UVB Lichttherapie kan het leven van mensen met huidproblemen, zoals psoriasis, verlichten. Anne, die al sinds haar 21e psoriasis heeft, vertelt haar verhaal over haar jarenlange ervaring met diverse behandelingen, waaronder UVB lichttherapie.

Wat betekent deze aandoening voor jou?

“Psoriasis betekent voor mij rode uitslag en veel jeuk over grote delen van mijn lichaam. Ik heb allerlei behandelingen gehad, waaronder lichttherapie. De eerste keer in Engeland, waar ik vandaan kom. Daar was een soort zonnebank waar ik in ging liggen. Drie keer per week. In Nederland bleek de lichttherapie moderner. Geen zonnebank, maar een open ruimte waarin je staat. Vier jaar geleden begon ik met UVB lichttherapie thuis, een enorme verbetering. Eindelijk kon ik zelf het tijdstip bepalen en hoefde ik niet meer drie keer per week naar het ziekenhuis.”

Hoe werkt deze behandeling?

“De mannen die het belichtingsapparaat thuis bezorgen en halen, zijn behulpzaam en nemen de tijd voor je. Ze geven duidelijke uitleg over het apparaat, want de belichter geeft namelijk stevige straling. De eerste dag mag je slechts enkele seconden belichten. Dit bouw je op tot enkele minuten. Het apparaat houdt de belichtingstijd bij om te voorkomen dat je huid verbrandt. Na afloop van een kuur heb ik geen psoriasisplekken meer. Ze komen daarna helaas wel terug.”

Zijn er nog andere behandelmethoden?

“Laatst belde mijn moeder vanuit Engeland. Ze had gekeken naar Healthfreaks. In dit programma was iemand van zijn psoriasis bevrijd door elke dag in bad te gaan met een panty gevuld met havervlokken. Een raar idee maar ik ben dat toch gaan doen. Binnen een maand was de psoriasis weg. Na 26 jaar! Door havervlokken. Het was ongelooflijk. Een paar maanden later liet ik een moedervlek verwijderen. Daarna kwam de psoriasis weer terug. Ik was zeer bedroefd. Maar ik weet nu dat UVB lichttherapie voor mij vooralsnog de behandelmethode is tegen psoriasis. Gelukkig blijft deze methode zich steeds verder moderniseren, maar het zou natuurlijk super zijn wanneer de psoriasis gewoonweg zou verdwijnen.

Meer informatie?

Linde Healthcare Benelux heeft meer dan 20 jaar ervaring in diverse specialistische therapieën voor patiënten thuis zoals zuurstoftherapie, infuustherapie en behandeling van slaapapneu en UVB Lichttherapie.