Blijf op de hoogte

Welke leefstijladviezen verhogen de weerstand en helpen tegen corona?

Je weerstand is eigenlijk niets meer dan een functie van het immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat je lichaam beschermd wordt tegen ongewenste indringers, zoals bacteriën en virussen. De bacteriën en virussen kunnen vervelende kwaaltjes veroorzaken, zoals verkoudheid, keelpijn, kriebelhoest en vastzittende hoest. Nu het nieuwe virus COVID-19 iedereen bezighoudt, is het belangrijk dat je een goede weerstand hebt om zo het risico te verkleinen om besmet te raken. Hoe kan je je weerstand verhogen? Op goedetengezondleven.nl kun je veel adviezen vinden, maar we hebben ze hier ook op een rijtje gezet.

1. Voeding

Door gezond te eten krijg je de juiste voedingstoffen binnen om gezond te blijven en je weerstand te verhogen. Het is daarom belangrijk om dagelijks groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en vis te eten. Door deze producten krijg je o.a. voldoende vitamine C, vitamine D en Omega-3 binnen. Verder speelt zink een belangrijke rol bij het verhogen van je weerstand. Vitamines en mineralen zijn de basis voor een goede weerstand. En vergeet natuurlijk niet om genoeg water te drinken, zodat afvalstoffen je lichaam weer kunnen verlaten.

 

2. Beweging

 Bewegen is goed voor je gezondheid. Niet alleen voor je lichamelijke gezondheid maar ook voor je geestelijke gezondheid is bewegen belangrijk. Je kunt even je gedachten op nul zetten en je werkt aan je conditie en spieropbouw. Dit helpt allemaal om je weerstand te verhogen.

Vooral sporten in de buitenlucht is goed voor je immuunsysteem. Denk aan wandelen, fietsen, suppen, hardlopen etc. Let wel op want te veel en te intensief sporten kan averechts werken. Sport dus gematigd, maar het liefst wel dagelijks.

 

3. Mentaal

 Zoals bij punt 2 al te lezen is, is het belangrijk voor je weerstand dat je ook mentaal gezond bent en lekker in je vel zit. Als je je goed voelt, ben je sneller actief en ga je eerder sporten. De coronacrisis kan je mentale gezondheid beïnvloeden. Je kunt er angstig en somber van worden en meer stress door ervaren. Om dit te verminderen kan je verschillende dingen proberen.

 

Zorg voor een dagelijkse structuur en probeer zoveel mogelijk de normale dingen te blijven doen. Zorg voor voldoende ontspanning en doe minimaal één uur per dag iets voor jezelf waardoor je weer nieuwe energie krijgt. Werk je nu vaker thuis door Corona? Neem dan vaker een korte pauze en maakt bijvoorbeeld een korte wandeling. Van al dat thuis zitten word je namelijk sloom en futloos. Verder zijn er door de coronacrisis veel onzekerheden. Probeer dit los te laten en probeer daar juist sterker van te worden. En praat met andere over je gevoelens. Door je gevoel te uiten voel je je vaak al gelijk een stuk beter.

 

4. Alcohol en roken

 Alcohol en tabak verlagen je weerstand. Maar dit is volgens mij niets nieuws. Vooral in verband met het COVID-19 virus is het erg belangrijk om te stoppen met roken. COVID-19 gaat namelijk vaak gepaard met longproblemen. Ook bij te veel alcohol gebruik is de kans op een luchtweginfectie groter. Je immuunsysteem wordt aangetast en je weerstand wordt hier door minder.

 

5. Afvallen

Mensen met obesitas hebben grotere kans op complicaties na besmetting met het COVID-19 virus. Bij mensen met overgewicht kan het afweersysteem verstoord zijn, waardoor ze vatbaarder zijn voor infecties.

Als je overgewicht hebt en zeker als je veel buikvet hebt, is het echt verstandig om te gaan afvallen. In buikvet zitten veel ontstekingsstoffen die ervoor zorgen dat het afweersysteem constant aan staat en hierdoor uit balans raakt. Hierdoor is je immuunsysteem lager en ben je gevoeliger voor bacteriën en virussen. Je hebt niet alleen een grotere kans op complicaties bij het coronavirus, maar je hebt tevens minder weerstand, dus grotere kans om besmet te raken.

6. Slapen

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een slaapgebrek of die een goede nachtrust missen sneller ziek worden. Bovendien duurt het langer tot ze hersteld zijn. Goed en diep slapen is daarom erg belangrijk voor je immuunsysteem.

Goed slapen is natuurlijk geen garantie om niet ziek te worden, maar een goede nachtrust helpt zeker tegen het bestrijden van een bacterie of virus en het verhogen van de weerstand.

 

Gerelateerde artikelen

Een breed palet aan vage klachten die vaak al op jonge leeftijd zijn begonnen, maar niet per se nader onderzocht. Zo omschrijven veel mensen hun (huidige) leefsituatie ten gevolge van…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.