“Je bent 90 en minder mobiel. Je woont alleen, veel vrienden zijn weggevallen en je familie is druk. Dan ben je zo’n 23 uur per dag op jezelf aangewezen. Dat vindt niemand fijn.” Lies Zuidema schetst op rake wijze het grootste probleem van Nederlandse ouderen: te weinig afwisseling in het dagelijks leven, waardoor eenzaamheid de huiskamer binnensluipt. Zuidema is bestuursvoorzitter van Brentano, een Amstelveense thuis- en woonzorgorganisatie voor senioren. Ze vertelt over de mogelijkheden voor een aangename oude dag.

Wat doet eenzaamheid met mensen?

“Het geeft je vooral het gevoel dat je er niet meer toe doet. Als je aan huis gekluisterd raakt en te weinig mensen om je heen hebt, ontbreekt het je op den duur aan vitaliteit om nog wat te ondernemen. Je krijgt een gevoel van uitzichtloosheid. En dat hoeft echt niet. Veel ouderen willen graag thuis blijven wonen, ook op hoge leeftijd en als ze wat mankementjes hebben. Zelfstandigheid is belangrijk voor de vitaliteit en eigenwaarde. Maar er moet wel voldoende aandacht zijn voor het welzijn van deze mensen.”

Hoe kan die vitaliteit geprikkeld worden?

“Menselijk contact is het allerbelangrijkste. Dat kan door niets worden vervangen. Daarom is het belangrijk dat ouderen leuke en zinvolle activiteiten ondernemen. Daarnaast worden ondersteunende middelen steeds belangrijker, zoals videobellen op een tablet. Ik verwacht dat robots in de toekomst een mooie rol kunnen spelen. Ouderen reageren doorgaans heel positief op hun aanwezigheid. Maar niets vervangt warme, menselijke aandacht.”

Wat ondernemen jullie op dit gebied?

“Wij bieden thuiszorg en mooie woningen op verschillende locaties. Ook organiseren we dagelijks diverse activiteiten. Denk aan bridgeclubs, muziekoptredens, creatieve workshops en lezingen. Bovendien beschikken we over de Boodschappen-PlusBus. Met twee van deze bussen doen we wekelijks boodschappen en organiseren we uitjes. De deelnemers worden gehaald en uiteraard weer thuisgebracht. Sinds kort beheren we tevens een buurtrestaurant, waar van alles gebeurt. Buurtbewoners koken bijvoorbeeld regelmatig voor de ouderen. Dit levert nieuwe vriendschappen op, wat ertoe leidt dat er tussen buurtbewoners en ouderen geregeld contact is via de tablet. We doen ook mee aan diverse welzijnsprojecten in Amstelveen. Dat is een win-win situatie voor iedereen. Onze ouderen waarderen deze initiatieven enorm.”

Meer informatie?
www.brentano.nl