Onderzoekers van de Ohio Universiteit hebben voor het eerst een link gelegd tussen vitamine D3 en het behouden van een gezond hart en vaatstelsel. Vitamine D3 is een vorm van vitamine D die ons lichaam op natuurlijke wijze produceert wanneer we onze huid aan de zon blootstellen.

Methode

De onderzoekers ontwikkelden een meetsysteem met nanosensoren duizendmaal smaller dan de dikte van het menselijk haar, waardoor er gewerkt kon worden op het niveau van atomen en moleculen. Daarbij gebruikten de onderzoekers een celmodel om de werking van de vitamine D3 op het endotheel, het dunne laagje cellen aan de binnenkant van het hart, te identificeren.

Het endotheel

Voorheen dacht men dat het endotheel geen ander doel had dan als ‘wikkel’ te fungeren voor het vaatstelsel, waardoor onder andere water in en uit de bloedomloop kon vloeien. Echter, uit de ontwikkelingen van de afgelopen 30 jaar is gebleken dat het endotheel zich meer als een orgaan gedraagt dat de gehele bloedsomloop van het hart naar de kleinste haarvaten uitlijnt en waarvan de cellen veel unieke biologische functies vervullen. Veranderingen aan het endotheel worden gelinkt met serieuze gezondheidsklachten, zoals hoge bloeddruk, insuline-resistentie, diabetes, tumorgroei, virusinfecties en slagaderverkalking.

Voordelen vitamine D3

De nieuwe studie suggereert dat vitamine D3 een sleutelrol speelt in het herstel van de schade aan het endotheel dat bij deze ziekten voorkomt. Volgens Tadeusz Malinski, professor op de afdeling chemie en biochemie, wordt er de laatste jaren steeds meer erkend dat mensen met een hartaanval een tekort hebben aan vitamine D3. Malinski geeft aan dat het gebrek aan de vitamine niet de hartaanval veroorzaakt, maar wel het risico vergroot. De bevindingen uit het onderzoek suggereren dat vitamine D3 een krachtige trigger is van stikstofmonoxide, een molecuul dat een belangrijke signaalfunctie speelt bij de beheersing van de bloedstroom en de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten. De auteurs van het onderzoek merken op dat, hoewel hun bevindingen afkomstig waren van testen uitgevoerd op een model van hoge bloeddruk, de implicaties van de invloed van vitamine D3 op disfunctioneel endotheel veel breder is.