Blijf op de hoogte

Osteoporose

Directeur Osteoporose Vereniging: “Een serieuze ziekte die jong en oud kan treffen en impact heeft op je leven”
0:00
0:00

In deze podcast spreken verpleegkundig specialist Agnes Offenberg (Zaans Medisch Centrum), osteoporose patiënt Barbara Wendt en directeur van de Osteoporose Vereniging Hendrien Witte over de aandoening osteoporose.

Wat is osteoporose

Osteoporose is een chronische aandoening waarbij de botsterkte afneemt en daardoor ontstaat er een risico op botbreuken. De aandoening wordt vaak pas bij een eerste botbreuk herkend en daarom is het van belang dat osteoporose bij deze eerste botbreuk wordt uitgesloten om eventuele toekomstige schade te voorkomen en/of tijdig te starten met een gepersonaliseerde behandeling. Mensen die familieleden hebben met osteoporose moeten extra alert zijn en zich laten screenen indien er een vermoede is van zwakkere botten.

Ook jonge patiënten

Osteoporose wordt door veel mensen gezien als een ziekte voor ouderen. Dit is niet het geval. Ook mensen op jongere leeftijd worden gediagnosticeerd met osteoporose, bijvoorbeeld als gevolg van een andere aandoening of een aangeboren afwijking. In deze podcast vertelt Agnes wat osteoporose met het lichaam doet en op welke manier de ziekte het leven van zowel jongeren als ouderen kan beïnvloeden.

Samen beslissen

Op het moment dat er een verdenking is van osteoporose is het van belang dat een patiënt zich op de juiste manier voorbereid op een consult. Samen beslissen is een starterset voor osteoporose patiënten die helpt om het heft in eigen hand te nemen. Barbara vertelt in de podcast dat het voor patiënten belangrijk is om (i) te bewegen (bijv. wandelen), (ii) goede voeding tot je te nemen en (iii) een geschikte behandeling te starten.

Osteoporose Vereniging

Hendrien vertelt in de podcast over de creatieve manieren hoe de Osteoporose Vereniging nuttige informatie overbrengt op patiënten. Ook komen andere doelen van de vereniging aan bod zoals het verbeteren van de kwaliteit van zorg en belangenbehartiging. Jongeren zijn tevens nauw betrokken bij de vereniging en zijn een hele belangrijke doelgroep.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de Osteoporose Vereniging

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.