Inflammatoire darmziekten ofwel IBD hebben een enorme impact op de kwaliteit van leven. Patiënten moeten hun eetpatroon, leefstijl en misschien ook sociaal leven continu aanpassen. In Nederland geldt dit voor ruim 80.000 mensen.

Op het gebied van behandeling wordt er gezocht naar middelen die de symptomen zoveel mogelijk kunnen verlichten, want een geneesmiddel is er nog niet. Britse onderzoekers bieden nu meer inzicht in een middel dat mogelijk effectief is, namelijk vitamine D-supplementen.

Enorm vitamine D-tekort bij patiënten

De wetenschappers van the University of Sheffield verzamelden alle informatie over IBD in relatie tot vitamine D en kwamen erachter dat enorm veel patiënten een vitamine D-tekort hebben. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vitamine D het beste in de darm wordt opgenomen en dat is nou net het lichaamsdeel dat aangetast is.

Welk gezondheidseffect heeft vitamine D?

Vitamine D is belangrijk voor de algehele gezondheid. Het helpt om calcium uit voeding op te nemen, wat de groei en het behoud van stevige botten bevordert. Daarnaast heeft het een goede werking op het afweersysteem en ondersteunt het de darmgezondheid. Uit eerder onderzoek naar vitamine D-gehalte kwam naar voren dat het risico op darmkanker verhoogd is bij een tekort.

In het geval van IBD-patiënten geven de onderzoekers aan dat het wellicht helpt om vitamine D-supplementen te gebruiken. “Belangrijk hierbij is dat patiënten zich laten testen op hun vitamine D-gehalte”, vertelt onderzoeker Bernard Corfe. Inname van supplementen zou kunnen helpen om symptomen te verlichten als buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en verstopping. Voor veel patiënten kan dit de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

Blijvend onderzoek nodig

Volgens de onderzoekers verschilt de behandeling van IBD per persoon. Voor sommigen zullen vitamine D-supplementen mogelijk geen effect hebben. Corfe: “Met dit onderzoek bieden we nieuwe inzichten, maar is er blijvend onderzoek nodig. Er is nog een grote groep daarbuiten die nog niet de juiste behandeling heeft gevonden, waarvan een deel zelfs ongediagnosticeerd rondloopt.”