Blijf op de hoogte

Brein

Symptomen

Gerelateerde artikelen

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Werkverstoringen, zoals binnenkomende e-mails, telefoongesprekken, computerstoringen, collega’s die advies vragen of langskomen voor een praatje zijn typische stressveroorzakers in hedendaagse organisaties. Uit een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift Work…

Een maand na het ongeval heeft bijna de helft van de moeders posttraumatische stressklachten en bij 1 op de 5 moeders blijven deze klachten langdurig bestaan. Brandwonden tekenen niet alleen…

Dagelijks delen veel jongeren negatieve emoties via social media. Stress over examens, onzekerheid over te maken keuzes, angst voor bepaalde situaties. Vrienden uit hun sociale netwerken geven hier vervolgens hun…

Mensen die werk een centrale plaats in hun leven geven zijn beter opgewassen tegen ingrijpende gebeurtenissen in hun privéleven. Zij zijn beter in staat om voordeel te halen uit hun…

Vrij regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over mensen die verward gedrag vertonen. Cijfers van Nivel Zorgregistraties eerste lijn laten nu zien dat het aantal contacten met de huisartsenpost voor mensen met…

Stress is naast een gevolg van zichtverlies ook een mogelijke veroorzaker. Dat stellen wetenschappers van the Magdeburg University in the EPMA Journal. Honderden studies Voor hun onderzoek analyseerde het team…

Beschadigingen in de kleinste bloedvaten van de hersenen kunnen effecten hebben die overal in het brein merkbaar zijn, stellen onderzoekers van het Radboudumc. Daarom moet de kleine bloedvatziekte (small vessel…

Maar liefst 14% van de meest voorkomende mentale problemen zouden voorkomen kunnen worden door de werkdruk te verlagen. Dat stellen wetenschappers van the Black Dog Institute in Sydney in het…

Psychiatrische problemen kunnen leiden tot chronische duizeligheid, zo blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association. Chronische duizeligheid wordt vaak veroorzaakt door onderliggende gezondheidsproblemen,…

Mensen die kampen met het restless legs syndroom (RLS) hebben mogelijk te maken met veranderingen in het hersengebied dat zintuiglijke informatie verwerkt. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de onlineversie…

Gedragsgenetici van VU en VUmc onderzochten, onder leiding van Sophie van der Sluis, de genetische gelijkheid van 12 symptomen van neuroticisme. Hiervoor analyseerden zij genen van ruim 375.000 mensen die…

Onlangs werd bekend dat jongeren die slecht slapen, hun agressie in de digitale wereld afreageren door anderen te pesten. Nu laat nieuw onderzoek van de KU Leuven en de Universiteit…

Tieners die contant op hun smartphone zitten, zijn significant minder gelukkig dan leeftijdsgenoten die zich hiervan onthouden. Dat blijkt uit een studie van the San Diego State University, recent verschenen…

Na traumatische gebeurtenissen kampt een deel van de slachtoffers met eenzaamheid, blijkt uit nieuw onderzoek van Tilburg University. Dat is nadelig, omdat eenzaamheid zowel de fysieke als de mentale gezondheid…

De angst om de controle te verliezen, ligt aan de basis van meerdere angststoornissen. Dat blijkt uit onderzoek van de Concordia University, recent verschenen in the Journal of Obsessive-Compulsive and…

Zowel volwassenen als kinderen met een dwangstoornis hebben afwijkingen in een deel van de hersenen, de pariëtale hersenschors. Dat concluderen neurowetenschappers in een wereldwijde studie, waarin zij ruim 1.900 hersenscans…

Naarmate slachtoffers zelfredzamer zijn, hebben zij gedurende de eerste maanden na het meemaken van een schokkende gebeurtenis minder posttraumatische stress (PTSS)-symptomen. Maar op de langere termijn gaan PTSS-symptomen de zelfredzaamheid…

Honger heeft niets te maken met wat je eet, maar met wat je denkt te hebben gegeten. Dit blijkt uit onderzoek van de Sheffield Hallam University. De wetenschappers concludeerden dat…

Geest en lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nieuw onderzoek bevestigt dit nog maar eens. Patronen in ons brein zouden voorspellen hoe ons lichaam reageert op stressvolle situaties. Het onderzoek…

​​​Een psychiatrische stoornis in de kindertijd verhoogt de kans dat iemand later een middelenverslaving ontwikkelt. Dit blijkt uit onderzoek van postdoc Annabeth Groenman van het UMCG, Tieme Jansen en Jaap…

Niet alleen de ernst van het ongeval, maar ook persoonlijke factoren hebben grote invloed op de uiteindelijke gevolgen van licht traumatisch hersenletsel. Deze factoren zijn al vroeg na het ongeval…

Bij jongeren die voor hun 12e met de politie in aanraking komen en op hun 18e nog steeds een gedragsstoornis hebben, blijkt beloningsgevoeligheid een grote rol te spelen. Terwijl deze…

Volwassenen die een stressvolle jeugd hebben ervaren, schijnen een hoger risico te hebben op verkorte telomeren. Deze bieden naarmate ze korter worden geen bescherming, wat leidt tot beschadiging van genen.…

Als pijn langer bestaat dan 3 tot 6 maanden is de oorzaak van de pijn meestal verdwenen, maar bestaat de pijn nog wel. In dat geval spreken we over chronische…

Nieuw onderzoek in Science laat zien wat slaaptekort voor effect heeft op de hersenen. Twee processen in het lichaam die de slaap regelen hebben beiden een andere werking. Onderzoeksopzet 42…

Vroeger overleed men met brandwonden eerder aan de verwondingen dan nu. De medische zorg is anno 2015 sterk verbeterd. Hoewel het natuurlijk heel goed nieuws is dat mensen nu vaak blijven…

 

Diagnose

Gerelateerde artikelen

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Ons brein bevat behalve neuronen ook een verscheidenheid aan immuuncellen die belangrijk zijn voor een goede breinwerking. Een onderzoeksteam geleid door Dr. Kiavash Movahedi (VIB Centrum voor Inflammatieonderzoek, VUB) heeft…

Mensen met prediabetes hebben al subtiele schade in de witte stof van hun hersenen, wat uiteindelijk tot een achteruitgang kan leiden in het cognitief functioneren. Prediabetes is een voorstadium van…

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar Statistische Genetica Danielle Posthuma (VU/Amsterdam UMC, locatie VUmc) heeft de genen, hersengebieden en celtypen geïdentificeerd die van belang zijn bij intelligentie en bij…

Ouderlijke aanraking vermindert de aandacht van kinderen voor sociale dreiging en verhoogt het vertrouwen, vooral bij sociaal angstige kinderen. Daarmee zou aangeraakt worden door hun ouders de sociale angst van…

Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf…

Impulsieve mannen met psychopathische trekken hebben afwijkingen in hun hersenverbindingen. Zij hebben slechtere zogeheten ‘wittestofverbindingen’ tussen bepaalde hersengebieden. Dat publiceren onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Nederlands Instituut voor…

Iedereen heeft weleens te maken met kleine stressmomenten. Leiden ze echter tot aanhoudende negatieve emoties, dan kunnen ze op de langere termijn ernstige gevolgen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van…

Jongeren die slecht slapen zijn online vaker agressief. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Dat een slechte slaapkwaliteit allerlei negatieve effecten heeft voor ons mentaal…

Er is veel te doen over de vroege detectie van persoonlijkheidsstoornissen in de adolescentie. Bij professionals lijkt een weerstand te bestaan om een diagnose te stellen. Dit laat recent onderzoek…

Op jaarbasis wordt circa een kwart van de werkende bevolking geconfronteerd met traumatische gebeurtenissen, zoals criminaliteit, ongevallen, ernstige ziekte of dood van een dierbare. Een deel van de getroffenen kampt…

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv (TUA) toont aan dat mensen vaak hun eigen omgang met stress projecteren op collega’s en werknemers. Hierdoor ontstaat er miscommunicatie en…

Een slaaptekort kan van grote invloed zijn op het functioneren van onze hersenen. Zo kan het leiden tot geheugenverlies en een verstoorde visuele waarneming. Dat blijkt uit onderzoek van de…

Voor iedereen die elke ochtend dezelfde route naar het werk neemt, is dit waarschijnlijk zo’n gewoonte dat het bij wijze van spreken kan worden gedroomd. Het breindeel dat hierin een…

Het was al bekend dat volwassenen die als kind zijn misbruikt een groter risico lopen op angsten, depressies en zelfmoord. Maar wat er precies in de hersenen gebeurt als gevolg…

Hoe meer mensen in je omgeving negatieve emoties ervaren, hoe groter de kans dat jij deze gevoelens overneemt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Warwick. Jongvolwassenen zouden…

Tot nu toe dachten wetenschappers dat het gen ApoE4 de voornaamste indicator was voor de ziekte van Alzheimer. Maar onderzoekers van de University of Southern California en University of Manchester…

Succesvol herstel van psychische aandoeningen begint met een goede diagnose. Classificatie en interpretatie van de symptomen geven richting aan de behandeling en voorkomen dat er in den blinde medicijnen of…

Het DNA van militairen die na uitzending naar een oorlogsgebied PTSS-klachten ontwikkelden beschermt minder goed tegen traumatische ervaringen. Genetisch materiaal toont doorgaans meetbare veranderingen na schokkende gebeurtenissen. Militairen die PTSS-klachten…

IQ-tests zijn niet ontwikkeld op basis van theorieën over intelligent gedrag, maar met behulp van waarnemingen en wiskundige statistiek. Toch worden de tests dagelijks gebruikt in neuropsychologisch onderzoek bij patiënten…

Arne Deijl heeft al 22 jaar zijn eigen huisartsenpraktijk in Oud-Beijerland. Sinds tien jaar geeft hij daarnaast nascholing bij Leerpunt Koel aan professionals binnen zijn vakgebied. Met het adviesrapport dat…

Uit eerdere onderzoeken bleken kinderen met jonge moeders het voordeel te hebben bij intelligentietesten, maar dit lijkt nu juist omgekeerd te zijn. De resultaten van een recent onderzoek wijzen op…

De activiteit van huidcellen die zijn veranderd in hersencellen kan op speciale chips nauwkeurig worden afgelezen. Onderzoekers van het Radboudumc ontwikkelden een sterk verbeterde techniek, die door het Journal of…

Een nieuwe applicatie zorgt ervoor dat hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg efficiënter kunnen screenen of iemand psychische problemen heeft. Het gaat om een ‘slimme’ digitale vragenlijst, waarbij het antwoord op…

Bij gezonde ouderen lijken herinneringen en emoties, die als gevolg van eerdere ervaringen met het proeven van smaken zijn vastgelegd in het geheugen, te bepalen of zij iets lekker vinden.…

Een spectaculaire doorbraak in het onderzoek naar schizofrenie: Nederlandse en internationale onderzoekers, waaronder VU-hoogleraar Danielle Posthuma, hebben zes nieuwe genen ontdekt voor schizofrenie, in de grootste studie in zijn soort.…

Bij een kleine groep kinderen en jongeren functioneren de ogen uitstekend maar gaat er toch iets mis in de waarneming. Dat wordt meestal veroorzaakt door een foutje in het brein;…

Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen, zoals borderline; narcistische of vermijdende persoonlijkheidsstoornissen, moeten sneller en beter opgespoord worden. Dan kunnen ouderen in de laatste fase van hun leven beter behandeld worden, stelt bijzonder…

Rapportages pro Justitia, regelmatig worden ze aangehaald in kranten-artikelen of op televisie met betrekking tot bekende strafzaken. Ze worden opgesteld omdat niet alleen van belang is te bewijzen dat iemand…

Hoe kun je als onderzoeker voor de rechtbank verklaren waarom iemand een seksueel delict heeft gepleegd of voorspellen hoe hoog het risico is dat een verkrachter in herhaling valt. De…

De Forensisch Ambulante Zorg (FAZ) biedt behandel- en reclasserings-programma’s voor volwassenen met problemen op psychiatrisch-, verslavings-en forensisch gebied. Jeroen Lambriks, directeur bedrijfsvoering en Rogier van Bemmelen, psychiater en manager behandelzaken…

Als mensen na een lang traject in de ggz uitbehandeld zijn, is de stap naar zelfstandig wonen vaak te groot. In die gevallen biedt ‘beschermd wonen’ hen de mogelijkheid om…

Onderzoekers van de Mayo Clinic hebben een nieuwe biomarker ontdekt voor hersen– en ruggenmergontstekingen. Hiermee is het mogelijk om sneller een diagnose te kunnen stellen en behandeling in te zetten.…

De oorzaak voor jouw gewichtstoename ligt mogelijk niet aan jezelf of de stress die je ervaart, maar aan je gestreste partner. Een team van wetenschappers van de University of Michigan…

Geheugenverlies en verwardheid hoeft niet voor te komen bij iedereen die ouder wordt. Nieuw onderzoek laat zien dat een aantal delen in het brein bij 60-plussers geen tekenen vertonen van…

Een sterke gerichtheid op beloning gecombineerd met een gebrekkige zelfbeheersing lijken samen te gaan met het plegen van delicten. Hersenscans wijzen erop dat deze combinatie voorkomt bij criminelen met psychopathie,…

Bij fysieke inspanning komen vergelijkbare stoffen vrij die onze hersenen gebruiken om kennis en ervaringen op te slaan. Onderzoekers van het Radboudumc hebben gevonden dat kennis beter wordt opgeslagen als…

Wie gedurende langere tijd slecht slaapt kan zich maar moeilijk concentreren en is doorgaans prikkelbaarder dan anders. Bij mensen die van zichzelf al een ‘kort lontje’ hebben, kunnen slaapproblemen leiden…

Psychische problemen – men wil ze nog wel eens op een grote hoop gooien. Ze komen echter in verschillende gradaties voor, hebben zeer diverse oorzaken, zijn soms goed, soms slecht…

Hersenonderzoek omvat een zeer breed gebied. Niet alleen wordt onderzocht hoe zenuwcellen met elkaar communiceren. Ook bekijkt men hoe bepaalde sociale patronen en ziekten ontstaan. “Belangrijk, zeker met de kennis…

 

Behandeling

Gerelateerde artikelen

Onderzoekers van de MIT zijn er voor het eerst in geslaagd om een enkelvoudige, wendbare microvezel door het brein te laten bewegen. De vezel is vergelijkbaar met hersenweefsel en is…

Een onderzoek naar de werking van beeldende therapie bij vluchtelingen met een posttraumatisch-stresssyndroom levert veelbelovend resultaat op. Meer mensen hielden de therapie vol. Voor Susan van Hooren, bijzonder hoogleraar Vaktherapie…

Ouderenpsychiatrie onderscheidt zich op meerdere vlakken van reguliere volwassenenpsychiatrie. Dat vertaalt zich onder meer in een andere aanpak van verschillende ziektebeelden. Twee experts geven een toelichting. Ouderenpsychiatrie apart specialisme Dr.…

Eenzaamheid, ziekte, zorg en verlies. Het zijn termen die vaak in een adem genoemd worden met ouderdom. Hoewel men met behulp van medische technologie streeft naar een zo lang mogelijk…

Kinderen en adolescenten met angststoornissen zouden het meest gebaat zijn bij cognitieve gedragstherapie (CGT) in groepsverband. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. Onderzoeker Andrea Cipriani…

Van 27 september tot en met 6 oktober werd de Week tegen Eenzaamheid gehouden. Prachtig natuurlijk, al die aandacht. Aandacht die mensen die kampen met eenzaamheid ook zo hard nodig…

Belgische wetenschappers concluderen dat een cochleair implantaat bij slechthorende ouderen dementie kan tegengaan. “Op latere leeftijd zeggen mensen vaak dat een implantaat geen zin meer heeft, maar ons onderzoek bewijst…

Nieuw onderzoek van Agnes van Minnen van de Radboud Universiteit ondergraaft het belang en het idee over de noodzaak van een vaste therapeut bij de behandeling van een Posttraumatische Stressstoornis…

1 op de 5 mensen krijgt op een bepaald moment te maken met een irrationele angstvorm zoals angst voor spinnen, kleine ruimtes of hoogten. De meesten krijgen nooit een behandeling…

Het is inmiddels geen science fiction meer: via geïmplanteerde elektrodes in het brein zijn enkele volledig verlamde patiënten inmiddels in staat te communiceren. En de techniek gaat verder: “We staan…

De afgelopen weken was het op meerdere plekken in het nieuws: snel het juiste medicijn selecteren met gekweekte hersencellen van patiënten. Voor mensen met het syndroom van Dravet is dit…

Iedereen heeft weleens last van angst of bange gevoelens. Denk bijvoorbeeld aan nervositeit voor een examen, een belangrijk gesprek of lopen in het donker. Gelukkig zijn er genoeg manieren om…

Mensen die kampen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zouden al geholpen zijn met slechts vijf gespecialiseerde therapiesessies. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Boston, dat recent online gepubliceerd…

Zowel bij de erkenning als behandeling van angststoornissen valt nog veel te verbeteren. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek in opdracht van de World Health Organization. Grote studie naar de…

Heb jij regelmatig moeite om in slaap te vallen? Wetenschappers van the Baylor University veronderstellen de oplossing te hebben gevonden. Het maken van een to-do-lijst, net voor bedtijd, zou helpen…

De juiste stimulering met elektronische prikkels van de zenuwen in de arm zorgt er voor dat mensen een complexe bewegingstaak beter kunnen aanleren. Hun hersenen blijken tijdens het leren van…

Eén op de tien Europeanen heeft last van rusteloze benen, ook wel het Restless Legs Syndrome (RLS) genoemd. De precieze oorzaak van de aandoening is echter nog grotendeels onbekend. Nu…

Welke psychische processen zijn betrokken bij hoe mensen met hun boosheid en agressie omgaan? Promovenda Lotte Veenstra van de Vrije Universiteit Amsterdam ging op onderzoek uit. Meestal willen mensen die…

Het was al bekend dat schrijven over je gevoelens een middel is om trauma’s uit het verleden te verwerken. Maar dat het ook kan helpen om met toekomstige situaties om…

Er heeft mogelijk een grote doorbraak in het onderzoek naar schizofrenie plaatsgevonden. Wetenschappers van l’Université de Caen Normandi hebben voor het eerst het gebied in de hersenen kunnen identificeren dat…

In april van dit jaar haalde een psychiatrisch patiënt het nieuws toen hij zichzelf door middel van een gasexplosie van het leven beroofde in zijn woning in Veendam. Er werd…

Als je weet wat de voedingsbodem en triggers zijn voor het proces van radicalisering, is het wellicht ook mogelijk om preventief op te treden. Hoe ziet die voedingsbodem eruit en…

Kinderen en jongeren met een post-traumatische stressstoornis (PTSS) kunnen met slechts een paar uur therapie – met EMDR of schrijftherapie – succesvol behandeld worden. Dit blijkt uit onderzoek van de…

Kinderen met Downsyndroom hebben vaak een vertraagde taalontwikkeling, zowel in het begrijpen als het uiten van taal. Zeker in de eerste jaren gebruiken ze veel ondersteunende signalen zoals gebaren. Gedragsonderzoeker…

Onderzoekers van de afdeling Experimentele Psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een methode gevonden om verborgen stille herinneringen uit het menselijk werkgeheugen te traceren en te onthullen. De techniek die…

In Limburg, waar beide heren werkzaam zijn in de ouderenpsychiatrie, zien ze het bijna dagelijks: ouderen die in een crisis binnen worden gebracht. Vijf jaar terug kwam het merendeel van…

Verwarde man klimt op Waalbrug’, ‘Verwarde man zwemt in Amsterdamse gracht’, ‘Politie schiet verwarde man neer in Haaren’: een korte ronde op internet levert een keur aan voorbeelden op van…

Met een psychiatrische aandoening houdt je leven niet op. Je kunt werken of naar school, net als ieder ander: dat is de gedachte achter IPS of Individuele Plaatsing en Steun.…

De strafrechtelijke recidive onder ontoerekeningsvatbaren die door de strafrechter in een psychiatrisch ziekenhuis zijn geplaatst, ligt rond de veertig procent; tweemaal zo hoog als bij tbs-gestelden. Een van de oorzaken…

‘Het laagste van het laagste’: zo voelde de aan drank en cocaïne verslaafde Michael (52) zich toen hij zes jaar geleden dakloos werd. De Amsterdammer verzorgde zichzelf niet meer goed,…

Iedereen vindt het fijn om een zekere mate van eigen regie te kunnen voeren en om uitgedaagd te worden. Dit is niet anders voor mensen die gekwalificeerd worden als kwetsbare…

Voor mensen met een psychosociale kwetsbaarheid waren er voorheen twee mogelijkheden: thuis een aantal uur in de week begeleiding krijgen of wonen in een beschermde woonvorm. “Met de komst van…

Emotion Focused Therapy (EFT) ziet emotie als drijvende kracht van het menselijk bestaan. Hoe werkt deze therapie in de praktijk? Juliette Becking en Annemarie Broekhuijsen, psychotherapeuten en tevens bestuurders van…

Volgens de groeiende therapievorm Emotion Focused Therapy (EFT) ligt emotie ten grondslag aan het welbevinden van mensen. Volgens EFT zijn veel psychologische problemen emotionele problemen. Pas als die worden aangepakt,…

Op het moment dat mensen vanwege ernstige psychische problemen in een crisissituatie belanden en intensieve zorg nodig hebben, kon een crisisteam tot voor kort alleen een acute opname bieden. Dankzij…

Mensen willen liefst in hun eigen omgeving geholpen worden. De resultaten van die hulp zijn doorgaans beter dan wanneer zij die hulp krijgen tijdens een opname. De cliënt kan zoveel…

Veel mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) vallen qua zorg tussen wal en schip. Een te laag IQ voor ondersteuning vanuit de ggz en te psychiatrisch voor de zorg…

Herhaling vormt de hersenen. De positieve kracht van herhaling zou daarom veel meer benut moeten worden bij de behandeling van mensen met bijvoorbeeld een dwangstoornis of de ziekte van Parkinson,…

Onderzoekers hebben een nieuwe methode gevonden om essentiële tremor te behandelen. In de publicatie in the New England Journal of Medicine beschrijven ze een methode, waarbij wordt gebruik gemaakt van…

Meer dan een miljoen mensen kampt met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Veel mensen met SOLK-klachten voelen zich onbegrepen. Vaak zien ze meerdere specialisten die geen verklaring kunnen vinden…

Er zijn verschillende mogelijkheden om borderline persoonlijkheidsstoornis goed te behandelen. Klinisch psychologen Odette Brand-de Wilde en Arnoud Arntz geven uitleg. Is er altijd sprake van een goede diagnose van borderline?…

Een persoonlijkheidsstoornis is een van de meest veelvoorkomende psychiatrische aandoeningen. Bij een persoonlijkheidsstoornis is sprake van een afwijkend en langdurend aanwezig patroon van denken, voelen en beleven op een breed…

De persoonlijkheidsstoornis komt in vele soorten, maten en intensiteiten voor. Op basis van de diagnostiek worden mensen met persoonlijkheidsstoornissen onderverdeeld in vier groepen: cluster A, cluster B, cluster C en…

Jongeren met het borderline persoonlijkheidssyndroom hebben veel baat bij therapie, maar vinden het tegelijkertijd lastig om dat te aanvaarden. Prof. dr. Patrick Luyten van de KU Leuven geeft uitleg over…

Psychosomatische klachten kunnen iemands leven enorm ontregelen. Mensen hebben zeer reële pijn- of uitvalsklachten, maar zowel de huisarts als de specialist kunnen geen lichamelijke (somatische) oorzaak vinden. Omdat de klachten…

 

Palliatieve fase

Gerelateerde artikelen

Uit onderzoek van het VUmc CCA/Hersentumorcentrum, Amsterdam Neuroscience, en het VUmc MEG centrum is het hersennetwerk in combinatie met cognitieve achteruitgang na een hersenoperatie onderzocht. De studie, gepubliceerd in Scientific…

De belangstelling voor het thema levensbeschouwing in de ggz is ondanks de secularisatie sterk toegenomen. Cliënten geven aan dat zingeving voor hen essentieel is voor herstel. Dit geeft de christelijke…

Op een systematische en professionele manier met de cliënt en zijn of haar naasten werken, is erg belangrijk voor het herstel in de breedste zin van het woord. Dit kan…

 

Nazorg

Gerelateerde artikelen

Op dit moment worden steeds meer banen gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn mensen die, bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking, een psychische kwetsbaarheid…

Voor mensen met een psychische aandoening is het hebben van een baan erg belangrijk voor het herstelproces, daar zijn de deskundigen het over eens. Van deze groep is echter maar…

Mensen met sterke achterdocht vrezen dat andere mensen hen in de gaten houden en iets willen aandoen. Om paranoïde-angst te overkomen, moeten patiënten hun angsten confronteren. Iets dat erg veel…

Een snelle diagnose en behandeling bij een acute CVA (Cerebro Vasculair Accident, oftewel beroerte) zijn van levensbelang. Voor de levenskwaliteit in de chronische fase daarna is het minstens zo belangrijk…

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een bepaalde vorm van neurotherapie zenuwschade kan verzachten die veroorzaakt wordt door chemokuren. Deze therapie heet neurofeedback en houdt in dat hersenactiviteit wordt omgezet in…

De Stichting Anton Constandse heeft de afgelopen jaren intensief gewerkt aan het professionaliseren van herstelondersteuning. Met de Hogeschool Leiden is een post-hbo-opleiding op het gebied van herstelondersteuning opgezet, genaamd ‘Sociaal…

Er vindt momenteel een soort evolutie plaats op het gebied van herstel in de psychische gezondheidszorg. Jarenlang stonden vooral de ziekte, stoornis en symptomen centraal, maar langzaam verschuift dat naar…

‘De toekomst van de geestelijke gezondheidszorg’: zo wordt wijkgerichte zorg ook wel genoemd. Zorg- en hulpverleners werken in een wijk samen aan behandeling en begeleiding van patiënten met psychiatrische problemen.…

Er zijn drie vormen van herstel: medisch, individueel en maatschappelijk. Medisch herstel kan (zoveel mogelijk) worden bereikt met behulp van medicatie, psychotherapie en/of diverse vormen van begeleiding en hulpverlening. Individueel…

De herstelgerichte benadering is een behandelmethode die cliënten met psychiatrische stoornissen stimuleert meer zelfredzaam te worden. De benadering heeft niet als doel om iemand volledig te genezen. Het gaat er…

 

Algemeen

Gerelateerde artikelen

Na een ongeval bleef Eugenie de Ruiter last houden van pijn, die steeds erger werd en uiteindelijk zeventien jaar zou aanhouden. Inmiddels weet ze waar de pijn vandaan kwam en…

Robert Scholten was 39 jaar toen hij voor het eerst last kreeg van dystonie. “Ik werkte interim als leidinggevende en kreeg last van nekkrampen en schudden van het hoofd. Het…

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

Stress en allerlei klachten die daarmee samenhangen, vormen een behoorlijke caseload voor huisartsen. Maar welke factoren spelen een rol bij stress en wat kun je als huisarts doen om stress…

Neurowetenschappers van de Universiteit van Oklahoma hebben een gebied in de hersenen ontdekt waar smaakbeleving en pijn elkaar kruisen. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neuroscience.…

Multiple team membership is steeds meer gemeengoed binnen grote bedrijven en overheidsinstanties. Dit concept van werken in meer dan één team aan meerdere projecten tegelijk maakt het werk voor ervaren…

Mondriaan heeft het eerste topklinische centrum met expliciete focus op persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen. Psychiatrische zorg voor ouderen is enorm belangrijk, vinden Sylvia Heijnen-Kohl (Zorgdirecteur Ouderen bij Mondriaan en Klinisch psycholoog/psychotherapeut)…

Het aantal Nederlanders dat kampt met werkgerelateerde stressklachten, neemt helaas nog steeds toe. Maandelijks melden duizenden werknemers zich ziek door conflicten op het werk, veelal met hun baas. In deze…

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in…

Voor het eerst zijn er plekken op het menselijke genoom (de totale erfelijke aanleg) gevonden die verschillen in zingeving tussen mensen kunnen verklaren. Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Meike…

Als een bezoek aan de sportschool soms een grote opgave en mentale worsteling lijkt, realiseer je dan dit: die strijd is echt en het gebeurt in je brein. De hersenen…

9 van de 10 mensen gebruikt een zoekmachine zoals Google, Yahoo, Bing of DuckDuckGo om gezondheidsinformatie te vinden. Maar de resultaten van zoekmachines houden geen rekening met betrouwbaarheid of relevantie…

Piekeren heeft niet alleen een invloed op je mentale maar ook je fysieke toestand. De oorzaak hiervan is dat piekeraars onder stress eerder geneigd zijn hun lichamelijke signalen en behoeftes…

Prikkelbaar, gevoelens van verdriet en tranen na de seks zijn de symptomen van postcoïtale dysforie (PCD), ook bekend als post-seks blues. Daar waar eerder onderzoek heeft uitgewezen dat dit fenomeen…

Een grote groep mensen wordt dagelijks geconfronteerd met intense gevoelens van angst als gevolg van een traumatische ervaring. Wanneer deze klachten niet vanzelf verdwijnen, spreekt men van een posttraumatische stressstoornis…

Hoe goed je bewust bent van de schadelijke effecten van junkfood lijkt helemaal niks uit te maken voor je eetkeuzes. Volgens onderzoekers van het Max Planck Institute for Metabolism Research…

Wil je een dyslexieverklaring? Die kun je heel gemakkelijk krijgen door dyslexie te veinzen. Althans, dat suggereerde tv-programma Rambam vorig jaar. In de praktijk is het echter erg lastig om…

De nare gebeurtenissen uit het verleden van ouders kunnen niet alleen op hun eigen gezondheid lang doorwerken, maar ook op die van hun kinderen. Wetenschappers van de Drexel University ontdekten…

Slechtzienden scoren beter op intelligentietests, blijkt uit onderzoek. Brillendragers worden hiermee wederom beschouwd als intelligenter. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications beweert een internationaal onderzoeksteam dat brildragers mogelijk niet alleen…

De laatste tien jaar zijn ouderen even eenzaam gebleven. Dat betekent dat nog steeds 10% van de ouderen heel eenzaam is en graag meer wil meedoen. Dat blijkt uit de…

Een van de fundamenten van onze maatschappij is dat we mensen in nood helpen. Men gaat ervan uit dat we anderen helpen omdat we empathisch zijn en met ze meevoelen.…

De meeste heteroseksuele vrouwen geven de voorkeur aan mannelijke gezichten, ongeacht hun hormonale status. Dat blijkt uit een onlangs verschenen onderzoek in het tijdschrift Psychological Science. 584 vrouwen Het onderzoek…

Mensen die een gevoel van controle over hun leven hebben en een doel en betekenis in het leven vinden, hebben minder kans op angststoornissen, zelfs als ze door de moeilijkste…

Lichaamsbeweging helpt senioren makkelijker op woorden te komen, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. Ouderdomsmomenten Uit de publicatie blijkt dat gezonde ouderen die regelmatig…

Vind jij het verschrikkelijk om voor publiek te moeten spreken? Denk dan nog maar eens terug aan dit onderzoek. Wetenschappers van de John Hopkins University hebben namelijk ontdekt dat we…

Ouderen kunnen beter op thuis-gerelateerde stress anticiperen dan jongvolwassenen, maar blijken deze vaardigheid minder goed in te kunnen zetten om de effecten ervan om te draaien. Dat blijkt uit onderzoek…

Breng jij het grootste deel van de dag zittend door? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Onderzoekers van the University of California veronderstellen namelijk dat een sedentaire levensstijl mogelijk…

Het gevoel van eenzaamheid hoort bij het leven en helpt ons juist verder. Maar als het gevoel structureel wordt, is hulp gewenst. Toch sluiten de beschikbare methoden om eenzaamheid op…

Wie regelmatig spanningen ervaart, zou er goed aan doen een tijdelijke Facebookstop in te lassen. Dat blijkt uit onderzoek van the University of Queensland, recent verschenen in the Journal of…

Onderzoeker klinische neuromusicologie Artur Jaschke laat zien dat muziekonderwijs bijdraagt aan de planning, de controle van gedrag en het geheugen van kinderen. Artur Jaschke: “Muziek heeft niet alleen een intrinsieke…

De wereld door de ogen van een ander kunnen bekijken (cognitieve empathie) en meevoelen met de belevingswereld van een ander (affectieve empathie) zijn de twee componenten van empathie. De een…

Begin dit jaar is de nieuwe donorwet van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra aangenomen, en deze wet is niet onomstreden. Naast het feit dat er veel persoonlijke, filosofische en religieuze redenen…

Heeft je partner pijn? Reik naar zijn of haar hand en niet alleen je ademhaling en hartslag zullen synchroniseren, maar ook je hersengolven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat gepubliceerd…

Adolescenten ervaren vaker jaloezie wanneer zij met leeftijdsgenoten zijn, maar ook als ze online zijn. Dat blijkt uit onderzoek van psychologe Hannah Lennarz van de Radboud Universiteit. Lennarz promoveert 9…

Basisschoolkinderen die opgroeien in een omgeving met meer groen, plukken hier later de vruchten van. Uit onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health blijkt namelijk dat de proefpersonen verbeterde…

Britse onderzoekers zijn van mening dat het stelselmatig pesten van een gezinslid het risico verhoogt op psychische aandoeningen als bipolaire stoornis of schizofrenie op latere leeftijd. Zaak dus voor ouders…

De elektrische hersensignalen, gemeten met een EEG, zijn bij mannen en vrouwen verschillend. Het verschil in de patronen is niet te zien, ook niet door een ervaren neuroloog, maar de…

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, maakt meditatie je nauwelijks socialer. Dat blijkt uit een reviewartikel in Scientific Reports naar twintig publicaties over de effecten van meditatie op sociaal…

Op zaterdag 9 juni organiseert de Nederlandse Rett Syndroom vereniging voor de Rett meiden en gezinnen een familiedag. De meisjes worden die dag verwend en afsluitend krijgen ze een goodie…

Neem jij regelmatig deel aan religieuze activiteiten, zoals een mis? Dan hebben we goed nieuws voor je. Onderzoekers van the Emory Rollins School of Public Health veronderstellen namelijk dat het…

Op de middelbare school zijn leerlingen die pestgedrag vertonen populairder dan op de basisschool. Dit blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels onder meer dan 2000 middelbare scholieren en 500…

De werkzame beroepsbevolking in Nederland telt volgens de meest recente schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 8,6 miljoen mensen. Van die groep verzuimt 45 procent gemiddeld…

Eerder onderzoek toonde al aan dat extreme verlegenheid erfelijk is. Maar omdat ‘verlegenheid’ zo’n breed concept is, is het moeilijk om specifieke genen te vinden. Anita Harrewijn van de Universiteit…

Bij kinderen met leer- of ontwikkelingsproblemen wordt vaak gedacht dat het brein vastligt en niet meer zal veranderen. Terwijl in een optimale omgeving en binnen goede samenwerking rondom het kind…

Het adolescentenbrein reageert sterker op het ontvangen van beloningen. Dit kan leiden tot risicogedrag, maar heeft ook een positieve functie: het maakt het leren namelijk gemakkelijker. Dat melden onderzoekers van…

Welke psychologische factoren vormen de sleutel tot een lang en gelukkig leven? Als we recent onderzoek moeten geloven, zijn dit optimisme, koppigheid, een goede werkethiek en sterke familieband. De resultaten…

Studies hebben aangetoond dat de consumptie van groenten, fruit en vlees essentieel is voor een goede mentale gezondheid. Maar welke van de drie het meest effectief is, was nog niet…

“Hoogmoed komt voor de val”, zo luidt het bekende spreekwoord. Maar is dit ook daadwerkelijk de waarheid? Onderzoekers van de universiteiten van Stirling en Aberdeen zochten het uit. Vallen bij…

Reageert jouw hond ook altijd zo vrolijk als hij je blije gezicht ziet? Wetenschappers van the University of Helsinki veronderstellen de verklaring hiervoor te hebben gevonden. Het blijkt alles te…

Iedereen is weleens angstig en bezorgd. Maar bij mensen met een gegeneraliseerde angststoornis komen deze gevoelens wel heel vaak voor. Ze maken zich constant druk en piekeren buitensporig over de…

Mensen die emotioneel instabiele neigingen hebben, lopen over het algemeen een hoger risico om depressies en angsten te ontwikkelen. Maar in het geval ze daarnaast ook extravert of zorgvuldig zijn,…

Het merendeel van de 18- tot 25-jarigen is tevreden met het leven in het algemeen en hun sociale leven. Ongeveer 85 procent gaf dat desgevraagd aan in 2016. Jongvolwassenen die…

Dat Karen jaren na haar studie logopedie zelf spraakproblemen zou krijgen, had ze nooit voor mogelijk gehouden. Als gevolg van hersenletsel kreeg de moeder te maken met dysartrie. Een spraakstoornis…

Voor het eerst lijkt er bewijs gevonden dat leven in sociaal isolement een positief effect met zich meebrengt. Wetenschappers van de University at Buffalo suggereren dat een deel van de…

1 op de 4 Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting. Totale aantal vermoedelijk hoger In 2016 stonden 3,8 miljoen mensen…

Als mensen in een prikkelbare stemming zijn doordat ze last hebben van emotionele problemen in het dagelijks leven, zijn ze sneller afgeleid door negatieve informatie uit hun omgeving. Dit blijkt…

Hechte vriendschappen op oudere leeftijd zijn niet alleen leuk en verrijkend. Ze kunnen mogelijk ook helpen om cognitieve achteruitgang tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in het…

Of het nu om het onthouden van de boodschappen gaat, een examen of de naam van je nieuwe buurvrouw: met deze tips wordt het voortaan een eitje. 1. Blijf actief…

Ben jij een echte dagdromer? Dan hebben we goed nieuws voor je. Onderzoekers van de Georgia Institute of Technology veronderstellen namelijk dat het wijst op creativiteit en intelligentie. Meer dan…

Een hersenschudding duurt meestal niet langer dan enkele weken. Maar bij Jeanne Roeland was dit een ander verhaal. Niet alleen nam haar herstel een halfjaar in beslag, later liep ze…

Onderzoekers van het Radboudumc en collega’s in Maastricht, Rotterdam, Groningen en Durham (VS) hebben gevonden dat de hersenomvang mede wordt bepaald door een grote groep samenwerkende genen die bekend staat…

Het vermogen van tweetalige sprekers om een tweede taal te spreken wordt beter na het gebruiken van een lage dosis alcohol. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal…

Wanneer het aankomt op beloningen, blijkt ons brein een kortere wachttijd te prefereren. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Texas, gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports. Dopamine De…

Tijdens de kindertijd kunnen veel vaardigheden en functies alleen in zogenaamde kritische periodes geleerd worden. Er wordt verondersteld dat het openen en sluiten van deze kritische periodes gebeurt in de…

Bij het leren van een vreemde taal blijken er andere neurale processen actief te zijn dan eerder was aangetoond. Een Leids onderzoeksteam ontdekte parallelle maar afzonderlijke bijdragen van de hippocampus…

Luisteren naar muziek kan ervoor zorgen dat vrouwen mannelijke gezichten als aantrekkelijker beoordelen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Vienna en de University of Inssbruck. De studie is…

Het maken van en luisteren naar muziek heeft een positieve invloed op de neurologische ontwikkeling van de hersenen en de sociale, emotionele en intellectuele vaardigheden van kinderen. Ondanks wetenschappelijke bewijzen…

Onze angstreacties lijken af te hangen van de balans tussen twee gebieden in de hersenen. Onderzoekers van het Radboud Universiteit en de Radboudumc publiceren op 11 september in The Journal…

Het beeld dat kinderen van zichzelf hebben is van grote invloed op hun ontwikkeling. Zo kan een negatief zelfbeeld zorgen voor een gebrek aan zelfvertrouwen, wat weer remmend kan werken…

Psychologen hebben lang gedacht dat onze emoties zijn onder te verdelen in 6 hoofdcategorieën: blij, boos, verdrietig, angstig, afschuw en verbazing. Maar onderzoekers van de University of California veronderstellen dat…

Wanneer we ouder worden, verslechteren de functies van onze hersenen. Helaas valt hier niets aan te doen, maar er zijn wel manieren om het proces te verlangzamen. Benieuwd hoe dit…

Gebrek aan inspiratie? Zet eens een vrolijke muziekje op. Wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen en University of Technology Sydney hebben ontdekt dat het luisteren naar vrolijke muziek onze creativiteit…

Jaarlijks worden duizenden mensen het slachtoffer van stalking. Wat drijft de daders en wat maakt hun vasthoudendheid? We vroegen het Eric Blaauw, forensisch GZ-psycholoog en lector verslavingskunde. Complexe definitie Stalking…

Wilco was een drukbezet man. Een baan bij een verzekeraar, fijn gezinsleven en fanatiek triatleet. Tot een herseninfarct hier in één ruk een einde aan maakte. “De precieze oorzaak is…

Doet de titel of afbeelding van dit stuk je doen gapen? Onderzoekers van de University of Nottingham suggereren de verklaring hiervoor te hebben gevonden. Aanstekelijk Gapen is besmettelijk. Maar de…

Verstandelijke beperkingen worden vaak veroorzaakt door een mutatie die een gen beschadigt, waardoor het bijbehorende eiwit niet meer functioneert. Maar een mutatie kan ook de functie van een gen veranderen,…

Jongeren met psychopathische eigenschappen vertonen relatief vaak crimineel gedrag. Daarom is het belangrijk hen goed te kunnen herkennen. Wendy Zwaanswijk ontwikkelde en testte een nieuw meetmodel om psychopathische jongeren te…

Er wordt al langer gedacht dat beelden van slanke vrouwen effect hebben op wat mensen aantrekkelijk vinden. Maar dit was nooit wetenschappelijk onderbouwd. Reden voor Zwitserse wetenschappers om het verband…

Jarenlang wist Jos (63) niet wat er met haar aan de hand was. Ze voelde zich onbegrepen, warrig en kreeg niets voor elkaar. Tot de diagnose ADHD bij haar gesteld…

Stel, je loopt over straat als er ineens een zwarte schim jouw kant op komt. Je gevoel zegt omkeren, maar moet je hierop vertrouwen? Onderzoekers van de University of Portsmouth…

Ben je op zoek naar een nieuwe vrijetijdsbesteding? Overweeg dan eens vrijwilligerswerk. Het geeft zin aan je leven, structuur en het is een leuke ervaring. Voor wie nog niet is…

Toen Ariena Ruwaard (50) 9 jaar geleden naar de dokter ging, werd aanvankelijk aan een burn-out gedacht. Toch zei haar gevoel dat er iets niet klopte. Wat gevreesd werd, bleek…

Dromen zijn nog altijd een mysterieus terrein voor wetenschappers. Maar dat ze goed zijn voor onze gezondheid, staat als een paal boven water. Hierbij een lijstje wetenschappelijk bewezen voordelen. 1.…

Heb jij ook altijd last van een energiedip in de middag? Helemaal niet vreemd. Volgens wetenschappers van de Swinburne University of Technology heeft dit te maken met het beloningscentrum van…

Konden we als kind nog zo snel een nieuwe taal oppikken, tegenwoordig gaat dit een stuk lastiger. Nieuw onderzoek veronderstelt echter de oplossing. Bewegen tijdens het leren zou het proces…

Geven is beter dan nemen. Het is een bekend gezegde, maar nu ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Ons brein lijkt te zijn geprogrammeerd voor geluk als reactie op geven. Dat…

Opgeslagen herinneringen verliezen na verloop van tijd scherpte en detail. Bij emotionele herinneringen is dat niet of nauwelijks het geval. Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat dit komt doordat…

Mensen onderscheiden emoties in geluiden van gewervelde dieren. Niet alleen van zoogdieren als honden en katten, maar ook van amfibieën en reptielen. Dit blijkt uit een nieuwe studie onder leiding…

Evenals chimpansees willen mensen hun bedreigde soortgenoten, bijvoorbeeld na een overval, uit empathie troosten. Het dreigingsniveau en de sociale nabijheid zouden de kans op troost beïnvloeden. Dit blijkt uit een…

De communicatie tussen taalgebieden in het brein wordt ondersteund door hersencellen die ritmisch actief zijn. Verschillende ritmes blijken bovendien verantwoordelijk voor verschillende richtingen van informatieoverdracht. Een doorbraak in het onderzoek…

Onlangs stond Rob voor de rechter. Omdat de bank niet wilde geloven dat hij uitvinder was van de euro had Rob een bommelding gedaan. Nu zat hij vast, zonder enig…

Bij mannen verschilt de grootte van het brein onderling sterker dan bij vrouwen. Dat kan helpen verklaren waarom sommige psychiatrische stoornissen zoals ADHD en autisme vaker voorkomen bij jongens. Lara…

Openhartig vertelt Marjon (43) over haar zeldzame hypofyseaandoening acromegalie. In 2010 is ze geopereerd aan een hypofyse tumor en sindsdien krijgt ze maandelijks een injectie om de te hoge bloedwaarden…

De traditionele psychiatrie draait om het wegnemen van klachten en het leren leven met een psychische aandoening. De positieve psychologie gaat een stap verder: hoe kan iemand niet alleen ‘leren…

Het belang van ervaringsdeskundigheid dringt steeds meer door in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ervaringsdeskundigen worden ingezet in een-op-een-relaties met cliënten omdat zij deskundig zijn op het gebied van leven met…

De overstap van de forensische psychiatrie naar de reguliere ggz (geestelijke gezondheidszorg) vraagt om lef, aanpassingsvermogen en vertrouwen. De weg richting resocialisatie is immers soms een lange. Toch kan de…

Binnen zorg voor patiënten met anorexia nervosa is snelheid van behandeling cruciaal. Bij deze ziekte is er geen tijd te verliezen. Wachtlijsten en stijgende bureaucratie in de geestelijke gezondheidszorg (ggz)…

Onderzoekster Franca Tonnaer van de Maastricht University vergelijkt in haar studie de hersenen van geweldplegers met die van mensen zonder geweldverleden in de fMRI scanner tijdens een emotieprovocatie en een…

Natasja (43) heeft op z’n zwakst uitgedrukt een zware jeugd gehad. Vanaf een zeer jonge leeftijd heeft ze altijd in het GGZ-systeem gezeten en is grotendeels door haar oma opgevoed.…

Yvonne heeft ME (Myalgische encefalomyelitis). Wat als een zware griep begon is inmiddels zo ver gevorderd, dat ze 95% van haar tijd niets anders kan doen dan in bed blijven…

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van UvA-onderzoekers Jeroen Bos, Martin Vinck en Cyriel Pennartz heeft het bestaan van een nieuw type neuron aangetoond dat mogelijk een belangrijke rol speelt in…

Luister hieronder naar het gesprek: Transcript Welkom bij Mijn Gezondheidsgids. Vandaag zijn we in gesprek met Ellen over Huntington. Kun je mij kort uitleggen wat Huntington inhoudt? Huntington is een…

Stel je voor dat je in de rij staat bij een pinautomaat en de vorige klant laat een biljet van €100,- liggen. Waarom zou je het niet oppakken en zelf…

In Nederland maakt 80% van de mensen een traumatiserende gebeurtenis mee. Voorbeelden hiervan zijn: levensbedreigend ongeluk, geweldsincident, seksueel misbruik of plotseling verlies van dierbaren. In sommige gevallen kan dit iemand…

Spasticiteit, onwillekeurige bewegingen en coördinatieproblemen zijn allemaal klachten bij Cerebrale Parese (CP). Mienke (24) leeft hier al haar hele leven mee. Wat houdt Cerebrale Parese in? “Cerebrale Parese is bij…

Op 89-jarige leeftijd is Donald Tenbrunsel een soort van fenomeen. Hij surft gemakkelijk op het internet, praat met alle liefde over een breed scala van actuele onderwerpen, doet vrijwilligerswerk en…

Onderzoekers van het Radboudumc hebben recentelijk een zesweekse geheugentraining ontwikkeld waarmee de deelnemers leren om uitzonderlijke geheugenprestaties te leveren. Na de training bleken de neurotische verbindingen in hun hersenstructuur overeen…

De kunst om uitzonderlijke geheugenprestaties te leveren is aan te leren. Een zesweekse geheugentraining van 30 minuten per dag verandert een ‘normaal’ brein in dat van een geheugenkampioen. Proefpersonen konden…

Joke Jaarsma heeft Restless Legs, rusteloze benen, ook wel de ziekte van Willis Ekbom genoemd.  Zij kende de verschijnselen omdat haar moeder ook erg aan deze ziekte leed. Alleen had…

De recollectie van geluksmomenten gaat veel sneller dan die van droevige, enge of vreedzame herinneringen. En als je naar vrolijke of rustgevende muziek luistert komen mooie momenten vaker voor de…

Wanneer wordt iets een langdurige herinnering en wanneer ben je iets de dag erna weer vergeten? Isabella Wagner van het Radboudumc onderzocht hoe herinneringen in ons brein geordend worden. Voorkennis…

Patiënten met een ‘gespleten brein’ zouden ook een gespleten bewustzijn hebben, aldus de gangbare opvatting binnen de neurowetenschap. Een onderzoeksteam onder leiding van UvA-psycholoog Yair Pinto vond aanwijzingen dat de…

Joyce gaat door het leven met een bipolaire stoornis. Ze legt uit wat voor invloed dit heeft op haar dagelijkse bestaan. Wat waren je eerste klachten? “Ik heb geen “klachten”…

Het is een zwaar onderschat én uiterst kostbaar probleem: psychische problematiek op het werk. Werkgevers kunnen hier een positieve rol in spelen. Schade voor de economie Dat dit soort aandoeningen…

De problemen met lezen bij dyslexie komen deels door een niet-aangepaste werking van de hersenfuncties. Volgens een nieuwe studie blijkt bij dyslexie dat de sensorische informatieverwerking minder is. Dit bleek…

Tijdens de zwangerschap verandert de structuur van de vrouwenhersenen, vooral in delen met sociale functies. Die veranderingen blijven bestaan tot ten minste 2 jaar na de geboorte. Die ontdekking deed…

Marlies (41) heeft een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Na exposure therapie kan ze er inmiddels goed mee leven. Echter heeft ze lange tijd in een staat van hyperalertheid, vermoeidheid en onrust geleefd.…

Bianca (43) begon op haar 15e tijdens een vakantie met het tellen van boterhammen en het controleren van haar gewicht. Acht jaar later werd bij haar anorexia nervosa geconstateerd. Bianca:…

Signaalruis in een aantal verbindingen in de hersenen zorgt voor stotteren. Onderzoekers van een kinderziekenhuis in Los Angeles ontdekten dat de hersengebieden die betrokken zijn bij spraak, aandacht en emotie,…

Dat wij elkaar, in eerste instantie, beoordelen op het uiterlijk is een heel natuurlijke reactie. Het zit in onze genen. Iemand in een oogopslag herkennen als ‘gezond, vertrouwenwekkend, sterk en…

Conny (53) was 35 jaar oud toen ze een fietsongeluk kreeg. Hoewel het incident zelf onschuldig was, heeft ze als gevolg jarenlang pijn aan haar onderbeen gehad. Het ongeluk had…

‘Wat als ze straks denken dat ik mijn werk niet goed kan uitvoeren, dat ik niet te vertrouwen ben of nog erger, denken dat ik gek ben?’ Eén voor één…

Als peuter kon Norah Pennock tijdenlang in een lichtbron staren. Knippen, plakken, kleuren? Het lukte haar niet. Een psycholoog testte haar op autisme omdat ze nooit iemand aankeek, maar dat…

Voor wie als gevolg van psychiatrische problemen een tijd niet heeft deelgenomen aan de arbeidsmarkt, is terugkeer op de werkvloer niet vanzelfsprekend. Nog te vaak vallen zij na de behandeling…

Eleos biedt als christelijke ggz-instelling behandeling en begeleiding vanuit een gereformeerde identiteit. Cliënten ervaren deze identiteit als een pré en ondervinden dat de geboden zorg aansluit bij hun geloofsovertuiging. De…

Voor veel (jong)volwassenen met psychiatrische problemen die in een beschermende woonvorm of opvang verblijven en daar uit willen stromen, is de stap naar volledig zelfstandig wonen nog te groot. Voor…

Voor menigeen is de stap vanuit de ggz naar beschermd wonen te groot. Er is, zo stellen Federatie Opvang, RIBW Alliantie en GGZ Nederland, behoefte aan een integrale dienstverlening waarin…

Door de regie over de eigen behandeling te nemen, zijn veel mensen met psychische problemen sneller geholpen dan voorheen. Een aanpak die momenteel een vlotte opmars maakt in Nederland. Greetje…

In de psychiatrie wordt sinds 2002 veel gewerkt met Assertive Community Treatment. Vanaf 2004 is op deze behandelmethodiek een vervolg gekomen met Flexibele Assertive Community Treatment. Inmiddels wordt een nieuwe…

Een onmetelijke ontevredenheid over het uiterlijk, ingebeelde lelijkheid, een stoornis van de lichaamsbeleving. Dit zijn termen die de stoornis Body Dysmorphic Disorder (BDD) omschrijven. De groep mensen met deze stoornis…

Van oorsprong slaat het begrip dissociatie op het uiteenvallen van de psyche van een persoon. Het breekpunt wat hieraan vooraf gaat is de herinnering aan een traumatiserende gebeurtenis. Emeritus hoogleraar…

Brian worstelde gedurende langere tijd met een eetstoornis. Iets wat onschuldig begon met het ietwat meer letten op wat hij at, mondde uit in een allesbeheersende verslaving. Brian: “Ik zag…

Iedereen hoort wel eens een liedje dat vervolgens de hele dag in je hoofd blijft zitten. Volgens onderzoekers van de Durham University liggen deze ´oorwurmen´ beter in het gehoor dan…

Problemen met het geheugen beginnen voor veel vrouwen tijdens de overgang. Momenten van vergeetachtigheid, moeite met concentreren en niet helder kunnen nadenken zijn in deze periode niet ongewoon. Uit voorgaande…

Petra kampt met een bipolaire stoornis: “Mijn stoornis is als een auto waarvan de rem het niet goed doet.” Openhartig vertelt ze over de pieken en dalen in haar leven.…

Na een beroerte kreeg Siemon Vroom te kampen met afasie, een taalstoornis. Openhartig vertelt hij over zijn moeizame verhouding tot de taal én de weg naar herstel. Wanneer bemerkte je…

Muziek heeft een unieke invloed op het brein. Bij het luisteren naar en vooral bij het maken, en bij zingen wordt een groot aantal neuronale netwerken in zowel de linker-…

In de jeugd ‘licht’ traumatisch hersenletsel oplopen kan op latere leeftijd zware gevolgen hebben. Mensen kampen op volwassen leeftijd vaker met psychische aandoeningen en ze hebben een groter risico op…

Voor de meeste mensen is ‘normaal’ slapen gewoon, maar voor een deel is dit niet zo vanzelfsprekend. Zij kampen namelijk met slaapverschijnselen met vaak een enorme impact. 7 van deze…

Vanwege haar cerebrale parese is Amber (26) afhankelijk van dagelijkse zorg. Door een gebrek aan goede communicatie tussen instanties is zij zo’n twee dagen in de week bezig met het…

Emine (33) kreeg haar eerste paniekaanval toen ze een jong meisje was. Ze dacht dat er iets ernstigs mis met haar was. “Ik was verbaasd toen mij bij de huisartsenpost…

1. Wat is dyspneu? Dyspneu is te omschrijven als een onaangenaam gevoel bij ademhaling. De symptomen zijn niet in alle gevallen zichtbaar. Personen die het ervaren spreken van kortademigheid of…

Ilse Willemstein (27) merkte vanaf een jaar of 8 dat ze minder tolerant of gevoeliger was voor herhaaldelijke geluiden in haar omgeving. Toen had ze al een idee dat haar…

Ga naar de audio-versie Het vermogen om details te onthouden wordt minder op het moment dat iemand de middelbare leeftijd bereikt. De oorzaak van deze ‘vergeetachtigheid’ ligt in de manier…

Een tijd lang kon Renate (30) bijna de deur niet uit doordat ze dagelijks werd overvallen door paniekaanvallen. “Soms stond ik in de rij voor de kassa van de supermarkt…

Er zijn aanwijzingen dat psychologische stress, zoals die wordt ervaren door mensen met een depressie of een angststoornis, een uitwerking heeft op de slijtage van het lichaam. Het hebben van…

Arjan ter Voorde is 36 jaar als bij hem in maart 2014 een hersentumor wordt ontdekt. Een maand later wordt deze verwijderd. “Het herstel ging heel voorspoedig en ook de…

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. De eerste gevolgen zijn psychische problemen en gedragsverandering. Andere symptomen zijn ongewilde (choreatische) bewegingen en…

Deborah de Poorter had last van een conversiestoornis. Eigenlijk had ze al jaren te kampen met stress en lichamelijke klachten zoals maagklachten. Ze had niet zo’n besef van de ernst…

Het belang van hersenonderzoek is duidelijk: we besteden in Nederland per jaar meer dan 20 miljard aan de gevolgen van hersenziekten. Neurobioloog Pieter Roelfsema, directeur van het Nederlands Herseninstituut, en…

‘Psychotrauma’ komt steeds vaker in het nieuws. Hierdoor lijkt het alsof er vaker traumatische gebeurtenissen plaatsvinden. “Dat is niet het geval”, stelt Rolf Kleber, hoogleraar psychotraumatologie aan de Universiteit Utrecht.…

ME heeft het leven van Frank Twisk ingrijpend veranderd. De hond aaien veroorzaakt al spierkramp, maar met name onbegrip voor de ziekte doet pijn. De diagnose van ME De bedrijfs-…

Het aantal chronische hersenziekten is in de laatste jaren is sterk in aantal toegenomen. Wat kun je zelf doen om de kans erop te verkleinen? De rol van gezonde voeding…

Van de patiënten met een chronische ziekte heeft 20 tot 30% ook een psychisch probleem. Het kan toeval zijn. Het één kan ook het gevolg van het ander zijn. Maar…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.