Vrouwen zijn vatbaarder voor seizoensgebonden depressies dan mannen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van the University of Glasgow, recent verschenen in the Journal of Affective Disorders.

Meer dan 150.000 volwassenen

Voor hun studie analyseerden de wetenschappers meer dan 150.000 volwassenen die deel uitmaken van de UK Biobank. Dit is een gezondheidsdatabase die de gegevens van een half miljoen Engelsen bevat.

Meer specifiek keken de onderzoekers elk seizoen naar de depressieve symptomen van de deelnemers. Hieronder vielen een verminderde stemming, vermoeidheid, spanning en een onvermogen om blijdschap te ervaren. Ten slotte werd het verband tussen de depressieve symptomen, de daglengte en de gemiddelde buitentemperatuur bestudeerd.

Seizoen beïnvloedt vrouwen

Uiteindelijk ontdekte het team dat de depressieve symptomen van vrouwen per seizoen verschilden. Bij mannen werd dit verband niet gezien.

Klachten als vermoeidheid en een onvermogen om blijdschap te ervaren, waren bij vrouwen het sterkst aanwezig in de wintermaanden. Daarnaast zagen de wetenschappers dat langere dagen waren verbonden aan een verminderde stemming.

De resultaten bleken onafhankelijk van factoren als roken, alcoholconsumptie en beweging.

Vrouwen vatbaarder voor winterdip

Volgens de onderzoekers laten de resultaten van hun studie zien dat vrouwen vatbaarder zijn voor seizoensgebonden depressies. De verklaring is echter nog niet geheel duidelijk. Er is dan ook meer onderzoek nodig om het verband te verduidelijken.

Wat is een seizoensgebonden depressie?

Een seizoensgebonden depressie is een depressie die ontstaat in een bepaald seizoen. Meestal begint de dip in de herfst en eindigt in de zomermaanden.

Voorbeelden van symptomen zijn weinig energie, vermoeidheid en een desinteresse in activiteiten die normaal gesproken als prettig worden ervaren.