Veelgestelde vragen na een hartinfarct
Als cardioloog hoor je de meest uiteenlopende vragen. Daarbij is het goed om te weten dat geen vraag te gek is. Want na een hartinfarct kan je soms aan de meest gewone dingen twijfelen. De tip is om al je vragen met je zorgverlener(s) te bespreken.
Geen mens is hetzelfde, dus ieder heeft zo zijn of haar eigen vragen bij het bezoek aan de cardioloog. Toch zijn er zeker vragen die cardiologen vaker horen. Dokter Aaf Kuijper, cardioloog in het Spaarne Gasthuis, geeft er antwoord op.
Gaat het weer mis?
Dr. Kuijper: “’Hoe groot is de kans dat ik weer een hartaanval krijg?’ is waarschijnlijk de meest gestelde vraag in mijn spreekkamer. Het antwoord is voor iedereen anders. We proberen zo goed mogelijk een risico-inschatting te maken, dat wil zeggen dat we proberen zo goed mogelijk een inschatting te geven over de kans dat je door een nieuw hartinfarct wordt getroffen. Kijk, na een hartinfarct ben je voor je leven een hartpatiënt. Dus moet je je realiseren dat naast het slikken van de voorgeschreven pillen, je zelf gezonder moet gaan leven, wil je die kans op een nieuw hartinfarct zo klein mogelijk houden.”
Meten is weten
“Het belangrijkst om te weten, maar dat zullen je cardioloog en huisarts ook heus in de gaten houden, is hoe het met je bloeddruk en slechte cholesterol (LDL) gaat. Als je gezonder eet en meer beweegt, zullen beide verbeteren. Door dat regelmatig te meten, weet je of je op de goede weg bent,” legt dr. Kuijper uit. “Andere vragen gaan meestal over praktische zaken. ‘Wanneer mag ik weer autorijden, op vakantie gaan, aan het werk?’ Het antwoord verschilt van persoon tot persoon. Vraag je cardioloog gerust wat je nog wel en niet kan.”
Tips voor het gesprek met de cardioloog:
- Schrijf alle vragen die je hebt van te voren op.
- Bepaal welke vragen je sowieso wilt stellen.
- Maak je een afspraak? Geef het aan als je veel vragen hebt.
- Neem iemand mee die je vertrouwt. Twee horen meer dan één.
- Maak aantekeningen of neem het gesprek met je telefoon op.
- Vraag gerust om uitleg als je iets niet goed begrijpt.
- Herhaal het antwoord om te checken of je het goed begrepen hebt.
- Maak een nieuwe afspraak als niet alle vragen beantwoord zijn.
Omdat je sommige dingen liever niet aan de dokter vraagt…
- Infolijn Hart en Vaten (Hartstichting): bel 0900 3000 300 (ma-vrij van 9.00-13:00 uur)
- Folder van de Harteraad over intimiteit en seksualiteit bij hartaandoeningen
- Contact met lotgenoten om ervaringen te delen
Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Amgen. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Amgen heeft geen invloed op de inhoud gehad.
NL-P-145-0719-076175e/juli2019
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking