Ouderdom gaat gepaard met geleidelijke afname in spierkracht. In dit proces is het van belang om goed op voldoende inname van eiwitrijke voeding te letten. Zeker voor de kwetsbaren onder ons en in het bijzonder ondervoede personen. Om uiteenlopende redenen lukt dit niet altijd en zijn er inventieve oplossingen nodig om ervoor te zorgen dat deze groep toch voldoende eiwitten binnenkrijgen. Daar heeft Innopastry, een van de voorlopers op het gebied van eiwitrijke producten op ingespeeld. Aan het woord directeur Huib van Leeuwen.

Voor wie zijn eiwitrijke producten een uitkomst?

“Gemiddeld genomen heeft een gezonde volwassene 75 gram eiwit per dag nodig om goed te functioneren, maar lang niet iedereen haalt deze norm. Denk hierbij aan ziekenhuispatiënten, ouderen, mensen die ondervoed dreigen te raken of dit al zijn. Eiwitrijke producten zijn met name geschikt voor deze groepen, die dagelijks onvoldoende eiwitten binnenkrijgen. Met name de groep ouderen. Voor hen is het daarom belangrijk dat een tekort aangevuld wordt met producten die eiwit met een hoogwaardige kwaliteit bevatten.”

Waarom is juist eiwit met een hoogwaardige kwaliteit belangrijk?

“Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitten. De laatstgenoemde zijn het meest effectief en hebben de hoogste biologische waarde. Wei-eiwit is hiervan een voorbeeld. Met een biologische waarde van 120 heeft deze eiwitbron een aminozuurprofiel dat sterk overeenkomt met ons lichaamseiwit. Dit maakt het zeer waardevol.”

Wat zijn de voordelen voor ondervoede personen?

“Wei-eiwit is effectief voor een snel herstel door de aanwezige BCAA-aminozuren die erg belangrijk zijn voor spiermassa en belangrijk voor de aanmaak van glutathion. De effectieve werking is ook uit onderzoek significant gebleken. Uit de ProMuscle studie komt naar voren dat het lichamelijk functioneren verbetert als ouderen begeleid worden bij het opbouwen van spierkracht en spiermassa. Een combinatie van krachttraining en voeding met extra eiwit lijkt hierbij het meest kansrijk.”

Waaruit bestaan Bouwsteentjes en Easy-to-Eat?


“Bouwsteentjes bevatten uitsluitend natuurlijke grondstoffen en 8 gram hoogwaardig wei-eiwit per portie. Easy-to-Eat is speciaal ontwikkeld voor mensen met slikproblemen. Bij deze groep kan de eetlust afnemen of ze eten bewust niet, omdat ze bang zijn zich te verslikken. In deze tussendoortjes zit ongeveer 8 gram wei-wit en dankzij de amylase-resistente eigenschappen behouden ze in de mond de consistentie. Voor beide producten geldt dat ze voedingstekorten aanvullen en de voedingstoestand verbeteren. Daarnaast zijn de tussendoortjes vooral lekker om te eten.”
 

Hoe zijn deze producten te verkrijgen?

“Via de zorggroothandel leveren wij de tussendoortjes aan ziekenhuizen en kleinschalige instellingen voor thuis wonen. Omdat 98 procent van de cliënten die wij bedienen thuis woont, zijn de producten voor de consument inmiddels ook aan te schaffen in de supermarkt.”

Welke producten mag de consument nog verwachten van Innopastry?

“Wij zien het als uitdaging om blijvend producten te ontwikkelen die voorzien in de behoeften van de consument, om die reden ontwikkelen we momenteel in samenwerking met een bekende voedingsdeskundige glutenvrij brood, dat naast de benodigde ingrediënten, smaakvol is. Daarnaast komen er nieuwe smaken aan van Easy-to-Eat en komt er binnenkort een eiwitrijke cake op de markt.”

Kijk voor meer informatie op Innopastry