Er heerst nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van slaap(duur) op de gezondheid. Reden voor de wetenschap om blijvend onderzoek te voeren naar dit verband. Daar kan nu weer een stukje nieuwe kennis aan worden toegevoegd.

Wetenschappers van de University College London beweren namelijk dat minder dan 7 uur of meer dan 9 uur slapen een negatieve invloed kan hebben op het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken (cognitieve functies). Meer specifiek het onthouden van informatie die we te zien krijgen. Daarnaast zou ook onze reactietijd beïnvloed worden door te veel of te weinig slaap. Hun onderzoek is gepubliceerd in Journal of Epidemiology.

Analyse van genen gelinkt aan slaapduur

Niet eerder bestudeerden onderzoekers een mogelijk oorzakelijk verband tussen slaap en cognitieve functie door het analyseren van genen die gelinkt worden aan slaapduur. Ze pasten hiervoor een analysetechniek toe genaamd mendeliaanse randomisatie. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van genetische varianten waarvan bekend is dat ze effect hebben op een eigenschap (in dit geval cognitieve functie).

Meer fouten op visuele geheugentest

Promovendus Albert Henry en onderzoekster Victoria Garfield (UCL) werkte mee aan het onderzoek. Hun team ontdekte dat mensen die minder dan 7 uur per dag sliepen, 5% meer fouten maakten per uur minder slaap bij het maken van een geheugentest waarbij ze informatie te zien kregen. Voor degenen die langer dan 9 uur sliepen lag dit percentage op 9% per extra uur slaap. Gemiddeld maakten de deelnemers 3% meer fouten in de visuele geheugentest en hadden ze een langzamere reactietijd van ongeveer 1% voor elk extra uur slaap per dag.

In totaal werden de gegevens van bijna 400.000 deelnemers geanalyseerd afkomstig uit de UK Biobank.

Garfield: “Dit is de eerste keer dat we de levenslange slaapduur van een persoon konden beoordelen in relatie tot cognitieve prestaties. In plaats van alleen te kijken hoe slaap op slechts één moment in verband staat met cognitieve prestaties.”

Slaapgewoonten

Op basis van de resultaten is het advies van de onderzoekers aan volwassenen om de aanbevolen slaapduur van 7 tot 9 uur per dag te volgen.
Henry voegt hieraan toe dat over het geheel genomen de studieresultaten het belang van de slaapduur in relatie tot de cognitieve functie benadrukt. Dit wekt de suggestie dat het verbeteren van slaapgewoonten gunstig kan zijn voor de cognitieve gezondheid.