Blijf op de hoogte

Diabetes

Over de ziekte

Gerelateerde artikelen

Wie tijdens het nagels knippen of na het stoten van zijn of haar teen een wondje oploopt, maakt zich daar doorgaans niet zo druk over. Voor mensen met diabetes kunnen…

Zelfs fitte mensen lijken gezondheidsrisico’s te lopen bij veel zitten. Ook bij hen is er een relatie tussen sedentair gedrag (veel zitten) en diabetes type 2. Die relatie was al…

Onder meer met levensstijlprogramma’s en waarschuwingen tegen obesitas en te weinig beweging gaat tegenwoordig voor het grote publiek veel aandacht uit naar diabetes type 2. Terwijl een evenredig deel met…

Een teveel aan kunstmatige suikers kan het risico op gezondheidsproblemen verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van the Marquette University en Medical College of Wisconsin. De studie is onlangs gepresenteerd op…

Voor zijn werk als technisch rechercheur was Han Seijger (62) dag en nacht op pad en werd hij twee of drie keer per week uit bed gebeld. Toen hij in…

Scandinavische onderzoekers ontdekken dat diabetes kan worden onderverdeeld in 5 genetisch onderscheidende typen. Volgens hen is met deze ontdekking een goede stap gezet in de richting van behandeling op maat…

Mensen in stedelijke gebieden hebben 40% meer risico op diabetes type 2 dan mensen in landelijke gebieden. Ook als er faciliteiten zijn op loopafstand en wandelen wordt ondersteund door de…

Er komen steeds meer Nederlanders bij en ons land vergrijst. Hierdoor groeit ook het aantal personen die met een of meerdere chronische aandoeningen te maken hebben. 12 miljoen mensen met…

Consumptie van vruchtensappen die voor 100 procent uit fruit bestaan, hebben mogelijk geen invloed op bloedglucose, bloedinsuline of insulineresistentie. Dat blijkt uit onderzoek, onlangs verschenen in the Journal of Nutritional…

Diabetici hebben een vergrote kans op hart- en vaatziekten. Maar waarom eigenlijk? Drie risicofactoren Er zijn drie risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten die bij diabetici in verhoogde…

De chronische aandoening diabetes mellitus gaat gepaard met lichamelijke en psychsociale gevolgen. Hierdoor heeft het een grote impact op het leven van de patiënt en diens naasten. Diabetespatiënten moeten voortdurend…

Werken tijdens nachtelijke uren verhoogt het risico op diabetes mellitus (type 2) en harten vaatziekten en veroorzaakt tevens slaapproblemen op korte termijn. Eerder werd een verband vermoed tussen nachtwerk en…

Wanneer type 2 diabetespatiënten starten met insuline spuiten, komen zij binnen een jaar ongeveer drie tot vijf kilo aan. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt nu dat dit mogelijk komt…

Bij diabetes mellitus (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet zelf in evenwicht houden. Dit wordt gereguleerd door het hormoon insuline: er wordt in dit geval onvoldoende insuline aangemaakt, of…

Het is algemeen bekend dat diabetes het risico verhoogt op verschillende vormen van kanker, maar het tegendeel is waar bij een vorm van hersenkanker. Nieuw onderzoek van The Ohio State…

Voor mensen met diabetes is het essentieel om goed te weten hoe het met de glucosewaarden in hun bloed is gesteld. Meten is weten en de ontwikkelingen op dit gebied…

Naarmate de gemiddelde buitentemperatuur hoger is, krijgen meer mensen diabetes, zo blijkt uit een statistische analyse van LUMC-onderzoekers. Ze denken dat de verklaring ligt in de verminderde activiteit van bruin…

Diabetes mellitus type 1, oftewel ‘jeugddiabetes’, kan ontstaan doordat beta-cellen onder stress een nonsens-eiwit maken in plaats van insuline. Dat schrijven LUMC-onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine. ‘Dit geeft…

Kinderen van vrouwen met overgewicht en type-2 diabetes hebben een grotere kans op overgewicht tot aan de pubertijd. Dit blijkt uit de eerste studie waarin kinderen van vrouwen met diabetes…

Martha Veenstra gaat binnenkort op vakantie. En ja, tijdens die vakantie volgt ze een sapkuur en neemt ze ’s ochtends deel aan het sportprogramma. Maar voor alles is het een…

Even op de weegschaal gaan staan na vier weken flinke training om te kijken of je inspanningen effect hebben gehad. Hoewel het gemakkelijk is en logisch lijkt, is de kans…

Het aantal mensen met diabetes steeg de afgelopen decennia in veel landen. Daarom is men sinds begin deze eeuw wereldwijd bezig met uitgebreid onderzoek naar de oorzaken ervan. Daarbij wordt…

Nico (70) vertelt over het leven met diabetes type 1 en de implicaties na een volledige maagverwijdering. “Ik ben een diabeet zonder maag, en dat kan eigenlijk niet.” Wanneer kwam…

 

Symptomen

Gerelateerde artikelen

De verschillen tussen mannen en vrouwen met type 2 diabetes (suikerziekte) blijken al in het voorstadium van de aandoening (prediabetes) te bestaan. Vergeleken met seksegenoten met een gezonde bloedsuikerwaarde, zijn…

Om het risico op (pre)diabetes vast te stellen, is het belangrijker om naar het vetpercentage te kijken in plaats van de Body Mass Index (BMI). Dat stellen wetenschappers van the…

Kom jij ook altijd aan gedurende de wintermaanden? Onderzoekers van the University of Alberta veronderstellen de verklaring hiervoor gevonden te hebben. De extra kilo’s zouden niet te maken hebben met…

Het is oppassen geblazen voor psoriasispatiënten. Uit een nieuw grootschalig onderzoek blijkt dat ze een verhoogd risico hebben op diabetes type 2, waarbij de ernst van de ziekte bepalend lijkt…

Mensen van 45 jaar of ouder die aangeven dat ze diabetes type 2 hebben, rapporteren ook vaker langdurige aandoeningen aan onder meer hart en vaten, dan 45-plussers zonder diabetes. Bijna…

Een nieuwe cognitieve gedragstherapie via internet helpt tegen chronische vermoeidheid bij mensen met diabetes type-1. Ongeveer drie kwart van de patiënten is na het volgen van deze therapie, niet langer…

 

Diagnose

Gerelateerde artikelen

Door van de dag de nacht te maken en omgekeerd, bijvoorbeeld door werk in ploegendiensten, zorgt voor een verstoorde bloedsuikerhuishouding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben dat voor het eerst…

Kinderen die een genetische aanleg hebben om diabetes type 1 te ontwikkelen, kunnen hun risico mogelijk verkleinen door voldoende vitamine D te nemen. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in…

Onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen, in samenwerking met het bedrijfsleven, een draagbaar apparaat waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium kunt zien of iemand diabetes type 1 of…

Op het moment dat de diagnose diabetes type 2 wordt gesteld, zijn er soms al ernstige complicaties, zoals schade aan netvlies, nieren, hart, zenuwen en hersenen. Gemeenschappelijk aan al die…

In Nederland lijden zo’n 100.000 mensen aan diabetes mellitus type 1 (T1DM). Studies laten zien dat 6% van de patiënten met T1DM coeliakie – glutenintolerantie – heeft. Dit komt neer…

Continue glucose monitoring verlaagt het risico op lage bloedsuikerwaardes – ernstige hypoglykemieën – met ruim 50% bij patiënten die deze doorgaans niet voelen aankomen. Dit werkt beter dan vingerprikken. Dr.…

Een week bedrust leidt al tot een afname van de gevoeligheid voor insuline met 30%. Dit is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarbij komt ook nog…

Diabetes mellitus is in veel opzichten een beheersbare aandoening, waar goed mee valt te leven. Problemen ontstaan echter wanneer er complicaties optreden. Type 1 en 2 diabetes hebben verschillende oorzaken,…

Mensen met diabetes weten vaak niet dat het een extra risico op gebitsproblemen met zich meebrengt. Maar dat hoeft niet tot een mindere mondgezondheid te leiden. Diabetespatiënten die goed voor…

Monitoring (zorg op afstand) is aan een opmars bezig. Zeker in het geval van diabetes wordt het belang hiervan duidelijk. Als de diabetes-patiënt zijn of haar glucosewaarden zelf kan meten…

 

Behandeling

Gerelateerde artikelen

Diabetes kent twee typen. Diabetes type 1 en type 2. Tegen diabetes type 1 is helaas nog niets te doen, behalve insuline spuiten en ervoor zorgen dat je regelmatig en…

Nederland telt een miljoen patiënten met diabetes type 2. Wie diabetes heeft, heeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Sterker nog, het is eigenlijk een hart- en vaataandoening, stelt…

Een voedingspatroon bestaande uit weinig calorieën kan mogelijk helpen om de processen van diabetes type 2 om te keren. Dat blijkt uit onderzoek van the Yale University, recent gepubliceerd in…

Onderzoekers van de Universiteit Twente en andere Nederlandse kennisinstellingen hebben een membraan ontwikkeld waarmee je individuele eilandjes van Langerhans – insulineproducerende klompjes cellen – in kunt kapselen. Idee achter het…

Goed nieuws voor diabetespatiënten: recentelijk heeft minister Edith Schipper aangekondigd dat er een uitgebreider assortiment aan hulpmiddelen beschikbaar komt voor onder diabetes. Dit besluit is in samenspraak gemaakt met zorgverleners,…

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een eiwit ontdekt dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan een mogelijke behandeling van hartfalen bij diabetici. Hartfalen is de voornaamste doodsoorzaak onder…

De zorg voor diabetes is voortdurend onderwerp van innovatie. Continue glucosemonitoringsystemen (CGM) helpen de patiënt met zeer precieze glucosewaarden, goed inzicht in de ziekte, het effect van voeding en het…

2017 wordt het jaar waarin patiënten met diabetes-1 gebruik kunnen gaan maken van een kunstalvleesklier. De kunstalvleesklier reguleert automatisch de afgifte van insuline – van levensbelang voor een diabetespatiënt. Jort…

Pyridoxamine, een vitamine-B6-variant, kan een krachtig middel worden in de strijd tegen diabetes type 2. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek aan het Maastricht UMC+. Recent zijn een aantal van de…

De mate en het moment van beweging zijn belangrijke factoren in het voorkomen van diabetes (type 2). Dit blijkt uit twee nieuw onderzoeken gepubliceerd in het tijdschrift Diabetologia. Hierin vermelden…

Het risico op slechtziendheid door diabetes kan mogelijk voorkomen worden. Volgens onderzoekers kan dit door op wekelijkse basis voeding met omega-3 vetzuren te consumeren. In deze context werd er gekeken…

De diabetische voet is een aandoening aan de voet bij mensen met diabetes mellitus. Om de zorg voor de diabetische voet te verbeteren, is er al sinds het einde van…

 

Algemeen

Gerelateerde artikelen

Zelfmanagement voor diabetespatiënten behelst veel; van het in de gaten houden van de bloedsuikerspiegel tot het volhouden van een dieet. Persoonlijke aandacht voor patiënten is daarom van groot belang, stelt…

 

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.