Hoewel allergieën en psychische problemen op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, blijkt niets minder waar te zijn. Onderzoekers van de Tri-Service General Hospital in Taiwan veronderstellen namelijk dat veelvoorkomende aandoeningen als eczeem, hooikoorts en astma zijn verbonden aan een groter risico op psychische problemen. De studie is recent verschenen in het tijdschrift Frontiers in Psychiatry.

Allergie en mentale gezondheid

Voor hun studie analyseerde het team vijftien jaar lang gegevens afkomstig van de Taiwan National Health Insurance Program. In totaal omvatte deze informatie van 46.647 mensen met een allergische ziekte en 139.941 mensen zonder allergie.

Uiteindelijk kwamen ze tot de ontdekking dat 6,7% van de deelnemers zonder allergische aandoening een psychiatrische ziekte ontwikkelden. Bij degenen met een allergie was dit aantal 10,8%.

Van de allergieën bleek eczeem het minste effect te hebben op het verhoogde risico. Daarnaast zag het team dat het gebruik van astmamedicijnen de kans op een psychiatrische ziekte verkleinde.

Rol van ontstekingen

De wetenschappers verklaren de resultaten van hun studie met het feit dat ontstekingen een rol kunnen spelen bij iemands mentale gezondheid. Zo kunnen ontstekingen in de huid als gevolg van een allergie ook aanwezig zijn in het brein. Daarnaast is het mogelijk dat de stress van een allergie al aanwezige psychiatrische symptomen verergert.

De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun studie professionals informeren over de potentiële risico’s die allergische patiënten lopen. Ze geven het advies mee de mentale gezondheid nauw in de gaten te houden, zodat de ontwikkeling van latere psychiatrische problemen voorkomen kan worden.