Gerelateerde artikelen
X-gebonden hypofosfatemie
X-gebonden hypofosfatemie: Bestaande knelpunten voor patiënten en naastenDe kennis bij artsen en algemene informatie over XLH – X-gebonden hypofosfatemie – blijken helaas niet altijd toereikend om patiënten met deze zeldzame aandoening goed te helpen. Reden om een…
X-gebonden hypofosfatemie
Wat is X-Gebonden Hypofosfatemie (XLH)? – AnimatievideoX-gebonden hypofosfatemie
Podcast X-gebonden hypofosfatemie (XLH)Maartje is moeder van Vera en Chris en vrouw van Bjorn. Al Tijdens de zwangerschap na 20 weken wisten Maartje en Bjorn al dat hun dochter net als haar vader…
X-gebonden hypofosfatemie
Hypofosfatemische rachitis: alle vormen op een rijDr. Natasha Appelman-Dijkstra is internist-endocrinoloog en behandelt in het LUMC (jong)volwassenen met hypofosfatemische rachitis. Zij legt uit in welke verschillende vormen de ziekte voorkomt en wat de bijbehorende oorzaken ervan…
Maag-, lever- en darmziekten
Ruim 3,7 miljoen Nederlanders met maag-, darm of leverklachtenCirca een kwart Nederlanders stonden in 2017 geregistreerd bij de huisarts met maag-, darm- of leverklachten. Het totaal komt neer op ruim 3,7 miljoen mensen. Dit achterhaalde het RIVM in…
X-gebonden hypofosfatemie
Leven met X-gebonden hypofosfatemie : de impact op ouder en kindErfelijke X-gebonden hypofosfatemie (XLH) is een botaandoening die ontstaat door een tekort aan fosfaat en actief vitamine D. Bij XLH is het gehalte fosfaat in het bloed te laag en…
X-gebonden hypofosfatemie
Hypofosfatemische rachitis bij volwassenen; dr. Vervloet legt uitAls internist-nefroloog, een arts gespecialiseerd in aandoeningen aan de nieren, is dr. Vervloet degene die in het Amsterdam UMC mensen met hypofosfatemische rachitis behandelt. Omdat de ziekte nauwelijks voorkomt, is…
Voor nierpatiënten bij wie transplantatie onmogelijk is, vormt dialyse de enige oplossing. Hierbij verwijdert een kunstnier vocht en afvalstoffen uit het bloed, door middel van een spoelvloeistof. Een belangrijk en…
Maag-, lever- en darmziekten
PDS zit niet tussen de orenIn Nederland heeft 10 tot 15 procent van de bevolking last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch weten mensen over het algemeen weinig over deze aandoening. Vaak wordt –…
Maag-, lever- en darmziekten
Leonie heeft 4 chronische ziektenAl sinds haar zestiende is Leonie chronisch ziek. Maar dacht de jonge vrouw eerst enkel nog het hypermobiliteitssyndroom te hebben, later veranderde dit in een opeenstapeling van diagnoses. Openhartig doet…
Maag-, lever- en darmziekten
Waarom zijn de darmen zo belangrijk?De darmen zijn van vitaal belang voor een gezond lichaam. Niet alleen vervult het orgaan een essentiële rol in de spijsvertering en de opname van voldoende voedingsstoffen, ook vormt het…
Maag-, lever- en darmziekten
Het mysterie van darmverlamming is opgelostWie een buik- of darmoperatie ondergaat ervaart nadien een tijdelijke verlamming van de darmen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze verlamming niet wordt veroorzaakt door de cellen die daar jarenlang…
Maag-, lever- en darmziekten
6-jarige Wies leeft met de ziekte van HirschsprungDe zesjarige Wies bleek al bij haar geboorte de ziekte van Hirschsprung te hebben, een afwijking van de dikke darm. Haar moeder vertelt wat voor impact dit heeft gehad op…
Maag-, lever- en darmziekten
Lever rust uit van maand niet drinkenEen maand geen alcohol levert een gematigde drinker duidelijke gezondheidsvoordelen op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc en wetenschapstelevisieprogramma De Kennis van Nu. Veertien proefpersonen hielden voor het…
Maag-, lever- en darmziekten
Strijd tegen onnodige sterfte bij hepatitisDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen opgeroepen om het aantal sterfgevallen veroorzaakt door het hepatitis-virus terug te dringen. Deze aansporing is zeker niet onterecht, en geldt ook voor Nederland. Uit recent…
Maag-, lever- en darmziekten
Baanbrekende ontwikkelingen voor PBC-patiëntenPrimaire Biliaire Cholangitis (PBC) is een zeldzame auto-immuunziekte, waarbij het lichaam reageert met een ontsteking aan de kleine galwegen. Dit kan uitmonden in ernstig littekenweefsel aan de lever (cirrose). Omdat…
Maag-, lever- en darmziekten
Leven met PBC: een dagelijkse confrontatieDe lever is een belangrijk orgaan voor het functioneren van allerlei processen in ons lichaam. Het is, op de huid na, het grootste en zwaarste orgaan van ons lichaam en…
Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal prikkelbare darm syndroomAl negen jaar kampt Carmen Mühlenberg (27) met PDS: Prikkelbare Darm Syndroom. “Je leert ermee omgaan”, zegt ze, maar de aandoening blijft niettemin vervelend drukken op haar dagelijks leven. Ze…
Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal PBCHet begon allemaal met een extreme vermoeidheid die maar niet over ging. Gelukkig had Ingrid een doortastende huisarts die haar ook testte op afwijkende leverfuncties. Dat bleek het geval te…
Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal Primaire Biliaire Cholangitis (PBC)In 2000 is Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) geconstateerd bij José. Met extreme vermoeidheidsklachten en pijn in de rechterbovenbuik ging ze naar haar huisarts toe. Die liet een bloedonderzoek doen waaruit…
Maag-, lever- en darmziekten
Vermindering van klachten PDSMensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben problemen met hun ontlasting. Er kan sprake zijn van harde of juist heel vloeibare ontlasting en een zeer frequente en urgente óf…
Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal stomaEen stoma krijgen is een ingrijpende ervaring, niet alleen voor de ontvanger maar ook voor de omgeving. Er wordt al gauw gedacht aan ongemakken als stank, lekkages en huidproblemen en…
Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal Colitis UlcerosaMaurice van Dael (36) wordt met medicijnen behandeld voor de aandoening Colitis Ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm. Het is inmiddels zo’n tien jaar geleden dat bij Maurice Colitis…
Maag-, lever- en darmziekten
100.000 kinderen met onverklaarbare buikpijn in NederlandAlleen al in Nederland zijn er ruim 100.000 kinderen met langdurige en onverklaarbare buikpijn. Dit is onnodig. Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts voor maag-, darm en leverziekten, doet een indringende…
Veno-occlusive disease
Stamceltransplantatie en het risico van VODBij de (voor)behandeling van een stamceltransplantatie kan VOD (veno-occlusive disease) ofwel SOS optreden. Prof. dr. Peter Jansen, prof. dr. Jan Cornelissen en dr. Marc Bierings bespreken in dit interview wat…
Veno-occlusive disease
Wat is veno-occlusive disease (VOD)?Veno-occlusive disease (VOD) is een leverziekte die op kan treden na zware chemo- of radiotherapie. De bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor het transport van bloed door de lever, raken ontstoken…
Nierpatiënte Gerrie van Veenendaal maakt dankbaar gebruik van thuisdialyse. “Jarenlang reisde ik als nierpatiënte een paar keer in de week naar een centrum in een andere stad voor mijn dialyse.…
Daniël van der Zee probeert zich door zijn IgA-nefropathie zo min mogelijk te laten beperken. “Ik leid een normaal leven, ik studeer en ik sport. De nachtelijke dialyses die ik…
Maag-, lever- en darmziekten
De relatie tussen de buik en het breinEr is een duidelijk verband tussen onze buik en ons brein. Denk aan de bekende vlinders in je buik of de misselijkheid die optreedt bij angst. Bij de behandeling van…
Maag-, lever- en darmziekten
Begrip kweken voor IBDIBD (of Inflammatoire Darmziekten) omvatten de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en aanverwante aandoeningen. De ziekte van Chrohn is een chronische darmontsteking die in het gehele spijsverteringskanaal kan voorkomen. ‘Van…
Plaats een opmerking