Blijf op de hoogte

Maag-, lever- en darmziekten

Over de ziekte

Gerelateerde artikelen

Circa een kwart Nederlanders stonden in 2017 geregistreerd bij de huisarts met maag-, darm- of leverklachten. Het totaal komt neer op ruim 3,7 miljoen mensen. Dit achterhaalde het RIVM in…

Maag-, lever- en darmziekten
PDS zit niet tussen de oren

In Nederland heeft 10 tot 15 procent van de bevolking last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch weten mensen over het algemeen weinig over deze aandoening. Vaak wordt –…

Maag-, lever- en darmziekten
Leonie heeft 4 chronische ziekten

Al sinds haar zestiende is Leonie chronisch ziek. Maar dacht de jonge vrouw eerst enkel nog het hypermobiliteitssyndroom te hebben, later veranderde dit in een opeenstapeling van diagnoses. Openhartig doet…

Maag-, lever- en darmziekten
Waarom zijn de darmen zo belangrijk?

De darmen zijn van vitaal belang voor een gezond lichaam. Niet alleen vervult het orgaan een essentiële rol in de spijsvertering en de opname van voldoende voedingsstoffen, ook vormt het…

Maag-, lever- en darmziekten
Het mysterie van darmverlamming is opgelost

Wie een buik- of darmoperatie ondergaat ervaart nadien een tijdelijke verlamming van de darmen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze verlamming niet wordt veroorzaakt door de cellen die daar jarenlang…

De zesjarige Wies bleek al bij haar geboorte de ziekte van Hirschsprung te hebben, een afwijking van de dikke darm. Haar moeder vertelt wat voor impact dit heeft gehad op…

Maag-, lever- en darmziekten
Lever rust uit van maand niet drinken

Een maand geen alcohol levert een gematigde drinker duidelijke gezondheidsvoordelen op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc en wetenschapstelevisieprogramma De Kennis van Nu. Veertien proefpersonen hielden voor het…

Maag-, lever- en darmziekten
Strijd tegen onnodige sterfte bij hepatitis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen opgeroepen om het aantal sterfgevallen veroorzaakt door het hepatitis-virus terug te dringen. Deze aansporing is zeker niet onterecht, en geldt ook voor Nederland. Uit recent…

Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) is een zeldzame auto-immuunziekte, waarbij het lichaam reageert met een ontsteking aan de kleine galwegen. Dit kan uitmonden in ernstig littekenweefsel aan de lever (cirrose). Omdat…

Maag-, lever- en darmziekten
Leven met PBC: een dagelijkse confrontatie

De lever is een belangrijk orgaan voor het functioneren van allerlei processen in ons lichaam. Het is, op de huid na, het grootste en zwaarste orgaan van ons lichaam en…

Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal prikkelbare darm syndroom

Al negen jaar kampt Carmen Mühlenberg (27) met PDS: Prikkelbare Darm Syndroom. “Je leert ermee omgaan”, zegt ze, maar de aandoening blijft niettemin vervelend drukken op haar dagelijks leven. Ze…

Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal PBC

Het begon allemaal met een extreme vermoeidheid die maar niet over ging. Gelukkig had Ingrid een doortastende huisarts die haar ook testte op afwijkende leverfuncties. Dat bleek het geval te…

In 2000 is Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) geconstateerd bij José. Met extreme vermoeidheidsklachten en pijn in de rechterbovenbuik ging ze naar haar huisarts toe. Die liet een bloedonderzoek doen waaruit…

Maag-, lever- en darmziekten
Vermindering van klachten PDS

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben problemen met hun ontlasting. Er kan sprake zijn van harde of juist heel vloeibare ontlasting en een zeer frequente en urgente óf…

Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal stoma

Een stoma krijgen is een ingrijpende ervaring, niet alleen voor de ontvanger maar ook voor de omgeving. Er wordt al gauw gedacht aan ongemakken als stank, lekkages en huidproblemen en…

Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal Colitis Ulcerosa

Maurice van Dael (36) wordt met medicijnen behandeld voor de aandoening Colitis Ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm. Het is inmiddels zo’n tien jaar geleden dat bij Maurice Colitis…

Alleen al in Nederland zijn er ruim 100.000 kinderen met langdurige en onverklaarbare buikpijn. Dit is onnodig. Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts voor maag-, darm en leverziekten, doet een indringende…

Maag-, lever- en darmziekten
De relatie tussen de buik en het brein

Er is een duidelijk verband tussen onze buik en ons brein. Denk aan de bekende vlinders in je buik of de misselijkheid die optreedt bij angst. Bij de behandeling van…

Maag-, lever- en darmziekten
Begrip kweken voor IBD

IBD (of Inflammatoire Darmziekten) omvatten de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en aanverwante aandoeningen. De ziekte van Chrohn is een chronische darmontsteking die in het gehele spijsverteringskanaal kan voorkomen. ‘Van…

 

Symptomen

Gerelateerde artikelen

Maag-, lever- en darmziekten
Klachten PDS vaak onderschat en onbegrepen

Tien tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch is het een van de meest onbegrepen en onderschatte aandoeningen. Daarvoor zijn een aantal…

 

Diagnose

Gerelateerde artikelen

Extreem gezonde senioren blijken dezelfde bacteriële samenstelling in hun darmen te hebben als gezonde 30-jarigen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Lawson Health Research Institute of Western University in…

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Deze disbalans staat in verband met de pijnklachten die optreden bij PDS. Dit…

AMC-onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond hoe insulineresistentie – een voorstadium van diabetes – ontstaat bij mensen met een vette lever. Bij proefdieronderzoek werd dit mechanisme al ontdekt, maar de…

Volgens onderzoek in de Nederlandse huisartsenpraktijk zou het aantal patiënten dat voor een endoscopie (kijkonderzoek) van de darm wordt doorverwezen naar het ziekenhuis met 30 procent kunnen worden teruggebracht. In…

Maag-, lever- en darmziekten
Glutenovergevoeligheid zit niet tussen de oren

Vaak hebben mensen met glutenovergevoeligheid last van darmklachten die niet toe te schrijven zijn aan een specifieke aandoening/ziekte. Eerder onderzoek suggereerde dat de klachten vooral psychisch van aard zouden zijn.…

Maag-, lever- en darmziekten
Coeliakie: intolerantie voor gluten

Dat slechts 1 op de 6 mensen met deze glutenintolerantie wordt gediagnosticeerd, moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarom is de Vereniging de campagne hebikcoeliakie.nl gestart. Coeliakie is een…

Maag-, lever- en darmziekten
Evenwicht microbiota bepaalt gezondheid

Het menselijk lichaam wordt bevolkt door een rijke populatie aan micro-organismen, microbiota, die vele nuttige functies vervullen. Als wij gezond zijn, is het evenwicht tussen die micro-organismen en onszelf optimaal.…

 

Behandeling

Gerelateerde artikelen

Mensen met het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) hebben mogelijk baat bij pepermuntolie. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo’n 200 patiënten. Gebruik van de olie zou…

Therapeutische antilichamen worden steeds meer gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het toedienen van antilichamen via de mond om het maag- of darmweefsel te bereiken blijft echter een uitdaging: ze…

Maag-, lever- en darmziekten
Waarom broccoli je darmen beschermt

Het was al bekend dat broccoli de gezondheid van je darmen kan bevorderen. Maar welke mechanismen hieraan ten grondslag lagen, was tot op heden nog onduidelijk. Wetenschappers van de Pennsylvania…

Na een leveroperatie krijgen patiënten in Máxima Medisch Centrum (MMC) voortaan een katheter in het wondgebied voor pijnstilling. Tot op heden gebeurde dit via een ruggenprik of morfinepomp. De nieuwe…

Onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC hebben ontdekt dat het afweersysteem in de darmen een stofje aanmaakt dat ervoor zorgt dat de miljarden bacteriën…

Maag-, lever- en darmziekten
Nieuw middel voor hepatitis C op het spoor?

Onderzoekers van het AMC en UMCG hebben een mogelijk nieuw medicijn voor de ernstige leverziekte chronische hepatitis C onderzocht. In een eerste studie bij patiënten met een chronische hepatitis C…

Maag-, lever- en darmziekten
Optimalisatie van de hepatitis-behandeling

Hepatitis is een ontsteking aan de lever die vaak wordt veroorzaakt door een virus, bijvoorbeeld hepatitis A, B of C. Tot voor kort kende de behandeling van hepatitis C veel…

Maag-, lever- en darmziekten
PDS beter herkennen en behandelen

Zo’n 15 procent van de Nederlandse bevolking kampt met symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), dat zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen. Slechts een kwart gaat met klachten naar de huisarts;…

Maag-, lever- en darmziekten
Behandelmogelijkheden bij PDS

Mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) lopen vaak lang met klachten rond. De aandoening is chronisch en de behandelingsmogelijkheden zijn beperkt, waarmee de kwaliteit van leven voor deze patiëntengroep onder…

Maag-, lever- en darmziekten
MDL-expertisecentra bieden optimale zorg

Specialisatie en samenwerking zijn belangrijke voorwaarden om oncologische zorg te verbeteren. Op die manier ontstaan expertisecentra waar zoveel mogelijk kennis en ervaring aanwezig zijn. “Optimaal is als je alle zorg…

Met ingang van 1 oktober is in het Maastricht UMC+ een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de behandeling van ernstige, chronische verstopping van de darmen met behulp van zenuwstimulatie. Het ministerie…

Maag-, lever- en darmziekten
Een endoscopische operatie zonder litteken

Een endoscopische operatie biedt bij maag-, darm- en leverziekten grote voordelen. Diagnostisch kan het worden ingezet om de binnenzijde van de darm te bekijken en biopsies (kleine staaltjes weefsel) te…

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening waar naar schatting 5-15% van de bevolking regelmatig last van heeft. Symptomen als een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en/of verstopping zijn kenmerkend…

 

Nazorg

Gerelateerde artikelen

Maag-, lever- en darmziekten
Vaak psychische stress na levertransplantatie

Ongeveer een derde deel van de volwassen levertransplantatiepatiënten in Nederland ervaart psychologische problemen, zoals symptomen van angst, depressie of posttraumatische stress (PTS). Deze problemen komen onder andere door bijwerkingen van…

 

Algemeen

Gerelateerde artikelen

Gonneke (34) heeft net als 15% van de bevolking het prikkelbare darm syndroom (PDS). Hieronder vertelt ze over leven met de aandoening. Hoe is PDS bij jou ontstaan? “Ik heb…

Na de diagnose blaaspijnsyndroom kreeg Martine (49) een inwendige stoma. De moeder van twee kinderen heeft spijt van haar laatste operatie en deelt haar ervaring. Wanneer merkte je dat er…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.