Voor ouderen die thuis blijven wonen, is goed eten erg belangrijk om gezond oud te worden. Dit is echter niet altijd even vanzelfsprekend, waardoor ondersteuning belangrijk kan zijn. Een goede afstemming op persoonlijke wensen is hierbij van groot belang, aldus Martijn Keesmaat, directeur van Vers Aan Tafel. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, wat voor gevolgen heeft dit voor
hun voeding?

“Voorheen konden mensen rekenen op een bepaalde mate van verzorging. Nu ze thuis blijven wonen, is dit een stuk lastiger. Ze zijn meer op zichzelf of hun mantelzorgers aangewezen. Een van de uitdagingen waar deze ouderen mee worstelen is goed blijven eten. In veel gevallen zijn zij niet meer goed in staat om zelf te koken, en als niemand hen daarbij helpt, vallen ze snel terug op vaak ongezondere eetpatronen. Dan kiezen ze voor eten waar zij weinig moeite voor hoeven te doen, zoals een boterham, waardoor zij minder voedingsstoffen binnenkrijgen. Risico op ondervoeding is het gevolg.”

Welke rol speelt persoonlijke smaak hierbij?

“Smaak en variatie zijn voor iedereen belangrijk om gezond te blijven eten. Wanneer mensen hier zelf niet voor kunnen zorgen, moeten ze hierin ondersteund worden. In een dergelijke situatie is het belangrijk goed te luisteren naar waar de behoeften liggen. Het krijgen van hulp kan namelijk als iets negatiefs gezien worden; het betekent immers dat iemand die dingen niet meer zelf kan. Om ouderen toch de controle te laten houden, is het belangrijk eten aan te bieden dat aansluit bij hun persoonlijke voorkeuren.”

Hoe ondersteunen jullie in het weer kunnen genieten van het eetmoment?

“Door onze dienst goed af te stemmen op de wensen van ouderen en hun verzorgers, en hen lekkere maaltijden en een gevarieerd aanbod te bieden. Het gros van de maaltijden voldoet aan het advies van het voedingscentrum, maar een klein deel niet volledig. Veel ouderen willen – na een leven lang gezond te hebben gegeten – nu vooral genieten. Eventueel ondersteund door onze diëtiste adviseren we wel een gebalanceerde maaltijdmix, waarbij iedereen genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Onze dienst draait om meer dan alleen de maaltijden, het gaat ook om de persoonlijke aandacht. Eenzaamheid is een groeiend probleem onder ouderen, en een maaltijdservice heeft daardoor veelal juist een sociale rol in het leven van de oudere. Daarom zorgen wij voor een vast gezicht aan de deur en bouwen zo een persoonlijke band op met onze klanten.”

Meer informatie
www.versaantafel.nl