Blijf op de hoogte

Overige (Botten, spieren en gewrichten)

Gerelateerde artikelen

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) kan niet alleen grote genetische afwijkingen bij baby’s opsporen, maar levert in zeldzame gevallen ook andere resultaten op. Uit een studie van het centrum voor…

Musici hebben meer spier- en gewrichtsklachten dan niet-musici. Dat geldt voor zowel amateurs als professionele musici. Vooral vrouwen en strijkers hebben klachten. Dat schrijft orthopedisch chirurg in opleiding en violiste…

Na de muisarm, sms-duim en WhatsApp-vinger is het oppassen voor de iPad-nek. Volgens wetenschappers van de University of Nevada, Las Vegas (UNLV) is het gebruik van tablets in een slechte…

Het is moeilijk de vinger op pijn in de rug te leggen, vaak zowel letterlijk als figuurlijk. Het aantal mensen met rugpijn is groot en de klachten zijn een van…

Het kan soms erg lang duren voordat een hernia spontaan verdwijnt. Vaak is microchirurgisch opereren beter, vooral wanneer blijkt dat er geen tendens tot verbetering is na 4-6 weken, óf…

De achillespees blijkt complexer dan gedacht. Het is namelijk niet één pees, maar bestaat uit drie verschillende pezen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van de…

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Hoewel genezing van de ziekte onmogelijk is, zijn er wel manieren om de klachten te verlichten.…

Ouderdom gaat gepaard met geleidelijke afname in spierkracht. In dit proces is het van belang om goed op voldoende inname van eiwitrijke voeding te letten. Zeker voor de kwetsbaren onder…

De ruimtes tussen de cellen in het uit moleculen en moleculaire ketens opgebouwde lichaam, zijn gevuld met een extracellulaire matrix (ECM). Collageenvezels, elastinevezels en proteoglycanen zijn, zoals beschreven in de…

Yoga kan bij een gewrichtsblessure worden aangeraden om de pijnklachten te verminderen. Nu blijkt uit een nieuwe studie dat men achteraf vaak juist meer klachten overhoudt. Die zouden met name…

Bewegingsangst of ‘kinesiofobie’ treedt soms op na een ernstige blessure. Mensen met bewegingsangst zijn bang dat ze hun spieren of gewrichten snel weer overbelasten en opnieuw het hersteltraject moeten doorlopen.…

Een jaar geleden kon de 63-jarige Hans Sterk nog maar nauwelijks lopen. Maar tegenwoordig kan hij, dankzij een knieprothese weer volledig pijnvrij bewegen. Hij heeft zijn dagelijkse activiteiten weer kunnen…

1 to 10 percent of all bone fractures doesn’t heal well. For patients, this results in complications or surgery. In some cases, surgery can be avoided by using ultrasonic waves.…

Het toedienen van eiwitten tijdens de slaap is een effectieve manier om spieropbouw te bevorderen. Gecombineerd met elektrostimulatie kan de spieraanmaak nog eens een extra zetje worden gegeven. Dat blijkt…

De behandeling van complexe hand- en polsproblematiek, -operaties en -reconstructies vereist specialistische kennis en ervaring van chirurgen. Om die kennis en ervaring op te doen, is specialisatie noodzakelijk. Nederlandse en…

Bij het vervangen van het heupgewricht door middel van een totale heupprothese zijn er drie manieren van opereren: vanaf de zijkant, de achterkant of de voorkant. Deze laatste techniek, de…

Het is een typische sportblessure, voetballers als Ruud van Nistelrooij en Ibrahim Affelay kennen het knappende geluid en het pijnlijke gevoel als de voorste kruisband afscheurt. Jaarlijks loopt meer dan…

De dubbele vergrijzing in Nederland heeft veel consequenties. Botontkalking of osteoporose komt veel voor onder ouderen en zorgt voor een groter risico op botbreuken. Na een botbreuk neemt de zorgvraag…

Richard Gruter is een fanatiek voetballer. Maar eind vorig jaar leverde een onvoorziene beweging tijdens een training hem een hevige blessure op. “Ik sprong en wilde op één been landen,…

RSI (Repetitive Strain Injury) is de verzamelnaam voor aandoeningen die verschillende klachten kunnen geven aan onder meer schouder, nek, elleboog en pols. De meest gehoorde symptomen zijn pijn, coördinatieproblemen, krachtverlies…

Genetisch belast met ‘slechte heupen’ kreeg docent bewegingsonderwijs Remco den Otter al op zijn dertigste last van verschijnselen die hij voor ouderdomsverschijnselen hield. Inmiddels is hij via de voorste benadering…

Nederlanders worden steeds ouder en dit betekent een verandering binnen de orthopedie. Ouderen zijn niet alleen vitaler en stellen hogere eisen aan behandelingen. Ook het aantal operaties aan het steun-…

Ons skelet kan niet zonder een aantal essentiële bouwstoffen. Vooral calcium (kalk) is onmisbaar. Omdat er dagelijks calcium uit ons lichaam verdwijnt, zullen we deze voorraad dus moeten aanvullen. Gebeurt…

In dit interview ‘ontsluiert’ sclerodermiepatiënt Ramona Kanters een aantal opmerkelijke feiten over de impact van systemische sclerose uit haar eigen unieke patiëntenonderzoek. Video transcriptie [Ramona Kanters] Ik ben sinds 2009…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.