Hoewel borstkanker steeds beter te behandelen is en de overleving nu op 80 procent ligt, zijn er helaas nog altijd vrouwen die eraan overlijden. De diagnose kanker doet veel met je en de impact van de behandelingen is groot.

Meestal ben je niet ziek door de kanker zelf maar juist door de toxiciteit en werking van de behandelingen. Chemotherapie, bestraling, immuuntherapie en hormoontherapie geven vaak bijwerkingen die een sterke impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven. Tijdens en tot vele jaren na behandeling kan er een diversiteit aan klachten en secundaire zorgpaden ontstaan. Hier ligt ook mijn verbazing. Medisch gezien zijn we in staat om de ziekte zelf zo goed mogelijk te behandelen. Echter de uitleg van het medische, sterke effect van begeleid trainen en de juiste voeding ter preventie hiervan bereikt de patiënt maar beperkt, of het komt ter sprake zodra de behandeling al enige tijd gaande is en de bijwerkingen zich al sterk gemanifesteerd hebben.

Tijdens mijn eigen borstkankerbehandeling bemerkte ik hoe mijn wekelijkse uren in de sportschool mij zoveel goed deden en hoe snel ik herstelde. Voor mij persoonlijk resulteerde dit ook nog in het winnen van het wereld- en Europees kampioenschap natural fitness zes maanden na mijn laatste ziekenhuisbezoek. Trainen tijdens de behandeling verdient de juiste uitleg op het juiste moment. Idealiter is een doorverwijzing naar de oncologiefysiotherapeut een onderdeel van het gesprek met de patiënt en het behandelprotocol.

Begeleid trainen en voeding hebben een grote positieve impact op de fitheid en weerbaarheid van de patiënt tijdens en na de behandeling. Dit betekent een verbeterde kans op het doorlopen van de behandeling met de voorgenomen doseringen medicatie. Naast een betere levenskwaliteit laat de wetenschap al zien dat dit ook een uitkomstenverbetering met zich meebrengt. Als u geconfronteerd wordt met borstkanker, denk niet direct ik ben vermoeid en daarom kan het niet voor mij of het is niet voor iedereen geschikt. Trainen helpt u juist deze klachten te voorkomen of te reduceren! De expertise van de oncologiefysiotherapeut maakt dit voor iedereen mogelijk!

En daar hoeft u geen wereldkampioen voor te zijn of worden!