Je kunt met een gerust hart (blijven) genieten van melk, yoghurt, kaas en boter. Een onderzoeksteam van de University of Texas Health Science Center (UTHealth) concludeert namelijk dat de vetten in deze producten niet bijdragen aan een verkorte levensduur.

Het team kon geen direct verband ontdekken tussen zuivelvetinname en sterfte. En meer specifiek sterfte door hartaandoeningen en beroertes veroorzaakt door een zuivelrijk dieet. In feite zouden bepaalde soorten zuivelvet juist beschermen tegen beroertes.

Onderzoek naar biomarkers van vetzuren in zuivel

Door de biomarkers van vetzuren in zuivelvet te bestuderen, werd vastgesteld in hoeverre deze verband hielden met hartziekten en vroegtijdig overlijden. Deze meetmethode zou in tegenstelling tot de vaker gebruikte zelfrapportagemethode een meer objectief inzicht bieden in de impact van langdurige blootstelling aan deze vetzuren.

Geen associatie met sterfte

Bijna 3000 volwassenen van 65 jaar en ouder werden onderzocht. Over een periode van 22 jaar werden op drie momenten de bloedplasmaspiegels van drie verschillende zuivelvetzuren gemeten.
Uiteindelijk bleken geen van de vetzuurtypen geassocieerd met sterfte. Mensen met een hoger vetzuurgehalte, dat wijst op een hogere zuivelconsumptie, bleken juist 42% minder risico te hebben op overlijden aan een beroerte.

Tegenstrijdige voedingsadviezen

Veel voedingsadviezen wijzen er vaak op om vetvrije of magere zuivel te gebruiken, inclusief melk, kaas, yoghurt en verrijkte sojadranken. Maar volgens assistent-professor Marcia Otto bevatten deze producten vaak grote hoeveelheden toegevoegde suikers, wat kan leiden tot een slechte cardiovasculaire en metabolische gezondheid. Otto: “Consumenten worden doodgegooid met veel tegenstrijdige informatie over voeding, met name in relatie tot vetten. Het is daarom belangrijk om degelijke evidence-based onderzoeken te hebben, zodat mensen meer gebalanceerde en geïnformeerde keuzes kunnen maken op basis van wetenschappelijke feiten dan geruchten.”

Zuivel kan voordelen hebben

De resultaten staan lijnrecht tegenover eerdere onderzoeken naar zuivelvet. De onderzoekers benadrukken dan ook de noodzaak om huidige voedingsrichtlijnen opnieuw te bekijken. Otto: “Zuivelproducten rijk aan vet bevatten voedingsstoffen zoals calcium en kalium die essentieel zijn voor de gezondheid, niet alleen tijdens de kindertijd maar gedurende het hele leven, met name in latere jaren waarin ondervoeding en aandoeningen zoals osteoporose vaker voorkomen.”