Problemen met het geheugen beginnen voor veel vrouwen tijdens de overgang. Momenten van vergeetachtigheid, moeite met concentreren en niet helder kunnen nadenken zijn in deze periode niet ongewoon. Uit voorgaande onderzoeken blijkt dat ruim 60% van de vrouwen in de overgang aangeven dat zij problemen hebben met het geheugen. De resultaten uit dit nieuwe onderzoek bieden meer inzicht in wat er gebeurt in het brein tijdens de overgang.

De rol van oestradiol op de hersenen

De wetenschappers onderzochten 200 vrouwen en mannen tussen de 45 en 55 jaar. Ze lieten alle deelnemers een aantal opdrachten maken om hun geheugen te testen. Tijdens de test analyseerden ze de hersenactiviteit van deelnemers door middel van MRI-scans.

Over het algemeen blijken vrouwen met een lager gehalte van oestradiol slechtere prestaties te leveren bij een geheugentest. Oestradiol is een vorm van oestrogeen dat wordt geproduceerd in de eierstokken. Tussen vrouwen die al door de overgang heen waren en vrouwen die in of nog niet in de overgang zaten, zagen de wetenschappers een verschil in hersenactiviteit in de hippocampus. Dit hersengebied speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving.
Hoe lager het gehalte oestradiol, hoe sprekender de verandering in hersenactiviteit.

Waarom ontwikkelen vrouwen geheugenproblemen?

Volgens hoofdonderzoeker Emily Jacobs van de University of California is er nog geen direct bewijs waarom sommige vrouwen geheugenproblemen ontwikkelen tijdens de overgang en andere niet. Ze zegt dat de hersenen van sommige vrouwen wellicht niet beïnvloed worden door een daling in oestradiolgehalte. Zo zouden de hersenen bijvoorbeeld oestrogeen van andere bronnen kunnen vergaren dan de eierstokken. Dit kan van lichaamsvet zijn of door testosteron om te zetten. Het zou ook evengoed niet kunnen liggen aan het oestrogeengehalte. Misschien heeft het juist te maken met de mate van beweging en training van de hersenen gedurende het leven van een vrouw.

Geen teken van dementie

De resultaten uit dit onderzoek kunnen vrouwen wellicht wat geruststellen over de veranderingen die ze doormaken tijdens de overgang. Sommige vrouwen raken verontrust dat de geheugenproblemen misschien een teken zijn van dementie of een andere geheugen gerelateerde stoornis.

Bron: Journal of Neuroscience