Blijf op de hoogte

Organen (Organen)

Over de ziekte

Gerelateerde artikelen

De kennis bij artsen en algemene informatie over XLH – X-gebonden hypofosfatemie – blijken helaas niet altijd toereikend om patiënten met deze zeldzame aandoening goed te helpen. Reden om een…

X-gebonden hypofosfatemie
Podcast X-gebonden hypofosfatemie (XLH)

Maartje is moeder van Vera en Chris en vrouw van Bjorn. Al Tijdens de zwangerschap na 20 weken wisten Maartje en Bjorn al dat hun dochter net als haar vader…

Dr. Natasha Appelman-Dijkstra is internist-endocrinoloog en behandelt in het LUMC (jong)volwassenen met hypofosfatemische rachitis. Zij legt uit in welke verschillende vormen de ziekte voorkomt en wat de bijbehorende oorzaken ervan…

Circa een kwart Nederlanders stonden in 2017 geregistreerd bij de huisarts met maag-, darm- of leverklachten. Het totaal komt neer op ruim 3,7 miljoen mensen. Dit achterhaalde het RIVM in…

Erfelijke X-gebonden hypofosfatemie (XLH) is een botaandoening die ontstaat door een tekort aan fosfaat en actief vitamine D. Bij XLH is het gehalte fosfaat in het bloed te laag en…

Als internist-nefroloog, een arts gespecialiseerd in aandoeningen aan de nieren, is dr. Vervloet degene die in het Amsterdam UMC mensen met hypofosfatemische rachitis behandelt. Omdat de ziekte nauwelijks voorkomt, is…

Voor nierpatiënten bij wie transplantatie onmogelijk is, vormt dialyse de enige oplossing. Hierbij verwijdert een kunstnier vocht en afvalstoffen uit het bloed, door middel van een spoelvloeistof. Een belangrijk en…

Maag-, lever- en darmziekten
PDS zit niet tussen de oren

In Nederland heeft 10 tot 15 procent van de bevolking last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch weten mensen over het algemeen weinig over deze aandoening. Vaak wordt –…

Maag-, lever- en darmziekten
Leonie heeft 4 chronische ziekten

Al sinds haar zestiende is Leonie chronisch ziek. Maar dacht de jonge vrouw eerst enkel nog het hypermobiliteitssyndroom te hebben, later veranderde dit in een opeenstapeling van diagnoses. Openhartig doet…

Maag-, lever- en darmziekten
Waarom zijn de darmen zo belangrijk?

De darmen zijn van vitaal belang voor een gezond lichaam. Niet alleen vervult het orgaan een essentiële rol in de spijsvertering en de opname van voldoende voedingsstoffen, ook vormt het…

Maag-, lever- en darmziekten
Het mysterie van darmverlamming is opgelost

Wie een buik- of darmoperatie ondergaat ervaart nadien een tijdelijke verlamming van de darmen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze verlamming niet wordt veroorzaakt door de cellen die daar jarenlang…

De zesjarige Wies bleek al bij haar geboorte de ziekte van Hirschsprung te hebben, een afwijking van de dikke darm. Haar moeder vertelt wat voor impact dit heeft gehad op…

Maag-, lever- en darmziekten
Lever rust uit van maand niet drinken

Een maand geen alcohol levert een gematigde drinker duidelijke gezondheidsvoordelen op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc en wetenschapstelevisieprogramma De Kennis van Nu. Veertien proefpersonen hielden voor het…

Maag-, lever- en darmziekten
Strijd tegen onnodige sterfte bij hepatitis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen opgeroepen om het aantal sterfgevallen veroorzaakt door het hepatitis-virus terug te dringen. Deze aansporing is zeker niet onterecht, en geldt ook voor Nederland. Uit recent…

Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) is een zeldzame auto-immuunziekte, waarbij het lichaam reageert met een ontsteking aan de kleine galwegen. Dit kan uitmonden in ernstig littekenweefsel aan de lever (cirrose). Omdat…

Maag-, lever- en darmziekten
Leven met PBC: een dagelijkse confrontatie

De lever is een belangrijk orgaan voor het functioneren van allerlei processen in ons lichaam. Het is, op de huid na, het grootste en zwaarste orgaan van ons lichaam en…

Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal prikkelbare darm syndroom

Al negen jaar kampt Carmen Mühlenberg (27) met PDS: Prikkelbare Darm Syndroom. “Je leert ermee omgaan”, zegt ze, maar de aandoening blijft niettemin vervelend drukken op haar dagelijks leven. Ze…

Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal PBC

Het begon allemaal met een extreme vermoeidheid die maar niet over ging. Gelukkig had Ingrid een doortastende huisarts die haar ook testte op afwijkende leverfuncties. Dat bleek het geval te…

In 2000 is Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) geconstateerd bij José. Met extreme vermoeidheidsklachten en pijn in de rechterbovenbuik ging ze naar haar huisarts toe. Die liet een bloedonderzoek doen waaruit…

Maag-, lever- en darmziekten
Vermindering van klachten PDS

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben problemen met hun ontlasting. Er kan sprake zijn van harde of juist heel vloeibare ontlasting en een zeer frequente en urgente óf…

Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal stoma

Een stoma krijgen is een ingrijpende ervaring, niet alleen voor de ontvanger maar ook voor de omgeving. Er wordt al gauw gedacht aan ongemakken als stank, lekkages en huidproblemen en…

Maag-, lever- en darmziekten
Patiëntenverhaal Colitis Ulcerosa

Maurice van Dael (36) wordt met medicijnen behandeld voor de aandoening Colitis Ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm. Het is inmiddels zo’n tien jaar geleden dat bij Maurice Colitis…

Alleen al in Nederland zijn er ruim 100.000 kinderen met langdurige en onverklaarbare buikpijn. Dit is onnodig. Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts voor maag-, darm en leverziekten, doet een indringende…

Bij de (voor)behandeling van een stamceltransplantatie kan VOD (veno-occlusive disease) ofwel SOS optreden. Prof. dr. Peter Jansen, prof. dr. Jan Cornelissen en dr. Marc Bierings bespreken in dit interview wat…

Veno-occlusive disease
Wat is veno-occlusive disease (VOD)?

Veno-occlusive disease (VOD) is een leverziekte die op kan treden na zware chemo- of radiotherapie. De bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor het transport van bloed door de lever, raken ontstoken…

Nierpatiënte Gerrie van Veenendaal maakt dankbaar gebruik van thuisdialyse. “Jarenlang reisde ik als nierpatiënte een paar keer in de week naar een centrum in een andere stad voor mijn dialyse.…

Daniël van der Zee probeert zich door zijn IgA-nefropathie zo min mogelijk te laten beperken. “Ik leid een normaal leven, ik studeer en ik sport. De nachtelijke dialyses die ik…

Maag-, lever- en darmziekten
De relatie tussen de buik en het brein

Er is een duidelijk verband tussen onze buik en ons brein. Denk aan de bekende vlinders in je buik of de misselijkheid die optreedt bij angst. Bij de behandeling van…

Maag-, lever- en darmziekten
Begrip kweken voor IBD

IBD (of Inflammatoire Darmziekten) omvatten de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en aanverwante aandoeningen. De ziekte van Chrohn is een chronische darmontsteking die in het gehele spijsverteringskanaal kan voorkomen. ‘Van…

 

Symptomen

Gerelateerde artikelen

Hanka Dekker is directeur van de Patiëntenvereniging voor Stofwisselingsziekten (VKS). Lysosomale stapelingsziekten vallen daar ook onder. In dit artikel vertelt ze over haar ervaringen als directeur van de vereniging én als ouder…

Marlies Valstar is arts VG (Verstandelijk Gehandicapten). Zij vertelt in dit artikel over de verstandelijke beperking en gedragsproblematiek bij lysosomale stapelingsziekten. “Bij sommige van de lysosomale stapelingsziekten zien we helemaal…

Amir, het zoontje van Sumia Fanssa, werd geboren met mucolipidose type II. Dit is een ernstige lysosomale stapelingsziekte. Amir overleed toen hij drie jaar oud was. In dit artikel vertelt…

Maja Licher kampt al haar hele leven met de zeldzame botziekte X-gebonden hypofosfatemie (XLH). Een botaandoening waarbij er door een fosfaattekort kromme botten (O-benen / X-benen) kunnen ontstaan, waardoor Maja…

Een tekort aan fosfaat door een teveel van het hormoon FGF23; dat is kort gezegd de reden waarom je met XLH pijn, vermoeidheid of rugklachten kunt ervaren. Prof. dr. Carola…

Uit schaamte en angst voor starende blikken vertonen mensen met acne hun gezicht liever niet in het openbaar. Tenminste in veel gevallen niet zonder hun gezicht te bedekken of hun…

Volwassenen met een ernstige vorm van constitutioneel eczeem zijn mogelijk gevoeliger voor cardiovasculaire aandoeningen. Dat meldt een onderzoeksteam van de London School of Hygiene & Tropical Medicine. Het zou gaan…

De impact van ernstig constitutioneel eczeem op het dagelijks leven van patiënten is enorm. Tijdsintensieve behandelingen, vreselijke jeuk, angst, depressies en zelfs suïcidale gedachten: het zijn aspecten waar mensen met…

Op 24 oktober nam de Tweede Kamer een petitie in ontvangst omtrent oog-injecties bij netvliesafwijkingen. Namens oogpatiëntenorganisaties trokken de aanbieders van de petitie aan de bel in verband met gebrekkige…

Het in kaart brengen van alle eiwit-coderende regio’s (exoom) van het menselijke DNA helpt bij het vinden van de oorzaak van immuunziektes. Hierdoor is een gerichte behandeling van zware infecties…

Net als op de huid kan een moedervlek in het oog een voorloper zijn van een oogmelanoom. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke…

Je bent echt niet goed bezig als je je gehoor niet goed beschermt tegen te veel en te hard geluid. Jaarlijks lopen duizenden jongeren in Nederland gehoorschade op. En dit…

Hoe vaak komt het niet voor: we ontmoeten iemand en schudden diegene de hand. Een hand die nat aanvoelt. Al snel vullen we in dat diegene wel wat gespannen zal…

Patiënten die na een niertransplantatie een kaliumarm dieet aanhouden, lopen op den duur een verhoogd risico op het verliezen van de donornier en op voortijdig overlijden. Dit concluderen onderzoekers van…

De visuele waarneming is een belangrijke bron van informatie bij het autorijden. Visuele beperkingen, van welke aard ook, zijn dan ook van grote invloed. Wie loopt risico? Onderzoek van de…

Maag-, lever- en darmziekten
Klachten PDS vaak onderschat en onbegrepen

Tien tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Toch is het een van de meest onbegrepen en onderschatte aandoeningen. Daarvoor zijn een aantal…

Zo’n 300.000 Nederlanders ervaren problemen als gevolg van slechthorendheid. In veel situaties worden ze gehinderd in hun communicatie doordat ze geluiden niet goed kunnen filteren uit achtergrondrumoer. De impact van…

Het gehoor is een belangrijk zintuig. Als horen minder wordt, is actie geboden. Er zijn op dit moment ruim 1,5 miljoen Nederlanders met een hoorprobleem. Door de vergrijzing en het…

 

Diagnose

Gerelateerde artikelen

XLH (X-gebonden hypofosfatemie) is een zeldzame botaandoening waarbij iemand vanwege een genetische afwijking in het X-chromosoom o-benen (of x-benen) kan krijgen. Een fosfaattekort veroorzaakt de symptomen van XLH. Prof. dr.…

Iedereen die lang genoeg leeft, zal op den duur te maken krijgen met een slecht gehoor. De haarcellen in het slakkenhuis van het oor worden gedurende iemands leven zwaar belast,…

Bacteriën die elektriciteit produceren zijn niets nieuws. Ze zijn al gevonden in omgevingen als mijnen, grotten en bodems van meren. Toch hebben wetenschappers elektrogene bacteriën dichterbij huis lange tijd over…

Sommige mannen kunnen geen genoeg krijgen van luxegoederen zoals dure accessoires, gadgets en designerkleding. Wetenschappers van onder meer de California Institute of Technology (Caltech) hebben de reden voor dit verlangen…

Het aantal mensen dat zich laat testen op een soa neemt toe. Zowel bij de centra seksuele gezondheid als bij de huisarts. Bij ruim 18 procent van de testen wordt…

Een internationaal team van onderzoekers, onder leiding van de School of Science van de IUPUI en het Erasmus MC in Rotterdam, hebben een nieuw hulpmiddel ontwikkeld. Hiermee kan accuraat de…

Ondanks een aangetast of zelfs volledig kwijtgeraakt reukvermogen blijven de hersenen reageren op aangeboden geuren. Dit blijkt uit een onderzoek van het Reuk- en smaakcentrum onder 48 patiënten met een…

Een flink deel van de donornieren die van overleden donoren komen, gaan na transplantatie niet direct functioneren. Promovenda Leonie Wijermars van het Leids Universitair Medisch Centrum ontdekte hoe dat komt:…

Tijdens hemodialyse neemt de doorbloeding van de hersenen met ongeveer 10% af. Dit kan één van de verklaringen zijn waarom in eerder onderzoek een verband is gevonden tussen hemodialyse en…

Leuvense wetenschappers hebben aan de hand van hersengolven kunnen meten of je geluid hoort én ook of je de boodschap verstaan hebt. Dat laatste biedt perspectieven voor betere diagnoses bij…

Onderzoekers van de KU Leuven en de universiteiten van Pittsburgh, Stanford en Penn State hebben vijftien genen geïdentificeerd die onze gelaatstrekken bepalen. De studie verscheen in Nature Genetics. “Zoeken naar…

Steeds meer mensen in Nederland kampen met oogaandoeningen. Deze stijging komt onder andere door de vergrijzing en de groei in het aantal mensen met diabetes. Wanneer iemand last heeft van…

Extreem gezonde senioren blijken dezelfde bacteriële samenstelling in hun darmen te hebben als gezonde 30-jarigen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Lawson Health Research Institute of Western University in…

Jonge patiënten met obesitas en ernstige nierziekte hebben een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, vergeleken met nierpatiënten zonder overgewicht. Tevens moeten zwaarlijvige patiënten eerder overstappen op dialyse. Dat schrijven onderzoekers…

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening. Deze disbalans staat in verband met de pijnklachten die optreden bij PDS. Dit…

AMC-onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond hoe insulineresistentie – een voorstadium van diabetes – ontstaat bij mensen met een vette lever. Bij proefdieronderzoek werd dit mechanisme al ontdekt, maar de…

Aan de hand van een hersenscan kunnen zien welk geluid iemand heeft gehoord. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben onlangs voor een wereldprimeur gezorgd door gehoord geluid te reconstrueren op…

De vloeistof waarin een donornier wordt getransporteerd op weg naar een ontvangende patiënt bevat eiwitten waarmee artsen kunnen voorspellen of deze nier al dan niet snel en goed zal functioneren…

Uit nieuw onderzoek naar alcohol en rosacea blijkt dat vooral witte wijn gelinkt is aan een hoger risico op rosacea. De resultaten van het onderzoek zijn in de Journal of…

Slechthorendheid is een verborgen ziekte waar ongeveer 1.6 miljoen Nederlanders aan lijden. Het gaat hierbij om een zeer geleidelijk ziekteproces, waardoor het vaak niet op tijd opgemerkt wordt. Patiënten kunnen…

Glaucoom en maculadegeneratie zijn ingrijpende oogziektes die het gezichtsveld beperken. Dit levert veel problemen op in het dagelijks leven van patiënten. Angst, onbegrip en depressie zijn veelvoorkomende gevolgen. Maar wat…

Nierschade blijkt niet alleen gepaard te gaan met hartschade, maar ook met schade aan het brein. Schade die zich vertaalt in lagere cognitieve prestaties en/ of depressie. De achteruitgang in…

Het verschil in de zweethoeveelheid die mannen en vrouwen produceren heeft niets te maken met geslacht. Dit concluderen onderzoekers van de University of Wollongong (Australië). Hun onderzoek laat zien dat…

Een deel van de patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie heeft een genetische variatie in het aangeboren afweersysteem die het ziekteproces stimuleert. Het zijn juist deze patiënten die waarschijnlijk baat hebben bij…

1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Zo’n 40 procent weet dit zelf niet. Nierschade is onomkeerbaar. Hierdoor is het vroeg opsporen van nierschade van groot belang, vertelt Annemiek Dorgelo, programma-manager…

Toen ik begon met schrijven was het niet mijn grote wens dat ik ooit ambassadeur van het Oogfonds zou worden. Hoewel mijn oma, mijn tante en mijn vader geplaagd werden…

Volgens onderzoek in de Nederlandse huisartsenpraktijk zou het aantal patiënten dat voor een endoscopie (kijkonderzoek) van de darm wordt doorverwezen naar het ziekenhuis met 30 procent kunnen worden teruggebracht. In…

De komende dagen krijgen we te maken met subtropische temperaturen. Dit vraagt om iets meer maatregelen dan je misschien gewend bent. Want kort gezegd: “Waar hitte is, zijn er altijd…

Dermatologen Errol Prens en Barbara Horváth bespreken de stand van zaken van het onderzoek naar en de behandeling van hidradenitis suppurativa (HS). Hoe belangrijk is een vroege diagnose van HS?…

Maag-, lever- en darmziekten
Glutenovergevoeligheid zit niet tussen de oren

Vaak hebben mensen met glutenovergevoeligheid last van darmklachten die niet toe te schrijven zijn aan een specifieke aandoening/ziekte. Eerder onderzoek suggereerde dat de klachten vooral psychisch van aard zouden zijn.…

Maag-, lever- en darmziekten
Coeliakie: intolerantie voor gluten

Dat slechts 1 op de 6 mensen met deze glutenintolerantie wordt gediagnosticeerd, moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Daarom is de Vereniging de campagne hebikcoeliakie.nl gestart. Coeliakie is een…

Maag-, lever- en darmziekten
Evenwicht microbiota bepaalt gezondheid

Het menselijk lichaam wordt bevolkt door een rijke populatie aan micro-organismen, microbiota, die vele nuttige functies vervullen. Als wij gezond zijn, is het evenwicht tussen die micro-organismen en onszelf optimaal.…

 

Behandeling

Gerelateerde artikelen

Lysosomale stapelingsziekten
Alfa-mannosidose

Dr. Margreet Wagenmakers, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC te Rotterdam, geeft antwoord op de belangrijkste vragen over alfa-mannosidose. Wat is alfa-mannosidose? “Alfa-mannosidose is een zeldzame stofwisselingsziekte, de schatting is dat…

Luister nu de podcast over bilaterale cataractchirurgie met hoofd OK oogheelkunde Shanna Honings en promovendus bij universiteitskliniek Lindsay Spekreijse uit het Maastricht Universitair Medisch Centrum! Staar is een veel voorkomende…

X-gebonden hypofosfatemie
XLH – Grote impact op kleine kinderen

X-gebonden hypofosfatemie (XLH) is een zeldzame botaandoening die al op jonge leeftijd klachten kan geven. De meest kenmerkende symptomen zijn een groeiachterstand, kromme benen, vermoeidheid en een waggelend looppatroon. Niet…

Mensen met het prikkelbare-darmsyndroom (PDS) hebben mogelijk baat bij pepermuntolie. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo’n 200 patiënten. Gebruik van de olie zou…

Lovea BIO Suncare is de eerste 100% natuurlijke lijn van zonneproducten op basis van minerale zonnefilters die recentelijk nog is verbeterd. De formule is 100% natuurlijk, vrij van parfums en…

Alles wat we doen en gebruiken qua cosmetische producten heeft gevolgen. Niet alleen voor ons zelf en voor onze huid,maar ook voor ons milieu en daarmee voor onze planeet. Met…

Ketonen, een alternatieve energiebron, stimuleren de groei van lymfevaten. Dit is positief bij aandoeningen van het lymfesysteem. Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. Het team…

De darm verteert, de nier reageert: onze nieren voelen aan wanneer ze harder moeten werken. Wanneer de darm meer afvalstoffen produceert, zetten de nieren de uitscheiding een tandje hoger. Dat…

In tijden waarin Photoshop en Instagram-filters elke afwijking kunnen corrigeren, mogen we het onderhoud van de huid niet vergeten. Tegelijkertijd zijn we steeds bewuster bezig met welke producten we op…

Krijg je als volwassene de diagnose X-gebonden hypofosfatemie (XLH), dan heb je meestal een onzekere tijd achter de rug waarin je veel specialisten hebt gezien. Moeheid, pijn, last met lopen,…

“Het komt maar heel weinig voor,” aldus dr. Arend Bökenkamp, kinder-nefroloog in het Amsterdam UMC, over de erfelijke variant van de ziekte hypofosfatemische rachitis (XLH). “Misschien maar eens in de…

Regelmatig ervaren mensen met gehoorverlies ook oorsuizen. Zo ook Pim Hermans, al ontdekte hij pas dat hij gehoorverlies had toen hij besloot wat aan het oorsuizen te gaan doen. Het…

Therapeutische antilichamen worden steeds meer gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het toedienen van antilichamen via de mond om het maag- of darmweefsel te bereiken blijft echter een uitdaging: ze…

De hoogst mogelijke kwaliteit van leven; daar zet het team van MondZorgPlus zich dagelijks voor in. Dankzij een specialisatie in mondzorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking,…

Een nieuwe nano-immuuntherapie die het afweersysteem programmeert biedt hoop voor patiënten die na een orgaantransplantatie veel medicijnen moeten slikken om afstoting tegen te gaan. Een muizenstudie toont aan dat doelgerichte…

Wie denkt aan hoortoestellen zal niet meteen stilstaan bij het wonderlijke stukje techniek dat dit eigenlijk is. Ondanks de spectaculaire ontwikkeling van het apparaat door de eeuwen heen, is haar…

In de afgelopen dertig jaar is de levensduur van een getransplanteerde nier sterk verbeterd: tussen 1986 en 1995 functioneerde 75% van de getransplanteerde nieren na vijf jaar nog steeds. In…

Zeldzame oogaandoeningen bij kinderen kunnen veel angst en onzekerheid opleveren voor de ouders. Zal mijn kind blind worden? En hoe kan mijn kind het beste leven met deze beperking? Oogarts…

Verkoudheid tart de medische wetenschap al honderden jaren. De virussen zijn zowel ons immuunsysteem als de farmaceutische industrie structureel te slim af. Volgens een nieuw onderzoek van de Imperial College…

Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte ‘leeftijdsgebonden maculadegeneratie’ bijna halveren. Zelfs mensen die erfelijk belast…

Het cochleair implantaat maakt een snelle ontwikkeling door, voornamelijk als gevolg van voortschrijdende technologie. Tegelijkertijd blijkt het hulpmiddel ook te helpen bij bepaalde gevallen van tinnitus. Tijd om contact te…

Wie denkt aan hoortoestellen zal niet meteen stilstaan bij het wonderlijke stukje techniek dat dit eigenlijk is. En waarschijnlijk al helemaal niet aan het positieve effect dat ze kunnen hebben…

Urticaria, ofwel netelroos, is een huidaandoening die een enorme impact heeft op de kwaliteit van leven. Het is echter niet nodig dat mensen met hun klachten blijven rondlopen, benadrukt Martijn…

Na het krijgen van een cochleair implantaat zijn dove kinderen beter in het leren van woorden dan kinderen met een normaal gehoor. Dat stellen onderzoekers van het Max Planck Institute…

Buiten spelen, stoeien en rennen moet voor alle kinderen mogelijk zijn zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat er iets kapot gaat. Daarom heeft Optiplus de kinderbrillen van…

Harde geluiden in de werksituatie, thuis of in het uitgaansleven kunnen leiden tot blijvend gehoorverlies. Dat kan voorkomen worden met gehoorbescherming. Bij muziekbeleving tijdens concerten zorgt de bescherming zelfs voor…

Een loopneus, keel- en hoofdpijn, nies- en hoestbuien en koorts zijn enkele symptomen van griep. Het fenomeen dat jaarlijks weer een klein miljoen Nederlanders in z’n greep houdt en wordt…

Een nieuwe behandeling van patiënten met een ernstige ontsteking van de alvleesklier verkort de opnameduur met ongeveer een vijfde. Ook daalt de kans op een vervelende bijwerking. Onderzoekers onder leiding…

Maag-, lever- en darmziekten
Waarom broccoli je darmen beschermt

Het was al bekend dat broccoli de gezondheid van je darmen kan bevorderen. Maar welke mechanismen hieraan ten grondslag lagen, was tot op heden nog onduidelijk. Wetenschappers van de Pennsylvania…

Mensen die voeding rijk aan omega 3-vetzuren consumeren, hebben een betere bacteriële diversiteit in hun darmen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Nottingham’s School of Medicine en King’s…

Nierziekten veranderen het leven van patiënten aanmerkelijk, of de aandoening nu een geleidelijk verloop heeft of een acute verslechtering van de nierfunctie tot gevolg heeft. Goede voorlichting over de behandelingsmogelijkheden…

Na een leveroperatie krijgen patiënten in Máxima Medisch Centrum (MMC) voortaan een katheter in het wondgebied voor pijnstilling. Tot op heden gebeurde dit via een ruggenprik of morfinepomp. De nieuwe…

Hoopgevende resultaten voor mensen met een vorm van erfelijke blindheid. Na een behandeling met gentherapie zijn onderzoekers erin geslaagd om het functionele zicht van een groep patiënten significant te verbeteren.…

Door sterke geluidsgolven te focussen tot een één millimeter breed punt, kun je een tumorbehandeling uitvoeren zonder omliggend weefsel te beschadigen. Technische geneeskundige en promovendus Martijn Hoogenboom onderzocht twee technieken…

Een pil kan het aantal jaarlijkse aderlatingen voor patiënten die lijden aan ijzerstapelingsziekte aanzienlijk verlagen. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het vaktijdschrift Gastroenterology. Een vermindering van het…

Er is nauwelijks kennis over de oorzaak en behandeling van wintertenen. Van geen enkel gangbaar medicijn is de werking wetenschappelijk aangetoond. Dit concludeert huisarts-onderzoeker Ibo Souwer in zijn promotieonderzoek bij…

In Nederland bestaat een groot tekort aan donoren en áls er een donorhart beschikbaar komt, moet aan enorm veel randvoorwaarden voldaan worden om tot een succesvolle transplantatie te kunnen komen.…

Twee wetenschappers van de TU Delft, Daniël Koppenol en Fred Vermolen, ontwikkelden diverse wiskundige modellen waarmee de genezing van (brand)wonden kan worden nagebootst. Dit kan helpen bij een betere genezing.…

Na een maagverkleining werkt een veel gebruikt middel tegen hoge bloeddruk minder goed of wordt het juist sneller opgenomen. Ook blijkt de operatie effectief tegen type 2 diabetes. Dit ontdekte…

De bevindingen van het eerste grootschalige onderzoek naar onder andere hormoontherapie en gehoorproblemen tonen een verrassend resultaat: orale hormoontherapie en een oudere overgangsleeftijd zijn gelinkt aan een verhoogd risico op…

Robin heeft al 20 jaar last van psoriasis. Dit is haar verhaal. Diagnose psoriasis “Ruim 20 jaar geleden kreeg ik psoriasis. Aanvankelijk dacht ik dat het een allergie was, omdat…

Veel mensen zijn zich tegenwoordig bewust van het belang van het dragen van gehoorbescherming. Er is veel aandacht voor de risico’s van lawaai en de gevolgen van gehoorschade. Toch is…

Staar is een aandoening die goed te behandelen is. Een gespecialiseerde oogarts kan door middel van operatie het gezichtsvermogen grotendeels herstellen. Lange tijd kreeg iedereen een standaardoperatie, waarbij een kunstlens…

Verschillende oogklachten of -aandoeningen worden veroorzaakt door een afwijking van vorm en/of functie van één of beide oogleden. Om dit te corrigeren en de goede functie van het oog te…

De meningen over behandeling bij tinnitusklachten lopen uiteen. Tot nu toe wordt er nog vaak gezegd dat er niks aan te doen is. Hiermee is klinisch fysicus-audioloog Dyon Scheijen van…

Cataract is de medische term voor grijze staar en houdt in dat de lens in het oog gaandeweg troebeler wordt. Hierdoor neemt de gezichtsscherpte af, loopt het contrast terug en…

Gehoorproblemen kunnen voor enorme onzekerheid zorgen. De straat op gaan is er voor deze groep vaak niet meer bij uit angst zich niet aan te kunnen passen aan verschillende luister-…

“Ga ik hier ooit aan wennen?”; “De tinnitus maakt me chagrijnig en straks ben ik geen leuke moeder meer”; “Kan ik straks nog wel werken?”; “En wat als het straks…

Ouderen met licht verminderde schildklierwerking hebben geen baat bij behandeling met schildklierhormoon. Dat blijkt uit een grote Europese studie van onder meer het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De behandeling…

In een nooit eerder verricht onderzoek naar gehoorverlies en duizeligheid is bewezen dat het gehoor en de balans met gentherapie hersteld kunnen worden. Het onderzoek is in de medische uitgave…

Het voorschrijven van antibiotica om bacteriën te doden kan een mensenleven redden. Antibiotica kunnen echter ook een nadelig averechts effect hebben. Wanneer men te snel en te veel op antibiotica…

Bij veel mensen die hun bloed laten zuiveren in een kunstnier ontstaat een probleem: het bloedvat waaruit het bloed wordt afgetapt, groeit dicht. In het onderzoek van ChunYu Wong werd…

Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om een ooglidcorrectie te laten uitvoeren. Deze cosmetische ingreep is zelfs populair te noemen. Het is een ingreep die voor veel mensen, een heel groot…

Nieuw gen-onderzoek biedt een sprankje hoop voor de mannen die worden uitgedaagd door dé mannelijke vloek van veroudering: kaalheid. Er zijn ruim 300 genen geïdentificeerd die een associatie hebben met…

Onderzoekers van de afdeling Maag-, Lever- en Darmziekten van het Erasmus MC hebben ontdekt dat het afweersysteem in de darmen een stofje aanmaakt dat ervoor zorgt dat de miljarden bacteriën…

Er is, zo stellen artsen, sprake van een medische revolutie in de reconstructieve chirurgie. De impact van de driedimensionale technologie is vergelijkbaar met de revolutie van de CAD-CAM- technologie in…

Ieder tijdperk heeft eigen schoonheidsidealen, maar door de eeuwen heen geldt een mooie huid en ‘een goede kop met haar’, zoals de Romeinen het al noemden, voor vrouwen en voor…

Maag-, lever- en darmziekten
Nieuw middel voor hepatitis C op het spoor?

Onderzoekers van het AMC en UMCG hebben een mogelijk nieuw medicijn voor de ernstige leverziekte chronische hepatitis C onderzocht. In een eerste studie bij patiënten met een chronische hepatitis C…

Onderzoek in de muis wijst uit dat viagra (sildenafil) schade aan de nierfilters kan voorkomen. Een test van de erectiepil als medicijn tegen nierfilterschade bij de mens moet nog volgen.…

Patiënten met nierfalen vormen een kwetsbare groep. Hun levens worden sterk beïnvloed door de intensieve zorg die ze nodig hebben. Om dit minder belastend te maken, dienen instellingen zich –…

Hoewel chronische nierschade ruim 10 procent van de Nederlanders treft, nierfalen jaarlijks meer dan tweeduizend levens kost en de aan nierschade te wijten hart- en vaatziekten nog eens 4500 levens,…

Maag-, lever- en darmziekten
Optimalisatie van de hepatitis-behandeling

Hepatitis is een ontsteking aan de lever die vaak wordt veroorzaakt door een virus, bijvoorbeeld hepatitis A, B of C. Tot voor kort kende de behandeling van hepatitis C veel…

Maag-, lever- en darmziekten
PDS beter herkennen en behandelen

Zo’n 15 procent van de Nederlandse bevolking kampt met symptomen van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), dat zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen. Slechts een kwart gaat met klachten naar de huisarts;…

Maag-, lever- en darmziekten
Behandelmogelijkheden bij PDS

Mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) lopen vaak lang met klachten rond. De aandoening is chronisch en de behandelingsmogelijkheden zijn beperkt, waarmee de kwaliteit van leven voor deze patiëntengroep onder…

Eigenlijk is hij cardiothoracaal chirurg, maar daarnaast zet Theo Klinkenberg zich in voor de mensen die lijden onder focaal (plaatselijk) overmatig zweten, vanuit de HyperHidrosisKliniek in Groningen. Hij ontwikkelde een…

Maag-, lever- en darmziekten
MDL-expertisecentra bieden optimale zorg

Specialisatie en samenwerking zijn belangrijke voorwaarden om oncologische zorg te verbeteren. Op die manier ontstaan expertisecentra waar zoveel mogelijk kennis en ervaring aanwezig zijn. “Optimaal is als je alle zorg…

Patiënten met de erfelijke aandoening Usher syndroom worden langzaam doof én blind. Het is onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen gelukt om in huidcellen van een patiënt met een specifieke…

Bij duizenden patiënten per jaar worden zenuwen in het bekken beschadigd tijdens endeldarm-operaties, met vervelende gevolgen als incontinentie en seksuele problemen. Noeska Smit ontwikkelde een methode om deze zenuwen (beter)…

Met ingang van 1 oktober is in het Maastricht UMC+ een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de behandeling van ernstige, chronische verstopping van de darmen met behulp van zenuwstimulatie. Het ministerie…

Cosmetische ingrepen als ooglidcorrecties, buikwandcorrecties of liposuctie zijn steeds minder taboe. Ze worden veelvuldig aangeboden, ook door artsen die alleen een basisopleiding hebben gehad. Dat is niet zonder risico, waarschuwt…

Steeds meer mensen krijgen glaucoom. De afgelopen tien jaar is het aantal met 30% gestegen. Glaucoom is een ziekte waarbij de oogzenuw wordt aangetast. Dat kan tot blindheid leiden, tenzij…

Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft last van tinnitus (oorsuizen). Dat kan variëren van een lichte hinder tot zodanig ernstige klachten dat een normaal leven leiden of werken onmogelijk…

Ruim zestigduizend mensen in Nederland lijden aan een nierziekte. Bij zestienduizend van hen is de nierfunctie zo slecht dat dialyse of transplantatie noodzakelijk is. Veel mensen weten niet dat dialyse…

Het aantal hoornvliestransplantaties in Nederland is de afgelopen jaren met 25 procent afgenomen door de behandeling van de oogziekte keratoconus met UV-licht en vitamine B2. Onderzoekers van het UMC Utrecht…

Een hoortoestel via een schroefje in de schedel achter het oor, dat geluidstrillingen doorgeeft aan het binnenoor (botimplantaat), helpt velen weer horen. Myrthe Hol, KNO-arts/otoloog aan het Radboudumc, is gespecialiseerd…

Nierpatiënten kunnen op verschillende manieren behandeld worden: in een dialysecentrum of een ziekenhuis en thuis. Voor wie thuis wil dialyseren, behoren thuishemodialyse en buikspoeling tot de mogelijkheden. Deze dialyse heeft…

Maag-, lever- en darmziekten
Een endoscopische operatie zonder litteken

Een endoscopische operatie biedt bij maag-, darm- en leverziekten grote voordelen. Diagnostisch kan het worden ingezet om de binnenzijde van de darm te bekijken en biopsies (kleine staaltjes weefsel) te…

Kopstukken uit de oogzorg voorspelden in 2011 dat de behoefte aan oogzorg in tien jaar zou verdubbelen tot verdrievoudigen. Bijna vijf jaar later lijkt de voorspelling realiteit te worden. Met…

Ernstige slechthorendheid is een aandoening met grote implicaties. Volwassenen die hun gehoor kwijtraken, kunnen in een sociaal isolement terechtkomen; kinderen die vanaf hun geboorte slechthorend zijn, worden belemmerd in hun…

Comfort en zicht: het zijn de twee ijkpunten waarop contactlenzen worden beoordeeld. Dan is het wel prettig als de lens wordt aangemeten door een contactlensspecialist. Contactlenzen, de ontwikkelingen Eef van der…

Mensen die afhankelijk zijn van dialyse, moeten gemiddeld drie keer per week naar een ziekenhuis. Maar Marjon van Hek volgde een cursus thuisdialyse. Thuis heeft ze de benodigde apparatuur staan,…

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van gehoorverlies zoals letsel, medicatie of een chronische ziekte. Voor mensen die doof geboren zijn, plotseling of laat doof geworden zijn, maar ook voor mensen…

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening waar naar schatting 5-15% van de bevolking regelmatig last van heeft. Symptomen als een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en/of verstopping zijn kenmerkend…

Slechthorend of doof zijn heeft voor iedereen, maar zeker voor kinderen een enorme impact. In één-op-één contact gaat de communicatie meestal goed, maar tijdens een verjaardag horen slechthorende kinderen meestal…

De tijd van schaamte voor een hoortoestel is voorbij. Dankzij digitalisering en vernuftige foefjes zijn de apparaten praktisch onzichtbaar óf juist designitems die gezien mogen worden. De audicien vervult hierin…

 

Nazorg

Gerelateerde artikelen

Maag-, lever- en darmziekten
Vaak psychische stress na levertransplantatie

Ongeveer een derde deel van de volwassen levertransplantatiepatiënten in Nederland ervaart psychologische problemen, zoals symptomen van angst, depressie of posttraumatische stress (PTS). Deze problemen komen onder andere door bijwerkingen van…

Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen. Helpt een handje hulp van buitenaf? Het UMC Utrecht doet onderzoek.…

Uit onderzoek blijkt dat slechthorendheid kan zorgen voor verminderd zelfvertrouwen, verminderd cognitief functioneren, grotere afhankelijkheid en sociale isolatie. Bij mensen met zeer ernstig of aangeboren gehoorverlies kan een cochleair implantaat…

We gaan steeds slechter zien. Doordat we veel op schermen van telefoons en computers kijken, zijn onze ogen minder gewend om ver te kijken. Het gevolg: meer bijziendheid. Dat merken…

Veel mensen die brandwonden oplopen ervaren psychische veranderingen. Door de traumatische ervaring die met brandwonden ge-paard gaat, hebben patiënten vaak last van slaapstoornissen, angsten of somberheid. Er kan zelfs een…

 

Algemeen

Gerelateerde artikelen

Het hebben van een visuele beperking heeft een grote invloed op het dagelijks leven van de patiënt. Niet alleen omdat diegene slecht of helemaal niet kan zien, maar ook omdat…

“Mijn naam is Anja, 46 jaar oud en geboren met een hoge myopie (bijziendheid). Bij het opzoeken van informatie hierover kwam ik steeds op dezelfde wetenschappelijke sites, maar vond geen…

Anja (55) heeft last van dunne vezel neuropathie (DVN), een neurologische aandoening van de dunne zenuwvezels van het lichaam. Wat houdt dunne vezel neuropathie volgens jou in? “Interview je tien…

Gonneke (34) heeft net als 15% van de bevolking het prikkelbare darm syndroom (PDS). Hieronder vertelt ze over leven met de aandoening. Hoe is PDS bij jou ontstaan? “Ik heb…

Henk (43) kreeg door de voorruit van zijn auto een meerkoet in zijn gezicht, waardoor hij ernstige oogschade opliep. Hoe heeft hij dit uiteindelijk verwerkt? Blind “De meerkoet doorboorde mijn…

“Mevrouw, u bent afgeschreven”, klinkt aan de andere kant van de telefoon. De doktersassistent van de oogartspraktijk waar zeventigplusser mevrouw Emanuels is geweest, deelt haar mede dat ze niet meer…

“Niet afhankelijk zijn van anderen om van A naar B te komen is heel belangrijk om in de huidige maatschappij mee te kunnen doen. Of je nou jong of oud…

Zo’n 300.000 mensen vallen in Nederland in de categorie visueel beperkt (blind of slechtziend). Het merendeel (85 procent) van deze groep is ouder dan 60 jaar. Daarvan hebben de meesten…

Haast iedereen trekt naar buiten als het helderste object aan de hemel zich in Nederland laat zien. Zeer terecht. De zon, of sterker nog, zonlicht doet namelijk veel goeds. Blootstelling…

In sommige gevallen brengen behandelingen in schoonheidssalons risico’s met zich mee. Hierdoor is er kans op het ontstaan van (tijdelijke) huidbeschadiging zoals roodheid, zwelling of littekenvorming. Hoe vaak dergelijke effecten…

Zweten doen we allemaal. En dat is maar goed ook, want door het uitscheiden van vocht wordt de lichaamstemperatuur geregeld en kan overmatige warmte het lichaam weer verlaten. Maar breekt…

Het metabolisme van kraakbeencellen – welke voedingsstoffen ze gebruiken – speelt een belangrijke rol in de goede groei van de lange beenderen in armen en benen. Als de kraakbeencellen een…

Er zijn ongeveer 600 verschillende stofwisselingsziekten, die zonder uitzondering zeldzaam zijn. Toch hebben zo’n 10.000 Nederlandse gezinnen met een van deze ziekten te maken. Door betere diagnostiek en behandeling worden…

Nederland kent steeds meer kinderen waarvan de ooggezondheid te wensen over laat. Met name op het gebied van bijziendheid gaan de ogen van kinderen met sprongen achteruit. Dit baart experts…

Plotseling geuren waarnemen zonder enig idee te hebben wat de geur veroorzaakt kan iedereen overkomen. Voor een kleine groep mensen kan het echter dagelijkse kost zijn met een serieuze invloed…

Nieuw onderzoek van zeven Belgische en Nederlandse ziekenhuizen toont aan dat patiënten die met ernstige griep op intensieve zorg belanden, 15% kans hebben om een bijkomende Aspergillus-schimmelinfectie op de longen…

Het aantal meldingen van tekenbeten daalde de afgelopen drie weken bijzonder hard. Om uitdroging te voorkomen, verstoppen teken zich beter, maar ook bij dit warme weer zijn ze actief. Blijf…

Mensen met de ziekte van Parkinson of MS ontwikkelen vaak ook visuele problemen. Dit maakt de zorg voor deze mensen een stuk complexer. Hoe kan men deze zorg verbeteren? Joost…

Het is tijd voor een constructieve verandering in het beleid rondom nierzorg. Cijfers uit het recent gepubliceerde rapport van de International Society of Nephrology (ISN) laten zien dat het aantal…

Bij oogcontact heeft men de neiging om de grootte van elkaars pupillen te spiegelen. Dit spiegelen is een sociaal mechanisme dat samenhangt met het vertrouwen in gesprekspartners, zo blijkt uit…

Een klein deel van de mensen met visuele beperkingen heeft ook bijkomende problemen, bijvoorbeeld psychiatrisch of psychosociaal van aard. Deze combinatie van beperkingen maakt het leven vaak complex en vraagt…

De noodzakelijke niertransplantatie voor Urwin Potmis bracht veel spanning in zijn doorgaans hechte familie. Zijn appèl op zijn broer en zussen stuitte op principiële bezwaren en onbegrip. Het Nierteam kon…

De kleur van je ogen is genetisch bepaald. Van de meest voorkomende kleuren blauw, grijs, groen en bruin is laatstgenoemde het dominantst. Maar je oogkleur is meer dan alleen een…

Onderzoekers van het UMC Utrecht en UMC Groningen hebben ontdekt dat nefronoftise, een zeldzame erfelijke nierziekte, niet alleen een kinderziekte is maar ook bij volwassenen voorkomt. In de studie onder…

Ernstig constitutioneel eczeem (CE) is een chronische huidaandoening met een enorme impact op de kwaliteit van leven. Er zijn echter belangrijke ontwikkelingen in de behandeling. Dr. Marjolein de Bruin-Weller, dermatoloog…

Immuuntherapie is veelbelovend in de oncologie. Toch lopen oncologen tegen een probleem aan: bij sommige soorten kanker werkt immuuntherapie geweldig, bij andere soorten juist helemaal niet. De uitdaging is te…

In Nederland is in een huisartsenpraktijk een bijzonder griepvirus gevonden; een nieuwe variant van influenza A(H1N2). De patiënt was niet ernstig ziek en is weer hersteld. De huisarts nam een…

De huid is een groot en belangrijk orgaan. Een complex orgaan ook: er zijn ongeveer 3.000 verschillende huidziekten die uiteraard in ernst verschillen. Zo’n een op de zes patiënten in…

Hilda (62) heeft al 18 jaar chronische urticaria. Een niet-besmettelijke huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, gezwollen, heftig jeukende en soms pijnlijke galbulten op de huid. Het wordt ook wel…

2007 was een chaotisch jaar voor Ina Poppen. Haar man kreeg een ongeluk, er stond een verhuizing op de planning en de start van een nieuwe baan. Gebeurtenissen die een…

Vulgair betekent in het dagelijks leven ‘plat’ of grof’, maar in het doktersjargon betekent ‘vulgaris’ ‘gewone’ of ‘meest gangbare vorm’ van een ziekte. Acne Vulgaris staat dus voor de ‘gewone’…

Het is 9 november 2014 als de gepensioneerde Hans (75) en zijn vrouw op de snelweg rijden. Binnen 30 seconden zou de rest van zijn leven veranderen. Een bellende vrachtwagenchauffeur…

Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een genetisch bepaalde, niet besmettelijke vorm van eczeem die gepaard gaat met pijnlijke huidontstekingen, vreselijk jeukende uitslag, roodheid, zwelling, bultjes, schilfers, blaasjes,…

Gehoorverlies heeft grote impact op het sociale en maatschappelijke leven van mensen. Het niet goed kunnen volgen van gesprekken kan mensen onzeker maken en zelfs leiden tot een sociaal isolement.…

In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen een huidziekte. Daarvan heeft ruim 400.000 eczeem in lichte tot zeer ernstige mate. Hoewel de meesten goed met hun aandoening kunnen leven, kan het…

Een wond is een beschadiging van de normale structuur van je lichaamsweefsel. Er zijn allerlei soorten. Ze kunnen allen ingedeeld worden aan de hand van hun kenmerken, zodat je ze…

In het afgelopen jaar stonden 244 mensen na overlijden een of meerdere organen af voor transplantatie. Dat is 4 procent meer dan in 2016. Toen doneerden 235 mensen organen na…

In 2050 zullen wereldwijd 4,758 miljard mensen bijziend zijn, naar schatting 49,8 procent van de bevolking. Dat voorspellen Amerikaanse onderzoekers aan de hand van een recent onderzoek onder 2,1 miljoen…

Bijna 1,6 miljoen Nederlanders hebben gehoorproblemen. Klachten variëren van het minder goed horen van hoge tonen tot het niet of nauwelijks verstaan van gesprekken. Gehoorverlies kan ontstaan door leeftijd of…

De huid is het grootste orgaan van het menselijke lichaam. Het vervult daarmee belangrijke functies voor de gezondheid. Iedereen wordt geboren met huid, het is echter niet altijd vanzelfsprekend dat…

Goed nieuws voor theeliefhebbers. Onderzoekers van the University of California veronderstellen namelijk dat dagelijkse consumptie het risico op glaucoom, ofwel groene staar, verlaagt. De resultaten van de studie zijn onlangs…

Hoewel huidveroudering onvermijdelijk is, slagen sommigen er toch in hun jeugdige uiterlijk te behouden. Wat is hun geheim? Onderzoekers van de Beth Israel Deaconess Medical Center stellen dat het alles…

Bestaat er naast een rokershoestje nu ook een rokerswindje? VUmc-onderzoekers vragen dit zich af op basis van onderzoek naar rokers en niet-rokers. Zij concluderen dat de winden van rokers anders…

Atopisch eczeem raakt ongeveer 400.000 Nederlanders. Vooralsnog bestaat onduidelijkheid over het precieze effect van de aandoening in de verschillende levensfases. Maar hierin lijkt verandering te kunnen komen, nadat Britse en…

“Als je al meer dan twintig jaar onafgebroken een speler bent op de markt van borstimplantaten en je moet je soms nog voorstellen, dan ben je te bescheiden geweest”, zegt…

“Huh, kun je niet ruiken?” is de vraag die Annagreet vaak met grote verbazing gesteld krijgt. Ze geeft aan dat mensen zich geen voorstelling kunnen maken van een leven zonder…

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben op basis van biomarkeronderzoek in patiënten met eczeem vier verschillende typen patiënten geïdentificeerd. Deze resultaten laten zien dat het niet één ziekte is maar…

Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maagdarmkanaal aanwezig. Om het maagdarmkanaal te ontluchten komt er regelmatig gas vrij in de vorm van oprispingen en winderigheid. Dit…

Zweten doen we allemaal. Het is nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Maar in het geval van hyperhidrose, transpireert iemand veel meer dan gebruikelijk. Waar wordt dit door…

Leven met tinnitus betekent een leven zonder stilte. Tinnitus kan verschillende vormen aannemen en per persoon in hevigheid variëren. Goede voorlichting over wat tinnitus is, hoe de aandoening te voorkomen…

Pia Hendriks (62) was 25 toen ze plotseling het Guillain-Barré syndroom kreeg. Openhartig vertelt ze over de gevolgen van deze auto-immuunziekte. Volledige verlamming “Het was 1980 toen ik ineens last…

Al sinds zijn jeugd zweet Thijs overmatig. Met dit openhartige verhaal hoopt hij dat de aandoening meer uit de taboesfeer wordt gehaald. Wat waren je eerste klachten? “Mijn eerste klachten…

In ruim de helft van de allergiegevallen (51%) krijgen mensen op z’n vroegst pas een maand ná het zetten van de tatoeage klachten, zoals jeuk en zwelling. In 25% van…

Onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om eiwit-eiwit interacties in ontwikkelende plantwortels in kaart te brengen. De bevindingen van drie internationale onderzoeksteams onder leiding van ‘Plant Developmental Biology’…

Een melkwitte vlek op de onderrug die er qua vorm uit zag als Australië. Dit was bij Margriet (39) het eerste teken van haar huidveranderingen. Vitiligo bleek de veroorzaker. Deze…

Het aantal personen dat expliciet geen toestemming tot orgaandonatie geeft is per 1 maart 2017 gestegen tot 1,71 miljoen, 152 duizend meer dan begin 2016. In september en oktober 2016…

Met een nierziekte komen ingrijpende beslissingen voor een behandeling. Zijn patiënten voldoende geïnformeerd om de juiste keuze te maken? Nierziekten zijn niet te genezen en levensbedreigend. Het verloop van de…

Marit (13) heeft het adrenogenitaal syndroom (AGS). Dit is een aangeboren bijnieraandoening die eveneens valt in de categorie DSD (disorder of sex development) of intersekse. Haar moeder Liesbeth vertelt wat…

Het maken van oogbewegingen onderdrukt een hersengebied dat herinneringen opslaat. Een therapie op basis van oogbewegingen kan helpen om stressvolle gebeurtenissen te vergeten. Dat concludeert onderzoeker Linda de Voogd van…

Gehoorproblemen
Het tegengeluid van Bjorn

Bjorn heeft van alles geprobeerd om zijn oorsuizen tegen te gaan, maar tot nu toe mocht niets baten. Zijn boodschap: “Stop met het zoeken naar een oplossing. Er is op…

Alfred (45) en zijn vrouw zaten in een traject om een kind te krijgen, toen hij in november 2005 erachter kwam dat hij het syndroom van Klinefelter (SvK) heeft. Dit…

Ongeveer 1.4 miljoen Nederlanders kampen met gehoorproblemen, maar wanneer mensen merken dat hun gehoor achteruitgaat wordt er helaas weinig mee gedaan. Een afspraak maken voor een hooroplossing is namelijk een…

Tim (25) stond in 2011 op een elektronisch muziekfestival toen z’n oren begonnen te suizen, en de daaropvolgende dagen bleek die piep maar niet weg te gaan. “Dat was in…

Peter (61) heeft al jaren 24 uur per dag te maken met een harde hoge pieptoon in zijn linkeroor. Hij heeft tinnitus. “Ik zat niet naast een speaker in de…

Stel de huidige jeugd de vraag: “Wat doe je liever, buitenspelen of op de tablet spelen?” In de meeste gevallen zal het antwoord de laatstgenoemde zijn. Hoe bedreigend is dit?…

In Nederland is er nog veel onwetendheid over het gehoor, veel mensen weten niet hoe kwetsbaar de oren zijn en hoe vaak gehoorschade voorkomt. Het kan dus vrij schokkend zijn…

Draagt u contactlenzen? Bestel deze dan eenvoudig online op het moment dat u het beste uitkomt. Bij 123Lens bestelt u via onze webshop betrouwbaar en voordelig contactlenzen, waaronder de nieuwste…

Mist u tijdens een boswandeling het vrolijke gefluit van vogels? Hebt u moeite om uw wandel-maatje te verstaan? Hoort u die toeterende auto pas als u net de weg oversteekt?…

Mannenrimpels ontstaan eerder en ook in grotere getale. De vorming van vrouwenrimpels komt pas na de menopauze echt op gang. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Inhaalslag Merel…

Gert-Jan (32) is blind vanaf zijn geboorte. Hij legt uit wat voor impact zijn blindheid heeft op het leven van alledag. Hoe oriënteer je jezelf in de ruimte? “Binnen gaat…

Slechthorendheid tijdens de kindertijd kan leiden tot fouten tijdens het spreken op volwassen leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van klinisch linguïst Elke Huysmans naar de gevolgen van aangeboren gehoorverlies op…

Het ene moment ziet hij zijn maten nog een shagje rollen en met elkaar praten, een kwartier later gaat het licht uit. Daniël Knegt, nu 33 jaar, raakt in 2005…

Uit onderzoek naar tinnitus (oorsuizen), is een nieuwe behandelmethode voortgekomen die zich richt op de neurologische kant van het fenomeen. Universitair Docent/Psychologe Dr. Rilana Cima van de Universiteit van Maastricht…

Na de diagnose blaaspijnsyndroom kreeg Martine (49) een inwendige stoma. De moeder van twee kinderen heeft spijt van haar laatste operatie en deelt haar ervaring. Wanneer merkte je dat er…

Björn (39) is een man die positief in het leven staat. “Helaas zijn we inderdaad nierpatiënt en zullen we dit ook altijd blijven, maar dat betekent niet dat we niet…

Een stoplicht dat ineens op rood springt, of een duik in ijskoud water om iemand te redden: we maken voortdurend snelle beslissingen waarvan de uitkomst onzeker is. Wetenschappers vermoeden dat…

Hans (70) kreeg een beenamputatie. Hij vertelt wat voor impact dit op zijn leven heeft. “Mijn naam is Hans Couwenberg, en ben geboren in 1946. In 1974 was ik 28…

Het lichaam van Janet (65) zwelt op en wordt rood als het warm wordt. De artsen vermoeden dat zij een warmte-allergie heeft, maar durven dat niet met honderd procent zekerheid…

Als er wordt gesproken van tweeslachtigheid of hermafroditisme, vertonen de geslachtsklieren van iemand zowel kenmerken van een ovarium (eierstok) als van een testis (teelbal). Inmiddels zijn er de termen intersekse…

Hoewel gehoorverlies ontzettend veel voorkomt en grote impact op het sociale en werkende leven heeft, is de drempel van een hoortoestel voor veel mensen te hoog. Recent is een nieuw…

Anita (51) kreeg secundaire lymfoedeem nadat een melanoom werd verwijderd. Dit heeft een enorme impact gehad op haar leven, maar ondanks alle ellende blijft Anita positief! Hoe is lymfoedeem bij…

Luister naar de audio-versie van dit artikel: Macula degeneratie (MD) is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid en blindheid. De ziekte ontstaat doordat de lichtgevoelige cellen in het…

Niet meer goed kunnen horen kan een grote impact hebben op iemands leven. Het kan zorgen voor een sociaal isolement en vereenzaming. Toch wordt het nemen van een hoorapparaat door…

“Brandwonden in het gezicht hebben een enorme impact. Het eerste wat mensen van elkaar zien is het gezicht”, zegt professor Paul van Zuijlen, plastisch chirurg en hoofd van het Brandwondencentrum…

Mensen met hoorproblemen worden in hun besluit een hoortoestel te nemen door verschillende factoren beïnvloed. Er zijn veel soorten en met een hoortoestel alleen is de gebruiker er nog niet;…

Er zijn ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders met gehoorschade. Omdat het een geleidelijk proces, is nemen mensen het vaak niet serieus tot het onomkeerbaar is. Onderzoek naar gehoorschade Uit onderzoek van…

Lymfoedeem werd bij Ingrid (51) pas zichtbaar na haar eerste zwangerschap. Toch blijft ze positief: “Lymfoedeem hoort nu bij mij, ik heb het geaccepteerd en kan er nu mee leven.”…

De progressieve oogaandoening keratoconus, waarbij het hoornvlies van vorm verandert waardoor patiënten steeds slechter gaan zien, komt in Nederland vijf keer zo vaak voor als tot dusver werd gedacht. Dit…

“Toen ik in 2010 in de Kamer kwam, stond orgaandonatie als belangrijk punt in het D66-verkiezingsprogramma en heb ik dat meteen op de politieke agenda gezet. Voor het televisieprogramma Vinger…

Carla (59) was van jongs af aan slechtziend. Met de jaren ging het er slechter aan toe: van kleurenblind naar helemaal blind, maar Carla blijft positief: “Je kunt meer dan…

Yelena (27) werd acht jaar geleden gediagnosticeerd met systemische lupus erythematosus (SLE), een auto-immuunziekte die huid, gewrichten en interne organen kan aantasten: “Ik voel me veiliger in de winter.” Hoe…

We merken aan alles dat de technische ontwikkeling erg hard gaat, maar wat nog niet iedereen weet, is dat deze technologische ontwikkelingen ook veel nieuwe mogelijkheden geven in de ontwikkeling…

Waarom wachten ouderen die slechthorend zijn toch zo lang met het zoeken van hulp? Waarom is het aanmeten van een bril vaak geen probleem, maar is toegeven dat je niet…

Bij Frank van der Bijl werd in de jaren zestig otosclerose gediagnostiseerd. Dit is een progressieve ziekte die iemand langzaam slechthorend maakt doordat de middenoorbeentjes verkalkt raken, zodat het geluid…

Bij patiënten met chronische nierschade zorgt een zoutbeperkt dieet voor minder nierschade en een lagere bloeddruk. Toevoegen van het geneesmiddel paricalcitol, een kunstmatige vorm van vitamine D, leidt bij deze…

Marlies (65 jaar) is blij en vrolijk van aard. Voor haar liefde is zij verhuisd van het katholieke zuiden naar het christelijke noorden. Zij is verzot op kinderen, zelf heeft…

Tussen 10 en 16 oktober vindt in Nederland de Donorweek plaats. De week is erop gericht zoveel mogelijk mensen te vragen om zich te registreren als donor. Er staan nog…

Johanna (57) kampte in haar jonge jaren met extreme vermoeidheidsklachten. Toentertijd was de schildklier minder bekend als probleemveroorzaker. Om die reden kwam Johanna er heel laat achter dat haar schildklier…

In Nederland zijn 6.500 nierpatiënten afhankelijk van nierdialyse om in leven te blijven. Maar dialyse neemt slechts een vijfde deel van de nierfunctie over, waarbij met name eiwitgebonden afvalstoffen niet…

Patiënten ervaren hun kwaal droge ogen als psychisch belastend en behoorlijk invaliderend vanwege de nadelige invloed op de kwaliteit van leven. Artsen zien deze aandoening niet louter als een psychisch…

Vijf jaar geleden werd ze plotseling blind, zonder enige voorboden kon ze binnen twee dagen niets meer zien. Mevrouw Supèr (85) woont sindsdien in een zorgcentrum waar ze gespecialiseerd zijn…

Caroline van Dijk (52) is slechthorend sinds haar vierde. Het heeft lang geduurd voordat ze ontdekte hoe ze er mee om moest gaan. Nu coacht ze anderen daarbij. Noem slechthorendheid…

Bijna eentiende van alle jongeren heeft last van een gehoorbeschadiging. Een op de drie vrouwen en mannen van 65 jaar en ouder heeft een gemiddeld gehoorverlies aan het beste oor…

Circa 0,5 procent van de volwassen wereldbevolking heeft het syndroom van Sjögren. De ziekte is zeldzaam en de juiste diagnose wordt vaak pas na jaren, soms pas na twintig of…

Gehoorproblemen
Patiëntenverhaal tinnitus

Karel (65) heeft tinnitus. Zonder aanleiding kreeg hij plots een irritante toon in beide oren. Voor Karel betekende dit dat hij zijn baan niet meer kon uitvoeren. Karel: “Communiceren was…

Meer warmte lijkt op komst en zal hoogstwaarschijnlijk zorgen voor een vloedgolf van muggen. Warmte wordt namelijk gezien als (grootste) bron voor het aantrekken van muggen. Maar waarom worden sommige…

Momenteel staan zo’n 950 mensen op een wachtlijst voor een donororgaan. Dit aantal blijft groeien in verhouding tot het aantal beschikbare donoren van orgaan en/of weefsel. Bij weefsel moet je…

Glaucoom, staar en maculadegeneratie zijn leeftijdsgebonden oogziektes die toenemen omdat we steeds ouder worden. Een snelle diagnose en behandeling zijn voor deze oogaandoeningen noodzakelijk, stelt oogarts dr. Thorsten Stolwijk van…

Esther van Zadel (31) heeft Hidradenitis Suppurativa (HS), een chronische huidziekte met terugkerende, pijnlijke ontstekingen in met name de huidplooien. Doordat de ontstekingen ook voorkomen in de schaamstreek, schamen vele…

Toen ze vijftien was, ontdekten de artsen dat Stephanni Nelson (34 jaar) een erfelijke nierziekte had. Sinds die tijd wordt ze gedialyseerd. Negentien jaar lang nu, drie keer per week,…

In Nederland lijdt ongeveer 1 procent van de bevolking aan de chronische ziekte Hidradenitis Suppurativa (HS). Bij deze pijnlijke huidziekte raken de haarzakjes verstopt waardoor ze opzwellen en kapot kunnen…

Wemco Andringa (25) kampt met de chronische huidziekte hidradenitis suppurativa (HS). Hij vertelt zonder schroom over de impact ervan op zijn leven. Hoe kwam je HS aan het licht? “Eigenlijk…

In december 2013 onderging Astrid Wessels een schildklieroperatie. Een nodus (knobbel) in de linkerschildklier kon via de robottechniek worden verwijderd. In dit verhaal deelt Astrid haar ervaringen over het leven…

De 67-jarige Carla leeft al 40 jaar met de ongeneeslijke, dominant erfelijke en pijnlijke huidziekte Hailey-Hailey. Openhartig deelt ze haar verhaal over deze zeldzame aandoening. Wat is de ziekte van…

Ongeveer één procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan de chronische, pijnlijke huidziekte hidradenitis suppurativa (HS). Ondanks dat hidradenitis suppurativa letterlijk “etterende zweetklierontsteking” betekent, is het in eerste instantie een…

Jan Marinus kampte jarenlang met overhangende oogleden en dikke wallen onder zijn ogen, waardoor hij een vermoeide en sombere indruk maakte. Op aandringen van zijn vrouw besloot hij over te…

Door een goedaardige brughoektumor is Petra Pires aan één oor slechthorend. Daarnaast heeft ze last van tinnitus (oorsuizen). Na veel informatie zoeken, cursus volgen, therapie en loopbaanbegeleiding kan ze steeds…

In juni 2015 onderging Ed van der Hoeven (68) een staaroperatie. Zijn ooglens werd daarbij vervangen door een kunstlens op sterkte. Daardoor heeft hij niet alleen zijn heldere zicht weer…

Begin dit jaar kon Jan van de Poll niet langer ontkennen dat hij een gehoorprobleem had. Hij miste steeds meer details van gesprekken, zette de tv steeds harder en hoorde…

Een mens is geen optelsom van een aantal organen. Het gaat juist om de onderlinge samenwerking. Bijna alle organen zijn essentieel en kunnen niet gemist worden. Bijzonder netwerk in het…

Na een hersenvliesontsteking raakte Cindy de Boer-Dexel (nu 36) langzaam doof in beide oren. Slechthorendheid was een restverschijnsel van de ontsteking. Tien jaar lang ‘modderde’ ze aan met hoortoestellen, tot…

Mijn moeder was net als ik oogarts en zij dacht altijd dat doof zijn erger was dan blind zijn, omdat het sociale contact van dove mensen verloren gaat. Haar visie…

In dit artikel bespreken we 3 veelvoorkomende hoorziektes in Nederland: 1) De Ziekte van Menière; 2) Oorsuizen / Tinnitus en 3) Hyperacusis. 1. Ziekte van Ménière Wat is het? Een…

Op het eerste gezicht lijken het gehoor en klinische neuropsychologie, het vakgebied van Olav Wagenaar, niet veel met elkaar gemeen te hebben. “Een klinisch neuropsycholoog houdt zich bezig met de…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.