Blijf op de hoogte

Hoe ziet het leven eruit na een beenamputatie?

Hans (70) kreeg een beenamputatie. Hij vertelt wat voor impact dit op zijn leven heeft.

“Mijn naam is Hans Couwenberg, en ben geboren in 1946. In 1974 was ik 28 jaar en voetbalde ik in Heusden. Daar heb ik een blessure opgelopen die niet goed gezien is. De enkel was tot bloedens toe geraakt terwijl de knie veel pijn deed.

De enkel werd bekeken en verbonden, de knie niet. Lopen was bijna niet mogelijk door de pijn aan m’n knie. Negen maanden later heeft een andere dokter de diagnose gesteld en die kwam neer op meerdere kapotte kniebanden.

Na de operatie die volgde bleken er drie kapotte kniebanden aanwezig te zijn. En door het lopen was ook het bot beschadigd. Om een lang verhaal kort te houden: na drie kunstknieën en 37 operaties is mijn bovenbeen rechts geamputeerd, de beste beslissing tot dan toe.

Na het opnieuw leren lopen met een ‘totale knieprothese’ is ongeveer twee jaar later een C-leg geplaatst waardoor vallen gelukkig uitgesloten werd. Helaas heeft de wet van Murphy een grote rol gespeeld in mijn leven. Mijn stomp staat in een hoek van 32 graden, waardoor lopen moeilijk is.

Maar ook de rugklachten na het vele jaren verkeerd lopen spelen een grote rol in mijn bewegingspatroon, waarbij de rolstoel een steeds grotere rol speelt. Aan lotgenoten zou ik graag mee willen meegeven dat lopen niet zaligmakend is en er andere dingen in het leven belangrijker zijn dan lopen.”

Gerelateerde artikelen

Ketonen, een alternatieve energiebron, stimuleren de groei van lymfevaten. Dit is positief bij aandoeningen van het lymfesysteem. Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. Het team…

Regelmatig ervaren mensen met gehoorverlies ook oorsuizen. Zo ook Pim Hermans, al ontdekte hij pas dat hij gehoorverlies had toen hij besloot wat aan het oorsuizen te gaan doen. Het…

Het metabolisme van kraakbeencellen – welke voedingsstoffen ze gebruiken – speelt een belangrijke rol in de goede groei van de lange beenderen in armen en benen. Als de kraakbeencellen een…

Er zijn ongeveer 600 verschillende stofwisselingsziekten, die zonder uitzondering zeldzaam zijn. Toch hebben zo’n 10.000 Nederlandse gezinnen met een van deze ziekten te maken. Door betere diagnostiek en behandeling worden…

De hoogst mogelijke kwaliteit van leven; daar zet het team van MondZorgPlus zich dagelijks voor in. Dankzij een specialisatie in mondzorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.