Extreem gezonde senioren blijken dezelfde bacteriële samenstelling in hun darmen te hebben als gezonde 30-jarigen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Lawson Health Research Institute of Western University in Ontario.

De studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift mSphere.

“Extreem gezond”

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers de darmbacteriën van meer dan 1.000 gezonde mensen tussen de 3 en 100 jaar oud. Allen hadden zij een “extreem goede” gezondheid. Ze rookten niet, dronken geen alcohol, hadden geen sombere stemming en gebruikten de laatste 3 maanden voor de studie geen medicatie. Ook kwamen er geen ziektes in de familie voor.

Geen verschil senioren en 30-jarigen

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat de bacteriële samenstelling van extreem gezonde senioren hetzelfde was als die van extreem gezonde 30-jarigen. Ook zagen zij geen grote verschillen meer in de samenstelling van de darmbacteriën wanneer iemand de leeftijd van 20 jaar bereikt had. Mannen bleken daarbij een meer veranderlijke samenstelling te hebben dan vrouwen.

Verband darmen en gezond ouder worden

Het team concludeert dat er vrijwel zeker een relatie tussen gezonde darmen en gezond ouder worden bestaat. Maar een causaal verband is daarmee nog niet aangetoond. Zo blijft het de vraag of gezond eten en voldoende bewegen genoeg zijn om iemand gezond ouder te laten worden of dat het de darmbacteriën zijn die voorspellen of je gezond oud wordt. Hiervoor is dan ook meer onderzoek nodig.