Stress is naast een gevolg van zichtverlies ook een mogelijke veroorzaker. Dat stellen wetenschappers van the Magdeburg University in the EPMA Journal.

Honderden studies

Voor hun onderzoek analyseerde het team honderden eerder uitgevoerde studies. Ze ontdekten dat stress mogelijk aanzet tot verschillende oogaandoeningen, waaronder glaucoom en optische atrofie. Dit zijn respectievelijk een aandoening aan de oogzenuw en een ziekte waarbij de oogzenuw afsterft. Er bleek duidelijk bewijs voor het feit dat gezichtsverlies ook met psychische factoren van doen heeft. Daarbij lieten sommige onderzoeken zien dat een afname van stress iemands aangetaste zicht kan herstellen.

Stressreductie

De wetenschappers stellen dat de studieresultaten belangrijke gevolgen voor artsen met zich mee brengen. Zo zouden strategieën, gericht op stressreductie een belangrijkere rol moeten spelen bij behandelingen. Niet alleen helpen deze om iemands zicht te verbeteren, maar ze kunnen ook dienen als preventiemiddel.

Daarnaast zouden artsen meer hun best moeten doen om optimisme bij hun patiënten teweeg te brengen in plaats van hen te vertellen zich op volledige blindheid voor te bereiden, aldus de onderzoekers. Volledig zichtverlies ontstaat bijna nooit en de angst die zulke uitspraken teweegbrengt, kan veel psychologische stress veroorzaken. Uiteindelijke kan de aandoening hierdoor verslechteren.

Om het precieze effect van stressreductiestrategieën op de progressie van oogziekten te achterhalen, is nog meer onderzoek nodig.