Blijf op de hoogte

Trainingshuis voor jongeren met een licht verstandelijke beperking

In een trainingshuis in het noorden van Nederland wonen elf jongeren met een licht verstandelijke beperking. Ze leren er zelfstandig wonen en worden geholpen bij het vinden van werk, dagbesteding of school en bij het invullen van de vrije tijd. De jongeren, die in leeftijd variëren van 18 tot 23 jaar, hebben de beschikking over een appartement met eigen sanitair en kookgelegenheid. Daarnaast is er een gezamenlijke ontmoetingsruimte.

Leren om jezelf te redden

Dominic Hartman (18) woont er nu anderhalf jaar. Het bevalt hem goed. Vooral de vrijheid die hij krijgt spreekt hem aan. Eerder woonde hij in een tehuis, waar veel meer regels waren. Dominic combineert werken en leren. Hij volgt een praktijkopleiding in de installatietechniek. Gas, water, licht, dat boeit hem wel.

Hij is blij dat hij iets heeft gevonden dat bij hem past. Het zou mooi zijn als hij na zijn opleiding een baan kan vinden bij een technisch bedrijf. Dat is een grote wens. Als dat lukt, dan komt er brood op de plank en wil hij gaan samenwonen met zijn vriendin. Maar zover is het nog niet; eerst wil hij leren om zichzelf te redden. Stevig in zijn schoenen staan. Daar helpen ze hem bij in het trainingshuis.

Zorgen voor een dagritme

Naast hem aan tafel zit Stephan Noor (22). “Wij zijn buurman en buurman”, zegt hij, “we wonen naast elkaar.” Stephan woont inmiddels twee jaar in het trainingshuis. Voor die tijd woonde hij bij zijn moeder.

Op zijn twintigste begon het te kriebelen. Hij wilde op eigen benen staan, op zichzelf wonen, maar hij wist ook dat hij het nog niet alleen zou redden. Hij moest bijvoorbeeld leren omgaan met geld. Vijf dagen per week werkt hij nu bij een klussenbedrijf. Dat zorgt voor een dagritme.

Op tijd opstaan, op tijd naar bed. Hij heeft dat nodig, weet hij van zichzelf. Door het werk is hij mentaal opgeknapt. Hij voelt zich een stuk beter dan in de tijd zonder werk. Een praatje maken met collega’s, de handen uit de mouwen steken, broodje eten, koffie, een dag vliegt zomaar om. Dat was een paar jaar geleden wel anders. Toen kropen de uren voorbij. Er kwam nauwelijks iets uit zijn handen. “Ik werd er triest van.”

Positief in het leven

Waar Stephan en Dominic moeite mee hebben is de manier waarop er soms tegen mensen met een verstandelijke beperking wordt aangekeken. “Als je zegt dat je in het trainingshuis woont, dan kijken sommige mensen je aan alsof je gek bent”, zegt Dominic. Hij merkte dat onder andere toen hij solliciteerde op een weekendbaantje bij een supermarkt. Het was een leuk sollicitatiegesprek, maar nadat hij zijn adres had genoemd werd het gesprek abrupt beëindigd.

Onbegrijpelijk, vindt hij. Dat je hier woont betekent niet dat je niets kunt. Ze willen gewoon de kans krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben. Gelukkig zijn er ook mensen die ze die kans wel geven. Stephan en Dominic hebben al veel bereikt. Ze zijn mondiger geworden. Voelen zich minder onzeker, en daar zijn ze trots op. Ook dat hebben ze moeten leren: trots zijn op jezelf. Hoewel er altijd dingen zijn die niet gaan zoals ze graag zouden willen, staan ze tegenwoordig positief in het leven. Dominic heeft het zelfs op zijn borst getatoeëerd: ‘liefde overwint alles’.

Gerelateerde artikelen

Het is moeilijk voor te stellen om naast een visuele beperking ook nog een licht verstandelijke beperking, een autismespectrumstoornis en een angststoornis te hebben. “Je kunt dan niet terugvallen op…

Leven met een LVB
Mensen zoals jij en ik

“Het gaat om mensen zoals jij en ik die allerlei dingen graag willen en kunnen, maar bij wie we rekening moeten houden met de factoren die dat tegenhouden. Dat zijn…

Goede zorg is voor iedereen anders. Verschillende patiënten hebben verschillende behoeften, niet alleen afhankelijk van het ziektebeeld, maar ook van persoonlijke kenmerken en voorkeuren. Dit principe wordt verder uitvergroot bij…

“We zijn heel erg gewend om probleemoplossend te denken: dit is het probleem en dit kunnen we eraan doen. Bij Doenersdreef willen we die eerste gedachte loslaten en kijken naar…

“Buurtgemeenschap Mini Goor vormt straks een nieuwe samenleving waarin niemand buiten de boot valt”, vertelt Doenersdreef in haar flyer die ze zullen verspreiden onder de bewoners van de buurt. Doenersdreef…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.