Mensen met veel buikvet en een grote tailleomvang lopen meer risico om een vitamine D-tekort te ontwikkelen. Dat concluderen onderzoekers van het VUmc en LUMC.

Hoeveelheid vet

Voor hun studie, die onlangs is gepresenteerd op de jaarlijkse meeting van de European Society of Endocrinology, analyseerden de wetenschappers gegevens van de Epidemiology of Obesity-studie. Deze betrok duizenden mensen tussen de 45 en 65 jaar.

Het team focuste zich op de totale hoeveelheid vet, het onderhuidse buikvet, het vet rondom de organen en het vet in de lever. Daarbij hielden zij rekening met factoren als alcoholgebruik, rookgedrag, etniciteit, opleidingsniveau, chronische ziekten en fysieke activiteit.

Meer vet, groter risico op tekort

Uiteindelijk kwamen zij bij de vrouwen tot de ontdekking dat zowel hun totale als onderhuidse buikvet was verbonden aan een lager vitamine D-niveau. Hierbij bleek het buikvet het grootste effect te hebben. Bij de mannen was een lage hoeveelheid vitamine D verbonden aan het vet in het lever en de buik.

De onderzoekers concluderen dat de resultaten van hun studie laten zien dat mensen met een grotere tailleomvang meer kans hebben op een vitamine D-tekort. Ze adviseren hen om dit regelmatig te laten controleren.

En nu?

Om de verklaring achter het gevonden verband te bestuderen, zijn de wetenschappers van plan om verdere onderzoeken te doen. Zo is het nog niet duidelijk of een vitamine D-tekort ertoe leidt dat meer vet in de buik wordt opgeslagen of dat het buikvet voor een verlaagd vitamine D-niveau leidt. Er is meer tijd nodig om deze vraag te beantwoorden.