Blijf op de hoogte

Traumabehandeling effectief bij mensen met psychosen

Traumabehandeling bij mensen met psychosen is effectief en leidt niet tot verslechtering, zoals jarenlang werd gevreesd door professionals in de psychiatrie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van David van den Berg. “De zorg dat deze groep patiënten hun behandeling niet aankunnen blijkt onterecht.”

PTSS diagnose ontbreekt vaak

Mensen met psychosen zijn vaak het slachtoffer van mishandeling en misbruik in hun jeugd. Deze ervaringen vergroten de kans op het ontwikkelen van psychosen en veel mensen ontwikkelen ook een posttraumatische stress stoornis (PTSS). De Nederlandse GGZ mist echter in meer dan 95% van de gevallen deze diagnose. Als zij PTSS al vaststellen, krijgen mensen met psychosen hiervoor zelden effectieve behandeling aangeboden. Dit komt omdat artsen in de psychiatrie vrezen dat effectieve richtlijnbehandelingen voor PTSS bij mensen met psychosen niet zullen werken en zelfs zullen leiden tot verslechtering van klachten of negatieve gebeurtenissen, zoals suïcidepogingen.

Verslechterde prognose

Dit is ernstig, want mensen met de combinatie van psychose en PTSS hebben juist zwaardere symptomen en een slechtere prognose, dan mensen die slechts één van deze stoornissen hebben.
Uit het onderzoek van Van den Berg waaraan 155 patiënten deelnamen, blijkt dat standaardrichtlijn traumabehandelingen veilig en effectief zijn bij mensen met psychosen, artsen zouden mensen met psychosen dan ook niet langer uit moeten sluiten van effectief bewezen traumabehandelingen.

Wat is PTSS?

Wanneer iemand een traumatiserende gebeurtenis heeft meegemaakt (zoals een oorlog, een overval, een ongeluk of (seksueel) geweld), kan die gebeurtenis steeds op een indringende manier in de gedachten of dromen van die persoon terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer opnieuw afspeelt. Dit is posttraumatische stress.

Welke symptomen typeren PTSS?

  • Spanning en onrust: woede-uitbarstingen, prikkelbaar zijn, agressie, snel en hevig schrikken van dingen, slecht kunnen concentreren, slecht slapen
  • Herbeleven van de gebeurtenissen, in dromen, nachtmerries, maar ook overdag in gedachten. Heel angstig worden of overspoeld worden door emoties bij situaties, geuren of bijvoorbeeld voorwerpen die herinneren aan de gebeurtenissen. Hartkloppingen krijgen of zweten
  • Vermijden van dingen/situaties die aan de gebeurtenissen herinneren
  • Minder voelen: minder belangstelling voor mensen in de omgeving. Een slechtere toekomstverwachting. Activiteiten die eerst als leuk beschouwd werden, interesseren nu minder of helemaal niet meer

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam en thuisarts

Gerelateerde artikelen

Een psychose heeft een grote impact op de kwaliteit van leven. Psychosepatiënten zijn vaak achterdochtig en vermijden andere mensen en plaatsen. Hierdoor kunnen zij niet goed meedoen in de maatschappij…

In 2016 deed Ilse haar verhaal over misofonie. Een quote uit het interview: “Vooral tijdens het eten had ik het vroeger moeilijk omdat er altijd wel iemand was die smakte,…

Cognitieve gedragstherapie (CGT) helpt mensen met schizofrenie na een eerste psychose niet beter bij het oppakken van hun leven dan de gangbare Vroege Interventie Psychose-behandeling. Dat toonde een ZonMw-doelmatigheidsonderzoek aan.…

Mensen met psychose die gepaard gaat met extreme achterdocht kunnen hun paranoia en angst overwinnen door te oefenen in Virtual Reality-omgevingen. Ze zijn na een therapie met Virtual Reality (VR)…

De helft van de mensen met een psychotische aandoening in Nederland die last hebben van metabole klachten als ernstig verhoogde bloeddruk of cholesterol, worden hier niet of onvoldoende voor behandeld.…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.