Nieuw gen-onderzoek biedt een sprankje hoop voor de mannen die worden uitgedaagd door dé mannelijke vloek van veroudering: kaalheid. Er zijn ruim 300 genen geïdentificeerd die een associatie hebben met haarstructuur en de groei en ontwikkeling van haar.

Genetische regio’s gebonden aan kaalheid

Nooit is er een grotere studie gedaan naar kaalheid. Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh geven aan dat de gevonden genetische regio’s een rol spelen bij het ontstaan van kaalheid. Met het resultaat verwachten ze te kunnen voorspellen of iemand wel of niet te maken krijgt met haaruitval. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Genetics.

Mate van haaruitval

Het onderzoeksteam bestudeerde genetische gegevens van meer dan 52.000 mannen in de leeftijdscategorie van 40 – 69 jaar. De mate van haaruitval was als volgt verdeeld:

  • 32% geen haaruitval
  • 23% lichte haaruitval
  • 27% licht tot ernstige haaruitval
  • 18% ernstige haaruitval

In dit onderzoek werden gegevens verzameld op basis van haaruitvalpatroon. De onderzoekers zeggen dat er waarschijnlijk een nog sterker genetisch effect zou zijn gevonden als ze dit op basis van leeftijd hadden kunnen doen.

‘Vrouwelijke’ DNA-materiaal betrokken bij kaalheid

“Het was interessant om te merken dat veel van de genetische signalen voor kaalheid afkomstig waren van het X-chromosoom, dat mannen erven van hun moeder”, vertelt co-onderzoeker Saskia Hagenaars.

Beter begrip van oorzaak haaruitval

Hoofdonderzoeker Ricardo Marioni gelooft dat de bevindingen de weg vrijmaken voor een beter begrip van de genetische oorzaken van haaruitval. Ongeveer 70% van de mannen krijgt vroeg of laat te maken met haaruitval. In veel gevallen heeft het impact op psychosociaal vlak, zoals het verlies van zelfvertrouwen. “Op een dag hopen we met deze ontdekking producten te ontwikkelen om kaalheid te behandelen”, aldus Marioni.

Bron: PLOS Genetics