Een dieet bestaande uit extreem weinig calorieën kan potentieel helpen om de ziekteverschijnselen van diabetes type 2-patiënten in te perken. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in The Lancet.

835 calorieën per dag

Aan de studie namen in totaal 300 mensen met diabetes type 2 deel. De helft van hen kreeg gedurende 3 tot 5 maanden een dieet bestaande uit zeer weinig calorieën, terwijl de anderen hun normale voedingspatroon mochten aanhouden. Het dieet bestond uit vloeibare maaltijdvervangers die voorzagen in 835 calorieën per dag. Ter vergelijking is de normale aanbeveling voor een gezonde vrouw ongeveer 2.000 calorieën per dag en voor een gezonde man 2.500.

Na deze maanden begon de dieetgroep weer geleidelijk aan normaal voedsel te eten. Ze kregen begeleiding hierbij en werden geadviseerd om meer te bewegen. De onderzoekers volgden alle mensen ten minste vier jaar lang.

Remissie diabetes type 2

Een jaar later ontdekte het team dat ongeveer de helft van de deelnemers in de dieetgroep minder ziekteverschijnselen van diabetes type 2 ervaarde. Dit betekende een daling van hun bloedsuikerniveau zonder het gebruik van medicatie. In de controlegroep was dit aantal slechts 4 procent.

Gewichtsverlies en diabetes type 2

De wetenschappers concluderen dat gewichtsverlies een belangrijke invloed op diabetes type 2 lijkt te hebben. Ze benadrukken echter dat het moeilijk is om een voedingspatroon van minder dan 1.000 calorieën per dag aan te nemen. Ook dienen mensen altijd een arts in te schakelen voor ze beginnen aan een dergelijk dieet.