Hechte vriendschappen op oudere leeftijd zijn niet alleen leuk en verrijkend. Ze kunnen mogelijk ook helpen om cognitieve achteruitgang tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

‘Superouderen’

Voor de studie analyseerde het team het sociale netwerk en de cognitieve kwaliteiten van 31 ‘superouderen’. Dit zijn mensen die ouder zijn dan 80, maar een mentaal gezien hetzelfde niveau hebben als 50- of 60-jarigen. Ook werden 19 gemiddelde leeftijdsgenoten bestudeerd.

Alle deelnemers kregen een vragenlijst waarmee hun psychologische gesteldheid kon worden vastgesteld. Voorbeelden van onderwerpen waren autonomie, positieve relaties met anderen, omgevingsfactoren, persoonlijke groei, levensdoelen en zelfacceptatie.

‘Superouderen’ meer hechte vriendschappen

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat hoewel alle deelnemers een gelijke psychologische gesteldheid lieten zien, de superouderen meer positieve sociale relaties hadden.

Sociale netwerken voordelig

De onderzoekers stellen dat het verschil mogelijk wordt gereflecteerd in de neurologische eigenschappen van de ouderen. Het is echter geen vaststaand feit, maar slechts een observatie.

Ze concluderen dat vriendschappen aan een lijst van gezonde keuzes kan worden toegevoegd. Net als gezonde voeding en beweging garanderen ze niet dat iemand geen ziekte zal krijgen. Maar dat ze voordelen met zich meebrengen, staat als een paal boven water.