“Steunkousen en therapeutisch elastische kousen zijn niet te vergelijken. In de volksmond gebruikt men die eerste term, maar de werking is heel anders”, legt Mark Oldekamp uit. De directeur van Olmed, specialist op het gebied van medische compressiekousen, vertelt over de functie en het belang van goed aangemeten kousen.

Wanneer kunnen therapeutisch elastische kousen uitkomst bieden?
“De kousen zijn een medisch hulpmiddel dat met name gebruikt wordt voor mensen met veneuze aandoeningen zoals spataderen, aderontsteking of trombose. Ook mensen met een lymfatische aandoening of congenitale afwijking kunnen erbij gebaat zijn. Door druk uit te oefenen op de benen helpen de kousen bij een goede doorbloeding en optimale afvoer van vocht en afvalstoffen richting het hart.”

Wat is het belang van het dragen van de juiste kousen?
“Therapeutisch elastische kousen bestaan in verschillende drukklassen en breimethoden, ieder met een eigen werking. De kousen worden meestal gedragen na de primaire behandeling van de aandoening, om te voorkomen dat klachten terugkeren of erger worden. Dan is het ten eerste van belang dat iemand kousen draagt die passen bij de specifieke medische indicatie. Ten tweede moeten de kousen daadwerkelijk gedragen worden. Als iemand niet therapietrouw is, is ook de mooiste kous niet effectief. Daarom moet bij het aanmeten ook gedacht worden aan de draagbaarheid. Is iemand bijvoorbeeld chauffeur en beweegt daarom de hele dag zijn rechtervoet op en neer, dan kan de kous op de wreef gaan irriteren. Met dat soort zaken moet je rekening houden.”

Dat is iets waar jullie bij kunnen helpen.
“Dat klopt. Vanuit onze vier vestigingen verzorgen we spreekuren op allerlei locaties in het land, zoals academische en perifere ziekenhuizen of huisartsenposten. Daar meten we kousen aan voor mensen met een medische indicatie en zorgen dat de factuur bij de verzekeraar terechtkomt. Al onze bandagisten (consulenten voor therapeutisch elastische kousen) zijn goed opgeleid in een traject waar we twee jaar voor uittrekken. Dankzij vijftig jaar ervaring als specialist hebben we binnen de organisatie veel marktkennis en contacten. Daardoor zijn we altijd op de hoogte van alle mogelijkheden en kunnen we een product voor ieder individu aanpassen.”

Meer informatie?
www.olmed.nl