Blijf op de hoogte

‘Ik kan weer moeiteloos en pijnvrij lopen’

Een jaar geleden kon de 63-jarige Hans Sterk nog maar nauwelijks lopen. Maar tegenwoordig kan hij, dankzij een knieprothese weer volledig pijnvrij bewegen. Hij heeft zijn dagelijkse activiteiten weer kunnen hervatten en zelfs een wandeltocht van 25 kilometer verloopt probleemloos.

Hans had nooit bewegingsklachten totdat hij merkte dat hij moeite had met het buigen van zijn linkerknie. Als recreatief tafeltennisser en werkzaam in de beveiliging vormden de klachten voor hem zowel qua werk als qua vrijetijdsbesteding een belemmering. Omdat hij aanvankelijk denkt dat het een blessure is die met rust weer overgaat, bezoekt hij niet direct zijn huisarts.

Maar als de klachten niet af- maar toenemen, maakt hij toch een afspraak. De huisarts schrijft ontstekingsremmers en pijnstillers voor. Helaas biedt ook dat geen verlichting. Uiteindelijk krijgt hij een verwijzing voor de orthopedisch arts. Deze constateert na diverse onderzoeken dat in zijn linkerknie vrijwel al het kraakbeen is verdwenen.

Invaliderende pijnklachten

Bij een gezonde knie vormt het kraakbeen de bekleding en het contactoppervlak van de uiteinden van het kniegewricht. Het kraakbeen is, in optimale conditie, veerkrachtig en spiegelglad en zorgt ervoor dat de gewrichtsuiteinden zonder wrijving over elkaar glijden. Bij gezond kraakbeen verloopt het buigen en strekken van de knie daardoor moeiteloos. Maar als het kraakbeen slijt, ontstaan pijnklachten en beperkingen in de beweging. De slijtage is onomkeerbaar en op het moment dat het kraakbeen grotendeels of zelfs geheel is verdwenen, leidt dat tot fors invaliderende pijnklachten en bewegingsbeperkingen.

Volledige knieprothese

De aanvankelijk ingezette niet-operatieve behandeling helpt, zo constateert Hans al snel, niet. “Uiteindelijk deed iedere beweging pijn. Die pijn was zo hevig dat ik nog nauwelijks kon lopen.” Als bij de volgende controle blijkt dat het kraakbeen zelfs volledig is verdwenen, besluit Hans in overleg met zijn arts dat een volledige knieprothese, waarbij de gehele knie wordt vervangen, de beste optie is. De operatie verloopt probleemloos. “Ik werd ’s ochtends geopereerd en stond ’s avonds alweer op krukken naast mijn bed. Duizelig, maar volledig pijnvrij”.

Fysiotherapie

Na de operatie verblijft Hans, die alleen woont, enige tijd in een zorghotel. Met de daar aanwezige fysiotherapeut oefent hij dagelijks om de buig- en strekcapaciteit van zijn nieuwe knie te optimaliseren. Twee weken later constateert de fysiotherapeut dat de knie ‘uitstekend functioneert’ en vanaf dat moment wordt het programma uitgebreid met spierkrachtversterkende oefeningen.

Uitermate tevreden

Het herstel verloopt zo goed dat Hans al snel zijn dagelijkse bezigheden kan hervatten. Tijdens het controlebezoek meldt hij de orthopedisch chirurg tevreden dat zijn linkerknie zelfs prettiger aanvoelt dan zijn rechterknie. Als de arts de rechterknie laat onderzoeken, blijkt ook daar het kraakbeen al grotendeels te zijn weggesleten. “Dat wordt dus ook een volledige knieprothese”, constateert Hans nuchter. Die operatie ziet hij vol vertrouwen tegemoet.

Eerlijke informatie

Hans is uitermate tevreden over het resultaat. Dat komt ook doordat hij vooraf goed werd geïnformeerd over de beperkingen. Je nieuwe knie kun je bijvoorbeeld niet precies zo belasten als je oude knie. En omdat bij de operatie de zenuwen worden doorgesneden, is het gevoel in de knie anders. “Voor mij betekent het dat ik bij het tuinieren niet op mijn knie moet steunen. Ook is er een plekje op mijn knie waar ik niets voel.” En daar kan hij prima mee leven.

Gerelateerde artikelen

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) kan niet alleen grote genetische afwijkingen bij baby’s opsporen, maar levert in zeldzame gevallen ook andere resultaten op. Uit een studie van het centrum voor…

Musici hebben meer spier- en gewrichtsklachten dan niet-musici. Dat geldt voor zowel amateurs als professionele musici. Vooral vrouwen en strijkers hebben klachten. Dat schrijft orthopedisch chirurg in opleiding en violiste…

Na de muisarm, sms-duim en WhatsApp-vinger is het oppassen voor de iPad-nek. Volgens wetenschappers van de University of Nevada, Las Vegas (UNLV) is het gebruik van tablets in een slechte…

Het is moeilijk de vinger op pijn in de rug te leggen, vaak zowel letterlijk als figuurlijk. Het aantal mensen met rugpijn is groot en de klachten zijn een van…

Het kan soms erg lang duren voordat een hernia spontaan verdwijnt. Vaak is microchirurgisch opereren beter, vooral wanneer blijkt dat er geen tendens tot verbetering is na 4-6 weken, óf…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.