Blijf op de hoogte

Vermelden houdbaarheid medicijnen sterk verbeterd

Fabrikanten van zelfzorgmedicijnen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om de houdbaarheid na openen op de verpakking te vermelden. Naar schatting had in 2015 slechts 10% van de zelfzorgmedicijnen met een hersluitbare verpakking, zoals flesjes hoestdrank, deze belangrijke informatie. Bij de meeste medicijnen (92%) zonder recept staat nu of binnenkort hoe lang u het aangebroken medicijn kunt gebruiken.

“Het CBG is met hulp van de apothekers, artsen en patiëntenorganisaties en dankzij de inspanningen van de fabrikanten tot dit mooie resultaat gekomen. Het geeft consumenten duidelijkheid tot wanneer ze een medicijn verantwoord kunnen gebruiken. En uiteindelijk draagt dit bij aan goed en veilig medicijngebruik”, aldus CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer.

Hersluitbare zelfzorgmedicijnen

Aanleiding voor de oproep van het CBG was een eerder onderzoek van de Consumentenbond. Hieruit bleek dat het voor consumenten onduidelijk was tot wanneer ze een geopend zelfzorgmiddel konden gebruiken.
Volgens de Europese wetgeving is het niet altijd verplicht om de houdbaarheid na openen op de verpakking en bijsluiter te vermelden. Om te zorgen dat medicijnen goed worden gebruikt, vindt het CBG het belangrijk dat dit wel gebeurt. Daarom heeft het CBG de fabrikanten dan ook gevraagd om bij hersluitbare zelfzorgmedicijnen de houdbaarheid na opening altijd op de verpakking en in de bijsluiter te zetten.

Nog niet alle zelfzorgmiddelen in de winkels hebben de houdbaarheid na openen al op de verpakking staan. Eerst wordt de voorraad opgemaakt.

Belangrijk om op de houdbaarheid te letten

Als u medicijnen gebruikt na houdbaarheidsdatum, dan kan het middel minder goed werken of bijwerkingen geven. Controleer daarom altijd de houdbaarheid die op de verpakking of in de bijsluiter staat. Staat de houdbaarheidstermijn na openen er nog niet op? Dan geldt de uiterlijke houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Het CBG en de Consumentenbond gaan ervan uit dat deze cijfers ook de overige medicijnfabrikanten stimuleren om de afspraken na te komen.

Bron: CBG

Gerelateerde artikelen

Ondanks beperkte toename van de totale hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen met 0,5%, is het aantal geneesmiddelen per hoofd van de bevolking vrijwel gelijk gebleven in 2018. Het geneesmiddelgebruik per 70-plusser nam…

De laatste jaren stijgt het geneesmiddelentekorten in Nederland en ook in 2018 was dit weer het geval. Met een sterkere groei dan in 2017. De stijging is nu maar liefst…

Mensen met acute hoest trekken massaal naar de huisarts, die vervolgens bijna even massaal antibiotica voorschrijft. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat hoogstens één op de vijf patiënten baat kan…

Het zorgvuldig bewaren van geneesmiddelen is belangrijk om de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid ervan te kunnen garanderen. Tot het verlaten van de apotheek worden geneesmiddelen gecontroleerd bewaard. Thuis is dat…

Het geneesmiddelengebruik nam in 2017 met 1,3% toe. Op grond van demografische ontwikkelingen zou een stijging van 1,7% reëel zijn geweest. Ook valt op dat het aantal polyfarmaciepatiënten vorig jaar…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.