Ernstige hoornvliesinfecties bij contactlensgebruik komen in toenemende mate voor en zijn niet altijd goed te behandelen. De hoornvliesspecialisten van het UMC Utrecht zien met grote regelmaat ernstige ontstekingen waarbij onomstotelijk vaststaat dat deze het gevolg zijn van contactlensgebruik.

Contactlensdragers

Vele mensen gebruiken contactlenzen zonder problemen en voor sommigen is een contactlens de enige manier om goed te kunnen zien. 12% van de Nederlanders gebruikt contactlenzen. Dit zijn overwegend jongeren en het merendeel gebruikt de lenzen de gehele dag.

Risico op hoornvliesinfecties

Minder bekend is dat dragers van contactlenzen risico lopen op een hoornvliesinfectie. Hoornvliesinfecties zijn zeer pijnlijk en ernstig. Ze leiden in de helft van de gevallen tot blijvende schade. De belangrijkste reden voor een infectie is dat bepaalde bacteriën en parasieten voorkomen in ons drinkwater, lenzendoosjes raken hiermee besmet en dat deze ziekteverwekkers kunnen het hoornvlies weer besmetten. We spreken dus over een hele grote groep mensen die risico loopt. Op basis van een eerdere Nederlandse studie kan uitgerekend worden dat ongeveer 700 mensen per jaar een hoornvliesinfectie oploopt.

Controle en tips

Regelmatige controles door een contactlensspecialist en tijdig vervangen van lenzen, lenzendoosjes en vloeistoffen is wat iemand zelf kan doen om deze kans kleiner te maken. Gebruik geen kraanwater maar lenzenvloeistof om lenzen en lenzendoosje af te spoelen.

Hieronder een aantal belangrijke tips:

  • doe lenzen altijd uit voor het slapen gaan
  • zorg dat water niet in aanraking komt met de lenzen of lenzenbakjes
  • vermijd zwemmen of douchen met lenzen in
  • vervang lenzen zoals aangegeven door de contactlensspecialist
  • vervang lenzenbakjes minimaal elke 3 maanden
  • doe lenzen onmiddellijk uit bij roodheid pijn of slecht zicht en neem contact op met de contactlensspecialist

Bron: UMC Utrecht