Blijf op de hoogte

Vaker depressie bij migrainepatiënten

Wees alert op depressie bij migrainepatiënten, want de twee aandoeningen hangen nauwer samen dan je zou denken. Dat schrijft psychiater in opleiding Mark Louter in zijn proefschrift waarop hij 30 januari promoveerde. Elke aanval die een migrainepatiënt krijgt, verhoogt de kans op een volgende aanval. En hoe meer aanvallen, hoe groter de kans op een depressie.

Iedereen kan zich waarschijnlijk goed voorstellen dat je sombere gevoelens kan krijgen van heftige aanvallen van hoofdpijn. Het lijkt daarom een logische conclusie dat migrainepatiënten vaker last hebben van een depressie. “Maar de relatie tussen depressie en migraine gaat verder dan dit onderbuikgevoel. We zien niet alleen dat migrainepatiënten vaker een depressie krijgen dan gezonde personen, maar ook dat depressieve mensen vaker last hebben van migraine dan mensen zonder depressie”, aldus Louter.

Gevoelig voor depressie

Dat de relatie twee kanten op gaat, doet vermoeden dat er een derde factor is die patiënten gevoelig maakt voor zowel depressie als migraine. Louter bracht voor zijn promotie de zogenoemde LUMINA-populatie van ruim 2500 migrainepatiënten in kaart. Van hen bleek 44 procent te voldoen aan de criteria voor depressie, tegenover twintig procent van de algemene bevolking. Ook ontdekte hij dat migrainepatiënten die veel aanvallen hebben, gevoeliger zijn voor depressie.

De promovendus concludeert ook dat migrainepatiënten bij wie het aanraken van de huid tijdens een aanval pijnlijk is, een grotere kans hebben dat hun migraine chronisch wordt en ze meer dan de helft van de maand hoofdpijn krijgen. “Die gevoeligheid van de huid noemen we allodynie en is als het ware een verlengde van de hoofdpijn. Je kunt het vergelijken met de pijn in de arm tijdens een hartinfarct. De relatie tussen allodynie en chronische migraine betekent waarschijnlijk dat frequent optreden van migraineaanvallen het brein steeds gevoeliger maakt voor de volgende aanval.”

Extra kopzorgen voor migrainepatiënten
Lees ook:
Extra kopzorgen voor migrainepatiënten

Link tussen migraine en depressie

De precieze biologische factor die migraine en depressie aan elkaar linkt heeft Louter nog niet gevonden, maar zijn resultaten kunnen volgens hem wel helpen nadenken over wat er precies in de hersenen gebeurt. Ook raadt hij migrainepatiënten met veel aanvallen aan om op tijd aan de bel te trekken. “Als je meer dan twee aanvallen in de maand hebt, kan het zijn dat je te veel pijnstillers gebruikt en daar juist hoofdpijn van krijgt. Onder begeleiding van een neuroloog kun je afkicken en een behandeling beginnen die de aanvallen voorkomt.”

Bron: LUMC

Gerelateerde artikelen

“Je moet gewoon positief denken.” Het is een uitspraak waar te veel mensen met een depressie nog mee geconfronteerd worden. Ondanks overheidscampagnes, evenementen en aandacht in de media is er…

Mensen die wonen in een gebied waar sprake is van ernstige luchtvervuiling rapporteren vaker depressieve gevoelens. Dat laten de resultaten zien uit een onderzoek van de Universiteit Gent in samenwerking…

Het oproepen van positieve gebeurtenissen en ervaringen kan jongeren helpen om veerkrachtig te worden tegen depressie op latere leeftijd. Dat suggereren wetenschappers van de Universiteit van Cambridge. De resultaten van…

8% van de 12- tot 25-jarigen geeft aan psychisch ongezond te zijn. Dit blijkt uit vragen die ze daarover hebben beantwoord. Het is een lichte stijging ten opzichte van tien…

Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt dat depressieve gevoelens maar moeilijk op tafel komen. Vooral de risicogroepen – jongeren tussen de 13 en 18…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.