Na een leveroperatie krijgen patiënten in Máxima Medisch Centrum (MMC) voortaan een katheter in het wondgebied voor pijnstilling. Tot op heden gebeurde dit via een ruggenprik of morfinepomp. De nieuwe methode brengt een aanzienlijk voortvarender herstel.

Lokale pijnstilling via operatiewond

Om pijn onder controle te houden en beweging te bevorderen, krijgen patiënten na een leveroperatie pijnstilling toegediend. Vanaf deze maand gebeurt dat met een nieuwe methode: aan het eind van de ingreep wordt er voortaan een katheter ingebracht in de operatiewond. Dit is een slangetje met daaraan een pompje met medicatie. Verwacht wordt dat de lokale pijnstilling zorgt voor een sneller herstel. Patiënten kunnen eerder uit bed komen en de urinekatheter kan sneller verwijderd worden, waardoor het risico op complicaties verkleint en men eerder naar huis kan. De effectiviteit is gelijk aan die van de ruggenprik.

Minder risico’s

Volgens anesthesioloog Esther Dias is het goed om altijd af te wegen of een ruggenprik echt nodig is. “Een ruggenprik is een betrouwbare vorm van pijnstilling, maar het inbrengen ervan is complex en vaak pijnlijk voor de patiënt. Bovendien is er een risico op schade of infectie van het ruggenmerg. Het inbrengen van een katheter in het wondgebied kost minder tijd. We gebruiken deze methode vanaf nu bij leverchirurgie via een kijkoperatie. In de toekomst verwachten we deze vorm van pijnstilling na meer ingrepen te kunnen gebruiken.”

Leverchirurgie

Leverchirurg Wouter Leclercq: “De afgelopen jaren proberen we patiënten na een leveroperatie sneller uit bed te krijgen, omdat dit complicaties voorkomt. De ruggenprik beperkt beweging in de eerste drie dagen na de operatie. Met deze nieuwe techniek kunnen we optimale pijnstilling geven én kort na de operatie mobiliseren. Met als grootste voordeel dat de patiënt eerder naar huis kan; daar gaat herstel van deze zware ingreep immers het beste.”

Bron: MMC