Hoewel soja met name bekend is om de gunstige effecten, blijkt het voor mannen een ander verhaal. Onderzoekers veronderstellen namelijk dat stoffen in de voeding, de zogenaamde isoflavonen, het risico op gevorderde prostaatkanker kunnen verhogen.

De resultaten van de studie zijn recent gepubliceerd in the International Journal of Cancer.

Prostaatkanker en voeding

Er is eerder onderzoek gedaan naar het verband tussen prostaatkanker en voeding. Zo hebben wetenschappers aangetoond dat regelmatige consumptie van koolhydraten het risico op de aandoening kan verhogen. Een andere studie verbond een hoge vet inname aan de ziekte.

De wetenschappers van de Fairbanks School of Public Health at Indiana University wilden zich echter richten op het effect van isoflavonen op het prostaatkankerrisico.

Isoflavonen

Isoflavonen zijn stoffen die behoren tot de polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die gelijke effecten hebben op het lichaam als het vrouwelijke hormoon oestrogeen, maar dan in veel mindere mate. Sojaproducten als tempeh en tofu bevatten de hoogste concentratie isoflavonen. Andere voorbeelden zijn peulvruchten en lijnzaad.

Gevorderde prostaatkanker

Voor hun studie analyseerde het team de gegevens van 27.004 mannen die hadden deelgenomen aan de Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial. Ze vroegen hen een vragenlijst over hun voedingsgewoonten in te vullen, zodat hun consumptie van isoflavonen kon worden ingeschat.

In de opeenvolgende jaren kregen 2.598 mannen prostaatkanker, waarvan 287 een gevorderde vorm. In dit laatste geval had de kanker zich verspreid van de prostaatklier naar andere plekken in het lichaam.

Isoflavonen en prostaatkanker

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat de mannen met isoflavonen in hun voedingspatroon het grootste risico liepen op gevorderde prostaatkanker. Voor niet-gevorderde vormen werd echter geen verband gezien.

De wetenschappers concluderen dan ook dat consumptie van isoflavonen het risico op prostaatkanker mogelijk kan verhogen, maar benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om het verband te bewijzen.