Een aanstaande moeder zal voor en tijdens de zwangerschap goed zorgen voor haarzelf – en dus ook voor haar kindje. Dat begint meestal bij het slikken van extra foliumzuur en het vermijden van toxische invloeden, zoals alcohol en tabak. Ook is het voor aanstaande moeders en vaders verstandig om hormoonverstorende stoffen te vermijden (zoals weekmakers in plastic voedselverpakkingen, pesticiden op groenten en fruit en hulpstoffen in huidverzorging en cosmetica) en daarnaast het lichaam te ondersteunen met specifieke voedingsstoffen. Hiermee kan worden bijgedragen aan de gezondheid en vruchtbaarheid en daarmee ook aan de gezondheid van het toekomstige kind, legt Maurice Kool MSc van Pre-Pregnant uit.

Maar waar begint het dan?

“Eigenlijk al bij de gezondheid van de zaadcel en eicel. Tegenwoordig wordt er vaker gesproken over het belang van preconceptiezorg. We beseffen ons meer dat we al ruim voor een zwangerschap kunnen bijdragen aan onze vruchtbaarheid en de gezondheid van onze kinderen. Daarbij zijn het verbeteren van de leefstijl, het voedingspatroon en het lichaamsgewicht belangrijk.”

Dat klinkt als een soort taak voor vrouwen én mannen?

“Dat is ook zo. Preconceptiezorg is echter nog verre van gemeengoed en meestal is het –onterecht– alleen de vrouw die zich voor de zwangerschap verantwoordelijk voelt.”

Hoe ben je op dit spoor gekomen?

“Al jaren neemt de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen af. Bij menig koppel blijft een zwangerschap uit en wordt het geduld tot groot verdriet op de proef gesteld. Daarom zijn we reeds 10 jaar geleden een samenwerking begonnen met de universiteit van Gent. We zijn het effect van een aantal specifieke voedingsstoffen op de kwaliteit van zaadcellen gaan onderzoeken. Dit resulteerde uiteindelijk in een voedingssupplement waarmee 20 uitbehandelde koppels van de ivf-kliniek konden worden begeleid. Dat leidde al binnen 3 maanden tot maar liefst 8 spontane zwangerschappen. Verder bood onderzoek ook zicht op de positieve bijdrage van de voedingssupplementen bij kunstmatige bevruchting. Onder de naam Pre-Pregnant bestaat er nu een voedingssupplement voor de man én de vrouw. Wanneer ze deze samen gebruiken mag het worden beschouwd als een serieuze bijdrage aan de preconceptiezorg en het realiseren van de kinderwens.”