Er bestaan veel intieme verzorgingsproducten die pretenderen de vaginale gezondheid te verbeteren. Maar als we onderzoekers van de University of Guelph moeten geloven, doen deze meer kwaad dan goed. Vaginale douches, glijmiddel en lotions blijken het risico op bacteriële en urineweginfecties te verhogen.

Gebruik intieme producten

Voor hun studie, die onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift BMC Women’s Health, ondervroegen de wetenschappers 1435 vrouwen over hun gebruik van intieme verzorgingsproducten. Onder hen bleken crèmes tegen irritaties het populairst te zijn. Erna volgden lotions, glijmiddelen en vochtige doekjes.

Meer risico op infecties

Uiteindelijk zag het team dat bepaalde producten verbonden waren aan een groter risico op infecties. Zo bleken de vrouwen die ontsmettingsmiddelen gebruikten acht keer meer kans te lopen op schimmelinfecties en twintig keer meer risico op bacteriële infecties.

Intieme douches en andere soorten vaginale schoonmaakmiddelen waren verbonden aan 3,5 keer meer risico op bacteriële infecties en 2,5 keer meer kans op urineweginfecties.

Het gebruik van intieme vochtige doekjes bleek samen te gaan met een 2 keer grotere kans op urineweginfecties. Glijmiddelen en moisturizers waren verbonden aan 2,5 keer meer risico op schimmelinfecties.

Vaginale onbalans

De wetenschappers benadrukken dat het niet precies duidelijk is of de infecties door de producten werden veroorzaakt of dat de producten werden gebruikt om al aanwezige kwalen te verhelpen. Toch is duidelijk dat er een verband bestaat, welke nader moet worden onderzocht.

De wetenschappers stellen dat het mogelijk is dat sommige ingrediënten in de intieme producten de natuurlijke balans van de vagina verstoren. Ze gaan de groei van goede bacteriën tegen, terwijl deze juist kunnen helpen om infecties te bestrijden.

Daarnaast stelt het team dat een vaginale onbalans een groot aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder bacteriële vaginose, verminderde vruchtbaarheid en baarmoederhalskanker. Ook kan het leiden tot een groter risico op seksueel overdraagbare aandoeningen.

‘Vagina onhygiënisch’

Dat veel vrouwen er toch voor kiezen de producten te gebruiken, heeft volgens de wetenschappers ten eerste te maken met het feit dat zij niet van de risico’s afweten. Ook denken veel van hen dat vagina’s onhygiënisch zijn en goed schoongemaakt moeten worden. Als gevolg worden de intieme verzorgingsproducten als noodzakelijk gezien, in plaats van een keuze. De realiteit is echter dat ze potentieel voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen en dan ook beter vermeden kunnen worden.