Blijf op de hoogte

Hart, Vaat & longen

Podcast over shared decision making bij COPD-patiënten

Luister nu naar de speciaal voor huisarts ontwikkelde podcast over shared decision making bij COPD-patiënten en de impact van verschillende inhalatoren op het milieu, met hoogleraar huisartsengeneeskunde en oprichter van…

Etalagebenen behandelen met looptraining

Etalagebenen kenmerken zich onder andere door een stekende krampende pijn in één of beide benen tijdens het lopen, of vermoeidheid of een ‘doof’ gevoel. Door even te rusten (bijvoorbeeld door in de etalage van winkels te kijken) verdwijnt deze pijn weer, vandaar de term ‘etalagebenen’. Met looptraining onder supervisie van een gecertificeerde fysiotherapeut kan de patiënt de aandoening zelf gunstig beïnvloeden.2 In dit artikel vertellen we meer over looptraining als onderdeel van de therapie tegen etalagebenen of claudicatio intermittens, zoals de medische term is.

Corona en etalagebenen

Wat is de impact van de coronapandemie op patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)? Stellen mensen met etalagebenen een bezoek aan de huisarts en/of vaatchirurg uit? En zo ja, wat zijn daar dan de gevolgen van?

De medicatiemogelijkheden van de vaatchirurg bij etalagebenen

Een vaatchirurg heeft verschillende mogelijkheden met medicatie voor, tijdens en na een operatie bij Perifeer Arterieel Vaatlijden. Daarnaast zijn onlangs wetenschappelijke studies afgerond naar de werking van een antistollingsmiddel in combinatie met een bloedplaatjesremmer. Vaatchirurg dr. Michiel Warlé geeft een toelichting.

Goede informatie over perifeer vaatlijden voor patiënten nodig

Om met een arts te bespreken welke medicatie passend is, is het voor mensen met etalagebenen of Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) aan te raden zich goed te informeren. Maar de medicatie voor antistolling (in de volksmond bloedverdunners genoemd) is best ingewikkeld.

Wat je als patiënt kunt doen om goed met medicatie voor etalagebenen om te gaan

Weten mensen met Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) goed hoe zij preventief met hun ziekte en medicatie om moeten gaan? Huisartsen en vaatchirurgen vragen zich dat af. En vaak is er een groot verschil tussen ‘weten’ en ‘doen’.

Perifeer Arterieel Vaatlijden: is het nodig om preventief medicatie te gebruiken?

Zo gauw de diagnose ‘Perifeer Arterieel Vaatlijden’ is gesteld, is het nodig om medicatie voor te schrijven om te voorkomen dat de aandoening zich verder uitbreidt. Hoe het precies zit met medicatie rondom een operatie aan vaten in de benen, vertelt vaatchirurg dr. Michiel Warlé.

Etalagebenen: therapietrouw is essentieel

Voor veel chronische aandoeningen geldt dat therapietrouw essentieel is. Therapietrouw wil zeggen dat de patiënt zijn of haar behandeling uitvoert zoals dat met de behandelaar is afgesproken. Door een goede therapietrouw heeft een patiënt de grootste kans dat het gewenste effect van de behandeling, zoals verbetering van de gezondheid van patiënt en/of vermindering van het risico op complicaties en uitbreiding van de ziekte, wordt gehaald. Het succes van de behandeling is dus mede afhankelijk van de mate van therapietrouw. Dat geldt ook voor mensen met etalagebenen, in de medische wereld claudicatio intermittens genoemd.

Podcast Etalagebenen (Perifeer Arterieel Vaatlijden)

Vandaag praat Maarten Le Fevre met huisarts Mireille ter Berg en vaatchirurg Michiel Warlé uit het Radboud Universitair Medisch Centrum over perifeer arterieel vaatlijden. In de volksmond ook wel etalagebenen…

Coronair vaatlijden: dotteren en stent als behandeling

Een van de behandelmogelijkheden bij coronair vaatlijden is dotteren, of het plaatsen van een stent. Wat houdt dit in en wanneer wordt voor deze behandeling gekozen? Cardioloog dr. Erik Lipsic…

CTEPH, een bijzondere vorm van PH

Een bijzondere vorm van pulmonale hypertensie is CTEPH. De letters staan voor chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie: een verhoogde bloeddruk in de longslagader die wordt veroorzaakt door chronische longembolieën ofwel bloedstolsels…

Hart- en vaatziekten optelsom van zowel genetische als leefstijlrisico’s

Een slechte levensstijl vormt hoe dan ook een risico voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes, ongeacht de genetische achtergrond van iemand. Dit blijkt uit nieuw onderzoek onder…

In gesprek met Hans over NOAC’s

Voor antistollingspatiënten zal het innemen van medicatie altijd onderdeel uitmaken van het dagelijks leven. Om de regie te nemen en te behouden op het eigen ziektebeeld, is assertiviteit dan ook…

Ellen had een cavernoom: “Mijn leven werd stilgezet”

Ellen Hilberts (25) was in de bloei van haar leven. Een nieuwe baan, goede relatie en plannen om voor het eerst te gaan samenwonen. Tot ze plotseling evenwichtsproblemen kreeg. Wat…

“Ik voelde niets van de punaise in mijn voet”

Wie tijdens het nagels knippen of na het stoten van zijn of haar teen een wondje oploopt, maakt zich daar doorgaans niet zo druk over. Voor mensen met diabetes kunnen…

‘Zware drinkers’ hebben groter risico op longproblemen

Excessief alcoholgebruik kan een risico geven op longproblemen. Deze conclusie trekken wetenschappers op basis van onderzoek naar meer dan 12.000 volwassenen. Stikstofmonoxide Volgens onderzoekers wordt het gehalte stikstofmonoxide (NO) in…

Eén sms’je vergroot de overlevingskans na een hartstilstand

Meer dan een kwart van de mensen overleeft een hartstilstand als burgerhulpverleners binnen zes minuten worden gemobiliseerd door middel van een tekstberichtje. Dat is aanzienlijk meer dan wanneer deze vorm…

Zorg rond ‘pijn op de borst’ onderwerp van onderzoek

‘Pijn op de borst’ is een vrij algemene omschrijving, een klacht met veel mogelijk verschillende oorzaken. Dat werd ook onderkend door Zorginstituut Nederland, een onafhankelijk adviesorgaan van het ministerie van…

Patiëntenverhaal COPD: “Alles kost extreem veel energie”

Als je haar niet goed kent, merk je weinig aan Jolanda Bron. Ze ziet er prima uit voor haar 42 jaar en heeft een enthousiaste, zelfs energieke uitstraling. Toch moet…

‘Ik vertrouwde mijn lichaam niet meer’

Hoe zag Jannekes leven er uit voor het hartinfarct? Ze leidde een druk bestaan als manager van een bungalowpark annex camping en was alleenstaande moeder van drie opgroeiende kinderen. Daarnaast…

PH | Leren leven met PH

Al zo’n twintig jaar had José Jenik (41) allerlei klachten. Aan PAH werd nooit gedacht. Pulmonale Hypertensie (PH) is een ongeneeslijke, progressieve ziekte waarbij de bloeddruk in de longslagader te…

Preventie van coronair lijden: dit zijn de mogelijkheden

Voorkomen is beter dan genezen, en dus is de vraag of je coronair lijden kunt voorkomen een logische. Cardioloog dr. Vincent Hagens (Ommelander Ziekenhuis Groningen) legt uit wat de mogelijkheden…

Acuut coronair syndroom en de kans op de terugval

Ondanks behandeling van een acuut coronair syndroom met medicatie, een dotter- of stentbehandeling of een bypassoperatie, bestaat altijd de kans dat klachten terugkeren en dat de patiënt een terugval ervaart.…

Goede informatie bij coronair lijden is van groot belang

Mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt, zitten vaak met veel vragen. Interventiecardioloog dr. Rik Hermanides (Isala te Zwolle) krijgt deze vragen regelmatig gesteld op zijn spreekuur. Hij bespreekt hier de…

Een verhoogde kans op coronair lijden

Dr. Vincent Hagens, cardioloog in het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG), legt uit wat de risicofactoren zijn voor Coronaire Hartziekten oftewel coronair vaatlijden. Welke factoren verhogen de kans op coronair vaatlijden?…

Wat is coronair vaatlijden?

Coronaire hartziekte (CHZ) of coronair lijden (Lees meer op onze dossierpagina) is het gevolg van een chronische ziekte. Cardioloog dr. Vincent Hagens van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda legt…

Patiëntenverhaal hartafwijking

Frisse uitstraling, heldere ogen en een stralende lach. Zo op het eerste gezicht is er met Anne-Marie niets aan de hand. Echter, schijn bedriegt; Anne-Marie heeft een aangeboren hartafwijking en…

Hart- en vaatziekten, vrouwen sterven vaker

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Per jaar sterven er meer vrouwen dan mannen aan. “Omdat de symptomen van een hartaanval anders zijn bij vrouwen dan bij…

Het belang van shared decision making bij coronair lijden

Shared decision making tussen de cardioloog en de patiënt bij coronair lijden is, zoals bij elke aandoening, van groot belang. Rik Hermanides is interventiecardioloog in Isala te Zwolle, hij vertelt…

Leven met acuut coronair syndroom

Coronaire Hartziekte (CHZ), ofwel coronair lijden, is een chronische ziekte. Wat betekent dat voor de patiënt en hoe moet een patiënt zijn of haar leven daar goed op inrichten? Dr.…

Terug naar de huisarts met coronair lijden

Na het doormaken van een event als gevolg van Coronaire Hartziekte (CHZ) of acuut coronair syndroom, gaat de patiënt na behandeling terug naar de eerstelijnszorg. Hoe ziet die overdracht van…

Coronair lijden: na het ziekenhuis en wat de patiënt zelf kan doen

Na behandeling van coronair vaatlijden in het ziekenhuis is het nog niet over voor de patiënt. Het gaat immers om een chronische vaatziekte, die een bepaalde leefstijl vraagt. Cardioloog dr.…

Coronair vaatlijden: na de behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor de aanpak van coronair vaatlijden. Cardioloog dr. Erik Lipsic van het UMCG te Groningen vertelt over het verblijf in het ziekenhuis en wat de patiënt…

De specialisten rondom coronair lijden

Iemand met coronair lijden of Coronaire Hartziekte (CHZ) komt in het ziekenhuis met veel verschillende mensen in aanraking. Cardioloog dr. Vincent Hagens bespreekt welke specialisten en disciplines een rol spelen…

Chronisch vaatlijden: voor altijd medicijnen?

Coronaire Hartziekte (CHZ) is het gevolg van atherosclerose, een chronische aandoening. Dat betekent dat patiënten vaak voor de rest van hun leven medicatie zullen moeten gebruiken. Dat is een hard…

Behandeling van coronair lijden met medicijnen

Coronair vaatlijden kan in veel gevallen prima worden behandeld met medicijnen. Cardioloog dr. Erik Lipsic bespreekt wanneer dit het geval is. Wanneer besluit de cardioloog om in het geval van…

Een bypassoperatie als behandeling bij coronair lijden

Een bypassoperatie is een zware ingreep bij mensen met coronair vaatlijden. Dr. Erik Lipsic van het UMCG te Groningen vertelt wat deze operatie inhoudt en wanneer deze ingreep wordt gedaan.…

De juiste behandeling voor coronair lijden

Hoe bepaalt de cardioloog in het geval van coronair vaatlijden of een acuut coronair syndroom wat de juiste behandeling is? Cardioloog dr. Erik Lipsic van het UMCG bespreekt de mogelijkheden.…

Het traject van de Rehab Academy

Tolbrug Medisch Specialistische Revalidatie en het Militair Revalidatie Centrum (MRC) hebben beiden een aantal revalidanten uitgenodigd om, aanvullend op hun lopende revalidatie in het centrum, het traject van de Rehab…

Na de diagnose coronair lijden

Als de diagnose coronair lijden of Coronaire Hartziekte (CHZ) is gesteld, hoe gaat het dan verder? Cardioloog dr. Vincent Hagens van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) legt uit wat de…

Coronair lijden: onderzoek en diagnose

Wie stelt de diagnose CHZ (Coronaire Hartziekten) of coronair lijden? En hoe gaat dat in z’n werk? Cardioloog dr. Vincent Hagens (Ommelander Ziekenhuis Groningen) geeft antwoord op deze vragen. Door…

Weer terug bij de huisarts na ziekenhuisbehandeling etalagebenen

Huisarts Mehrzad Nasseri komt het af en toe tegen in zijn praktijk; een patiënt met etalagebenen. Sommige patiënten stuurt hij door naar de specialist, waarna de behandeling in het ziekenhuis…

Meer weten over etalagebenen? Check deze websites!

Huisarts Mehrzad Nasseri blijft het lastig vinden; je hebt per patiënt maar tien minuten waarin je een heleboel wilt uitleggen. Zeker als het om etalagebenen gaat, perifeer arterieel vaatlijden (PAV)…

Hoe werken de medicijnen tegen etalagebenen?

Bij de diagnose etalagebenen krijg je meestal medicijnen voorgeschreven. Maar hoe werkt die medicatie precies? Dokter Nasseri volgde als huisarts een extra opleiding in hart- en vaatziekten en weet dus…

Etalagebenen? Besluit samen met de dokter welke behandeling voor jou werkt!

De beste behandeling bij etalagebenen is goed voor jezelf zorgen. Dus vanaf nu staat je gezondheid op één! Dat wil zeggen: stoppen met roken in het geval dat je rookt,…

De beste behandeling bij etalagebenen? Gezonder gaan leven!

Je hebt het vast al gehoord van de dokter toen je de diagnose etalagebenen kreeg. Het enige wat écht helpt, is gezond leven. Dus stoppen met roken in het geval…

Bij vermoeden van etalagebenen: wat onderzoekt de huisarts?

Hoe onderzoekt de huisarts je als die vermoedt dat je etalagebenen hebt? Huisarts Mirthe Bakker vertelt welke test zij uitvoert als zij denkt dat een patiënt mogelijk aan perifeer arterieel…

Wat kan je zelf doen als je etalagebenen hebt?

Vervelend als je gehoord hebt dat je etalagebenen hebt. Maar er is gelukkig ook goed nieuws! Want dit is bij uitstek dé aandoening waar niet de dokter, maar vooral jijzelf…

Wanneer word je met etalagebenen doorverwezen naar het ziekenhuis?

Niet iedereen met etalagebenen wordt automatisch doorverwezen naar het ziekenhuis. Soms kan de huisarts je prima begeleiden. Een andere keer is het beter dat een vaatchirurg de behandeling overneemt. Huisarts…

Krijg je pijn in je been tijdens het lopen? Ga naar de huisarts!

Het komt bij één op de vijf mensen ouder dan vijftig jaar voor: etalagebenen, in medische termen ook bekend als perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Wat wijst erop dat jij dit…

Wat zijn etalagebenen, oftewel: wat is perifeer arterieel vaatlijden?

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV), ook wel bekend als etalagebenen, komt redelijk vaak voor. Eén op de vijf vijftigplussers heeft er last van. En behóórlijk last. Want als je tijdens het…

Het slikken van medicijnen bij etalagebenen

Net als stoppen met roken en (al dan niet begeleid) dagelijks flink wat stappen te maken, is het bij etalagebenen belangrijk om je medicijnen trouw in te nemen. Je zal…

Wat adviseert de dokter bij etalagebenen?

Bij etalagebenen geeft de dokter drie adviezen: start met lopen, stop met roken en begin met gezond eten. “Jezelf gezonder maken, is de allerbeste behandeling, beter dan een operatie ooit…

Opereren bij etalagebenen: “Alleen als het écht niet anders kan”

Bij etalagebenen, of in medische taal perifeer arterieel vaatlijden, geeft deze arts er de voorkeur aan om liever niet te opereren. Dat klinkt misschien bijzonder, maar prof. dr. Frans Moll,…

Wat zijn de mogelijke behandelingen bij etalagebenen?

Als het om etalagebenen gaat, mag je prof. dr. Moll een bijzondere vaatchirurg noemen. Want patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV) opereert hij liever niet. Geen stent of bypass kan namelijk…

Welke specialisten denken mee over de behandeling van etalagebenen?

De behandeling van etalagebenen verschilt per patiënt. Soms leeft iemand al hartstikke gezond en zal het dus niet zoveel uitmaken wanneer je looptraining, afvallen en stoppen met roken aanbeveelt. Want…

Doorverwijzing naar het ziekenhuis met etalagebenen

Als de huisarts heeft geconstateerd dat je etalagebenen hebt, is het soms nodig dat je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar zal een specialist je verder onderzoeken. Wat kan je…

Pulmonale Hypertensie: Vroege diagnose van levensbelang

Het is belangrijk dat de onderzoeken naar Pulmonale Hypertensie (PH) en de onderliggende ziekte zo snel mogelijk plaatsvinden en de diagnose dus ook snel kan worden gesteld. Dat is belangrijk…

Verschillende vormen van pulmonale hypertensie

Pulmonale Hypertensie (PH) is een verhoogde druk (>25mm Hg) in de longslagader. Dr. Marco Post, cardioloog, is hierin gespecialiseerd en maakt deel uit van het PH-team van het St. Antonius…

De reumatoloog en de PAH-patiënt

In een ideale wereld zou een patiënt met Pulmonale Hypertensie (PH) in ieder geval een keer door een reumatoloog gezien moeten worden. Dat stelt dr. Madelon Vonk (Radboud UMC), reumatoloog…

Welke onderzoeken worden er gedaan in een PH expert center?

Omdat Pulmonale Hypertensie een zeldzame ziekte is, wordt die diagnose niet snel gesteld. Wanneer daar uitsluitsel over gegeven kan worden is vaak al een lang traject aan onderzoeken en bezoeken…

Vijfjaarsoverleving PAH moet omhoog

Pulmonale Arteriële Hypertensie (PAH) is een zeldzame progressieve en levensbedreigende ziekte, die zich kenmerkt door een hoge bloeddruk in de kleine bloedsomloop. Door vroege diagnose kan veel leed worden voorkomen,…

Gepersonaliseerde zorg en shared decision making bij PAH

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) vraagt zo mogelijk om gepersonaliseerde zorg en shared decision making. Dr. Esther Nossent, longarts in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, geeft een toelichting. Hoe ziet gepersonaliseerde…

‘Behalve werken, doe ik eigenlijk alles nog, maar dan op een lager tempo’

Van haar bureaustoel is Harriëtte (46 en voormalig creditmanager bij een advocatenkantoor) in het ziekenhuis beland met vergevorderd (stadium 4) pulmonale arteriële hypertensie (PAH). “Eigenlijk was ik al op. Ik…

PAH: Kennis over je ziektebeeld is essentieel voor een optimale behandeling

“Ik kan van de buitenwereld bijna niet verwachten dat ze het snappen. Daar ben ik heel eerlijk in”, vertelt Harriette openhartig. Ze is 46, woont samen met haar man en haar…

“Je bent niet je ziekte, maar je leeft ermee samen”

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een aandoening in de longen die leidt tot problemen aan het hart en uiteindelijk hartfalen. Patiënten hebben vaak last van inspanningsproblemen bij activiteiten als de trap oplopen of fietsen.…

Kans op hartaanval voorspellen met digitale vingerafdruk

Een hartaanval tegengaan nog voordat er sprake van is. Het is het droomscenario van zorgverleners en iedereen die er ooit mee te maken heeft gehad. Uit de resultaten van een…

Nieuw behandeladvies astma moet kans op longaanval verkleinen

Zoals alle aspecten van de zorg is ook de behandeling van astma constant in beweging. Nieuw onderzoek leidt tot nieuwe behandelopties en -adviezen. Anneke ten Brinke, longarts in het Medisch…

‘Hoe verbeter jij de zorg voor jouw astma?’

Ben jij een van die 600.000 mensen met astma die dat liever vergeet? Het misschien zelfs zo veel mogelijk verborgen houdt? Je bent niet de enige. Ruim een derde van…

De onvergetelijke patiënten van cardioloog Maarten van Hessen

Hart voor zijn werk. Een meer treffende omschrijving van cardioloog Maarten van Hessen is er niet. Begeesterd over het werk en de innovaties, maar bovenal begaan met zijn patiënten. “Sommigen…

Wie is wie op de afdeling cardiologie?

De afdelingen cardiologie en hartbewaking ademen rust. Gecontroleerde rust wel te verstaan. Want hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Samenwerking tussen de verschillende professionals is cruciaal. En daarom wordt…

De dagen in het ziekenhuis na een hartinfarct

Daar lig je dan. Op de afdeling cardiologie/hartbewaking. Je werd onwel, reed met gillende sirenes richting het ziekenhuis, alwaar je meteen werd behandeld. Nog maar net bekomen van het feit…

Een hartinfarct raakt je ook in je hoofd

Op z’n zachtst gezegd is het niet niks zo’n hartaanval. En snél dat het allemaal ging. Tussen pijn op de borst, een spoedbehandeling op de OK en bijkomen op de…

De risico’s en complicaties van een bypassoperatie

Goed nieuws: een bypassoperatie loopt bijna altijd goed af. Meer dan 97% van de patiënten wordt wakker en kan zich verheugen op een gezondere verlenging van het leven. Maar natuurlijk,…

Wat gebeurt er bij een openhartoperatie?

Een openhartoperatie, bypassoperatie of in medische termen ‘Coronary Artery Bypass Grafting’ is een ingrijpende behandeling. Vaak is dit nodig als er in meerdere kransslagaderen ernstige vernauwingen zitten en niet alle…

24-uurs bloeddrukmeting beste voorspeller vaatziekten

Hoge bloeddruk geldt als belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die zijn het beste te voorspellen door gedurende een hele dag de bloeddruk te meten, inclusief tijdens de slaap.…

Goed (HDL) en slecht (LDL) cholesterol: hoe zit dat precies?

Cholesterol. Je hebt het woord vast wel eens eerder gehoord, maar het fijne weet je er misschien niet van. En dan bestaat er ook nog zoiets als HDL- en LDL-cholesterol.…

Zo herken je een hartinfarct

Om alle spieren in je lijf van zuurstof te voorzien, pompt een gezond hart per minuut zo’n 4 tot 5 liter bloed rond. In het geval van een hartinfarct veroorzaakt…

Je kwetsbare hart na een hartaanval

Door een hartinfarct krijgt je hart een enorme optater. Het kan daarom zijn dat je, eenmaal opgeknapt, er toch rekening mee moet houden dat je blijvend schade aan je hart…

Wat vertelt de monitor op de hartbewaking?

Nu je na het hartinfarct op de hartbewaking ligt, ben je via elektrodes verbonden aan een monitor die letterlijk over je waakt. Is er iets aan de hand? Dan klinkt…

Na een hartinfarct: dotteren met of zonder stent?

Als een kransslagader een ernstige vernauwing heeft of geheel is afgesloten, wat de oorzaak van een hartinfarct is, krijgt het hart niet genoeg zuurstof. Dan is je leven in gevaar.…

Een hartinfarct; dit gebeurt er in het ziekenhuis

Met gillende sirenes word je naar het ziekenhuis gereden. Het medische circus dat erop volgt, gaat door de paniek misschien wel grotendeels langs je heen. Maar wat gebeurt er eigenlijk…

Reumatologie vereist bij pulmonale hypertensie op basis van systeemziekten

In een ideale wereld zou een patiënt met pulmonale hypertensie (PH) in ieder geval een keer door een reumatoloog gezien moeten worden. Dat stelt dr. Madelon Vonk (Radboud UMC), reumatoloog…

Leven met PAH: ‘Behalve werken, doe ik eigenlijk alles nog, maar dan op een lager tempo’

Van haar bureaustoel is Harriëtte (46, moeder en voormalig creditmanager bij een advocatenkantoor) in het ziekenhuis beland met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) in vergevorderd stadium 4. “Eigenlijk kon het al…

Hoge bloeddruk vormt een gevaar voor ernstige hartklepaandoeningen

Langdurige blootstelling aan hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartklepaandoeningen. Onderzoekers van de universiteit van Oxford drukken daarom op het hart tijdig stappen te ondernemen om de bloeddruk stabiel te…

Je hart is weer beter, maar geldt dat ook voor jou?

Wist je dat er in Nederland meer dan een miljoen mensen een hart- en vaataandoening hebben? Je begrijpt dat zij niet allemaal bij de cardioloog onder behandeling kunnen blijven… Daarom…

Veelgestelde vragen na een hartinfarct

Als cardioloog hoor je de meest uiteenlopende vragen. Daarbij is het goed om te weten dat geen vraag te gek is. Want na een hartinfarct kan je soms aan de…

Na een hartinfarct: naar welke alarmsignalen luister je?

Door je hartinfarct is het vertrouwen in je lichaam danig op de proef gesteld. En nu je weer thuis bent, zal het sneller schrikken zijn als je lijf laat weten…

Verlaag het risico op nóg een hartaanval, verbeter je leefstijl

Toegegeven: het is lastig. En je ziet er wellicht als een berg tegenop. Want natuurlijk weet je dat het beter is als die extra kilo’s eraf gaan. En dat je…

Naar huis en starten met hartrevalidatie

Je mag naar huis! Maar hoe fijn en vertrouwd het thuis ook is, zeker na die tijd in het ziekenhuis, de schrik zit er na een hartinfarct goed in. Want…

Onderzoek en behandeling na een hartinfarct

Hartfilmpje, echo, dotteren… Vlak nadat je een hartinfarct hebt gehad, volgt een aantal onderzoeken en behandelingen. We zetten het hoe en waarom hiervan op een rijtje. Tijdens een hartinfarct is…

Nieuwe ontdekking rol van ijzertekort bij pulmonale arteriële hypertensie

Een lichtpuntje om de behandeling van pulmonale arteriële hypertensie (PAH) te verbeteren. Onderzoekers aan de universiteit van Oxford schrijven in een publicatie in PNAS dat ijzertekort de bloedvoorziening – met…

Nieuwe kennis in de strijd tegen astma

Astmapatiënten zijn een wandelend mysterie. In hun luchtwegen vinden we Charcot-Leyden kristallen (CLCs) terug. Maar wat doen ze daar? Onderzoekers van VIB, de Universiteit Gent en UZ Gent hebben samen…

Regie behouden moeilijk voor sommige mensen met een longziekte

Mensen met een longziekte vinden het belangrijk om de regie over hun behandeling en hun dagelijks leven in eigen hand te houden. Circa 40% vindt dit moeilijk en zou hier…

Trombose en het belang van regelmaat

Mensen hebben van nature een drang naar regelmaat in hun leven. Zo functioneert ieder lichaam op basis van een biologische klok en eten we volgens een redelijk vaststaand dieet. Dit…

Trombose zelfzorg: een alternatief op de prikpost

“Het allerbelangrijkste is toch dat ik mijn vrijheid weer terug heb. Echt een verademing!” Dat zijn de woorden van Arianne (45) die door haar ziekte een verhoogde kans loopt op…

Verhoogt vitamine K remmende medicatie bij trombose het risico op een vitaminetekort?

Vitaminen zijn belangrijk om ons lichaam te kunnen laten functioneren. Trombosepatiënten slikken vitamine K remmende medicatie om te voorkomen dat het bloed te snel stolt. Heeft dit een negatieve invloed…

Leven met een aangeboren hartafwijking en verhoogd risico op trombose

Kort na de geboorte van Duuk (nu 11 jaar) werd er een complexe hartafwijking bij hem ontdekt. Door deze hartafwijking bestaat een hoog risico dat er ergens in de bloedvaten…

Het voorkomen van trombose op vakantie

Vakantie heeft een positief effect op het welzijn van mensen, maar gaat meestal gepaard met een lange zit in het vliegtuig, de auto of op een boot. Mensen met trombose…

Minder complicaties door zelfmanagement bij trombose

Als het om zorg gaat, laten veel mensen het doorgaans liever aan professionals over, maar bij bepaalde ziekten is zelfzorg een prima optie. Dit is dan ook het geval bij…

Blijf op de hoogte