Blijf op de hoogte

Trombose en het belang van regelmaat

Mensen hebben van nature een drang naar regelmaat in hun leven. Zo functioneert ieder lichaam op basis van een biologische klok en eten we volgens een redelijk vaststaand dieet. Dit principe geldt ook voor mensen met trombose, die er baat bij hebben om hun bloedwaarden (de zogenaamde INR-waarde) stabiel te houden. Hoe kunnen ze dit voor elkaar krijgen? En hoe groot is het belang van regelmaat voor trombosepatiënten?

Vaste innamemomenten

Mensen met een hoog tromboserisico moeten hun medicijnen innemen op basis van hun INR-waarde en hun medisch profiel. Hierbij is het belangrijk dat ze dit op gezette tijden doen, zodat ze gewend raken aan de medicatie. Een andere reden voor deze vaste innamemomenten, is dat de dosis van de medicatie makkelijker aangepast kan worden in het geval van een afwijkende INR-waarde. Als de medicatiemomenten van de patiënt namelijk bekend zijn, kan het effect op de bloedwaarden ook makkelijker gemeten en voorspeld worden. Een vuistregel van De Nationale Trombose Dienst (NTD) is dan ook om antistollingsmedicatie tussen vijf uur ’s middags en tien uur ’s avonds in te nemen. Dit komt ook omdat de medicatie pas de volgende ochtend begint te werken. Patiënten die ’s avonds én ’s ochtends hun antistollingsmedicijnen nemen, krijgen dus een soort dubbele dosis die gevaarlijke bloedings- of trombotische risico’s met zich meebrengt.

Regelmatig meten

De dosering van antistollingsmedicijnen is afhankelijk van hoe stabiel de INR-waarde is. Trombosepatiënten moeten dan ook regelmatig hun bloedwaarden (laten) meten. Patiënten die zelfzorg vanuit de NTD krijgen, kunnen dit gemakkelijk zelf doen. Als uit deze meting blijkt dat er geen bijzonderheden zijn, kan de patiënt ervoor kiezen om de doseertermijn te verlengen. Voor dit besluit kunnen zowel reguliere patiënten als patiënten die zelfzorg krijgen vanuit de NTD advies krijgen van een aangesloten doseerteam.

Eetpatroon

De combinatie van medicatie en voeding heeft ook een belangrijke invloed op de bloedwaarden van de trombosepatiënt. Zo zijn antistollingstabletten effectief omdat ze de werking van vitamine K tegengaan. Daaruit volgt dat wisselende hoeveelheden vitamine K ook weer invloed hebben op de effectiviteit van het medicijn. Trombosepatiënten moeten dus goed in de gaten houden hoeveel vitamine K ze innemen. Deze vitamine is met name te vinden in groene of koolachtige groenten zoals sla, broccoli, spinazie, spruiten en bloemkool. Daarnaast kan gewichtsverlies of -toename ook van invloed zijn op de bloedwaarden en benodigde dosering. Het is dus erg belangrijk om een gevarieerd en gezond voedingspatroon aan te houden om het effect op de INR-waarde minimaal te houden.

Meer informatie?
https://trombosezelfzorg.nl/

Gerelateerde artikelen

Kort na de geboorte van Duuk (nu 11 jaar) werd er een complexe hartafwijking bij hem ontdekt. Door deze hartafwijking bestaat een hoog risico dat er ergens in de bloedvaten…

Vitaminen zijn belangrijk om ons lichaam te kunnen laten functioneren. Trombosepatiënten slikken vitamine K remmende medicatie om te voorkomen dat het bloed te snel stolt. Heeft dit een negatieve invloed…

“Het allerbelangrijkste is toch dat ik mijn vrijheid weer terug heb. Echt een verademing!” Dat zijn de woorden van Arianne (45) die door haar ziekte een verhoogde kans loopt op…

Vakantie heeft een positief effect op het welzijn van mensen, maar gaat meestal gepaard met een lange zit in het vliegtuig, de auto of op een boot. Mensen met trombose…

Trombose is een aandoening waarbij er in de bloedvaten stolsels vormen. Als ze in de slagaderen voorkomen, zorgen deze zogenaamde trombus voor verminderde bloedtoevoer, en in de aderen voor verminderde…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.