Heb jij regelmatig last van pijn in je onderrug? Grote kans dat er in feite niets aan de hand is. Onderzoekers van de University of South Australia’s School of Health Sciences veronderstellen dat deze pijn slechts een trucje van ons brein is om ons te beschermen tegen verdere blessures. Het zegt niets over de eigenlijke staat van onze rug.

De studie is recent gepubliceerd in Scientific Reports.

Waargenomen stijfheid

Aan het onderzoek namen 30 deelnemers mee. De helft van hen had chronische pijn in de onderrug en de andere helft ervaarde geen klachten.

De studie bestond uit drie delen. In het eerste experiment gebruikten de wetenschappers een apparaat waarmee druk in de wervelkolom kon worden uitgeoefend. Hierna werd de stijfheid van de rug gemeten. Vervolgens werden de deelnemers in het tweede deel gevraagd de omvang van de druk in te schatten. Uiteindelijk werd in het laatste experiment geluid toegevoegd, om te onderzoeken of dit de waargenomen stijfheid achteraf zou beïnvloeden.

Beschermende constructie

Het team ontdekte dat een stijf gevoel niets zegt over de eigenlijke staat van de rug. Het is slechts een truc van ons lichaam om verdere beschadiging te voorkomen. Zo hadden de deelnemers met chronische klachten de neiging de druk die op hen werd uitgeoefend te overschatten. Dit suggereert dat het voelen van stijfheid een beschermende factor vormt om beweging te vermijden.

Gevoelens zeggen niets over de realiteit

De onderzoekers dachten aanvankelijk dat de deelnemers met chronische klachten een stijvere wervelkolom zouden hebben dan degenen die dit niet ervaarden. Dit was echter niet het geval. Ook bleek dat de waargenomen pijn kon worden beïnvloed door geluiden. Zo werden de klachten heftiger ervaren tijdens het geluid van een krakende deur dan bij het horen van zachte klanken.

Nieuwe behandelingen

Volgens de onderzoekers opent het onderzoek de deur naar nieuwe behandelingen. Ze benadrukken dat het brein verschillende informatiebronnen gebruikt om gevoelens van stijfheid te creëren. Hierbij horen ook geluid, gevoel en visie. Als we deze bronnen zouden kunnen manipuleren, zouden we hoogstwaarschijnlijk ook in staat zijn om het stijve gevoel te beïnvloeden. Dit is een waardevol inzicht.