnen mensen zelf doen om een beroerte te voorkomen?

Janssen: “De leefstijl is enorm belangrijk. Hoge bloeddruk of overgewicht kunnen leiden tot een beroerte, maar de meest voorname oorzaak is roken. We weten allemaal de risico’s die het met zich meebrengt, dus we adviseren rokers om zo snel mogelijk te stoppen. Soms roken mensen al zo lang, dat ze denken dat het geen zin meer heeft om er mee op te houden. Maar dat is absoluut niet het geval. Ook voor hen geldt dat zij er een beroerte mee kunnen voorkomen. En voorkomen is beter dan genezen.”

Hoe wordt een beroerte behandeld?

Janssen: “Een beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct, een TIA en een hersenbloeding. In de meeste gevallen gaat het om een infarct, oftewel een verstopping van een bloedvat in de hersenen. Bij een herseninfarct proberen we het bloedvat weer open te maken, om zo de bloeddoorstroming te herstellen. Het toedienen van bloedverdunnende medicijnen begint vaak al binnen twintig minuten nadat de patiënt is gearriveerd, omdat we zorgen dat bij aankomst een heel team aan specialisten klaarstaat. Bovendien staan zij gedurende de behandeling nauw met elkaar in contact, zodat er geen tijd wordt verspild.”

Van Es: “Concreet houdt de behandeling in dat we eerst een CT-scan van het hoofd maken, zodat we zeker weten wat het probleem is. Vervolgens dienen we via het infuus een medicijn toe om het stolsel op te lossen. Daarna maken we een scan van de bloedvaten. Mocht er sprake zijn van een stolsel in een grote slagader van de hersenen, kunnen we gebruikmaken van een zogeheten stent retriever. In een slagader in de lies van de patiënt plaatsen we een buisje. Vervolgens sturen we het met een katheter via de aorta en de halsslagader naar de afgesloten slagader in het hoofd. De stent retriever wordt vervolgens gebruikt om het stolsel te grijpen en daarna uit de patiënt te trekken. Het klinkt misschien ingrijpend, maar in werkelijkheid is het een hele veilige en effectieve behandelmethode.”

Meer informatie?
www.erasmusmc.nl/stroke-center

Gerelateerde artikelen

De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is in de periode van 1998 tot 2010 duidelijk gedaald. Dat melden Radboudumc-onderzoekers in het medisch blad JAMA. Tegelijkertijd toont…

Veelvuldig naar de sauna gaan vermindert het risico op een beroerte. Dit concluderen wetenschappers na een vijftien jaar durend follow-uponderzoek. Mensen die vier tot zeven keer per week naar de…

Hoewel te verwachten valt dat overlevers van een beroerte ongezond gedrag proberen te veranderen, suggereert nieuw onderzoek van de Los Angeles County Department of Health Services dat de meesten dat…

Mensen die na een beroerte veel bladgroenten, vis en andere gezonde voeding tot zich nemen, helpen hun breinfuncties waarschijnlijk beter te behouden, laten voorlopige onderzoeksresultaten zien. Bladgroenten en bessen Onderzoekers…

Na een beroerte ervaart meer dan de helft tot tweederde van de patiënten cognitieve klachten die tot problemen leiden in het dagelijks leven. Clinici moeten hier meer alert op zijn.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.